Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Tuhat ja yksi työtä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Moninainen työ

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Tuhat ja yksi työtä

Työtä on monenlaista: palkallista ja vapaaehtoista, vakituista ja määräaikaista, ruumiillista ja henkistä työtä. 

Naiset puhdistavat riisiä, Nepal. Kuva: Hannamari ShakyaValtaosa etiopialaisista saa toimeentulonsa maataloudesta. Kuva: Hannamari Shakya

Kansainvälinen työjärjestö ILO laskee, että liki 80 prosenttia maailman miehistä sekä puolet naisista ja nuorista tekee työtä toimeentulonsa eteen. Varsinkin naisten työnteko vaihtelee alueittain: Itä-Aasiassa kaksi kolmesta naisesta on työssä, Lähi-idässä joka viides. 

Maailman työtätekevistä vajaa 45 prosenttia hankkii elantonsa palvelualoilta, noin 25 prosenttia teollisuudesta ja loput maataloudesta. Suhteellisesti eniten maanviljelijöitä ja teollisuustyöntekijöitä on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Teollisuusmaiden lisäksi palvelualat työllistävät Latinalaisessa Amerikassa ja Lähi-idässä. 

Uurastuksestaan huolimatta viidennes maailman työntekijöistä elää äärimmäisessä köyhyydessä eli tienaa alle euron päivässä. Etelä-Aasiassa työtä tekevien köyhien osuus on 45 prosenttia ja Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa lähes 60 prosenttia. 

Näkymätön työ

Ihmiset joutuvat hankkimaan toimeentulonsa monesta eri lähteestä, koska palkkatyötä ei ole tai se ei tuota riittävästi. Vain osa maailman työnteosta näkyykin tilastoissa ja kansantalouksien kirjanpidossa. Keskimäärin kaksi kolmannesta kehitysmaiden työvoimasta elättää itsensä ja perheensä epävirallisella työllä. 

Epävirallisesta työstä ei makseta veroa, eikä se kerrytä tekijälleen sosiaali- ja eläketurvaa. Yrityksiä ei myöskään ole rekisteröity. Usein kyse on pienimuotoisesta yksityisyrittelijäisyydestä, kuten katukaupasta sekä vaatteiden ja koneiden korjaamisesta ja valmistamisesta. 

Maailmassa tehdään myös mittaamaton määrä palkatonta - ja siten näkymätöntä - työtä erilaisissa talkoissa, järjestöissä ja erityisesti kodeissa. Etenkin naisten ilmaisella työllä ruokitaan perheitä, siivotaan koteja sekä hoidetaan lapsia ja vanhuksia. 

Lähteet ja lisätietoja mm.:

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 13.8.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi