Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Kimmie Weeks steg upp från likhögen och blev fredskämpe - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 19.3.2010

Kimmie Weeks steg upp från likhögen och blev fredskämpe

Publiken sitter som fastnaglad och lyssnar när 29-åriga Kimmie Weeks berättar om sitt liv. Det är svårt att tro att den unga mannen som ser så vältränad ut en gång har tagits för död, svepts in i ett lakan och slängts i en hög med döda kroppar. Det hände i Liberia i Afrika och året var 1990.

Kimmie Weeks hade just fyllt tio när inbördeskrig bröt ut i hans land.

”Jag fattar inte ens själv hur jag kunde klara mig. Men i den stunden som jag kvicknade till och förstod att jag kanske skulle överleva, bestämde jag mig för vad jag ville göra som stor” berättar Weeks, som har prisbelönats många gånger.

Jag träffade honom i slutet av februari i Lusakas internationella skola dit han hade kommit för att tala för studerande från olika håll i Afrika.

Under den konferensen, Global Issues Service Summit, dryftades lösningar på världens problem så som fattigdomen och klimatförändringen. Problem som berör oss alla, men som syns mycket tydligare i utvecklingsländer.

Kimmie Weeks, foto: Annasirkku TiilikainenKimmie Weeks vet att ingen stor ledare kan förändra världen ensam. Också Gandhi och Mandela visste att förändring bygger på en kolossal rörelse som för människor med sig. Foto: Annasirkku Tiilikainen

Weeks budskap var klart och tydligt: ”Förändringen börjar hos dig själv och du måste lägga värde på dina egna åsikter. Vänta dig inte att du ska förändra världen sedan när du har skaffat dig en bra utbildning. Många av era föräldrar arbetar i internationella organisationer runt om i Afrika, men inbilla er inte att de har de bästa lösningarna på grund av sin utbildning och sitt arbete. De bästa lösningarna kommer ofta från oväntade håll. Vem som helst av er ungdomar kan ha fantastiska idéer, så håll fast vi dem.”

”Aldrig någonsin tidigare har det funnits lika mycket kompetens, kunskap och teknologi att lösa världens problem, som det finns idag. Ändå är vi omgivna av mer fattigdom än någonsin” påpekade Weeks. Han vet vad han talar om.

”När inbördeskriget bröt ut i Liberia flydde vi från vårt hem och tog skydd i en skola. Där tillbringade vi de följande sex månaderna i ett klassrum. För att lindra hungern kokade mamma vatten åt oss. Mediciner fanns inte och folk började dö, först barnen.”

Weeks insjuknade själv i tre snabbt dödande sjukdomar. Gula febern, malaria och kolera gjorde den utsvultna pojken medvetslös. Men sjukdomarna mattades på något sätt av när mamman hittade sin son halvdöd i en likhög. Weeks själv kan inte förklara sin överlevnad på annat sätt än att det handlade om en kraftig kampvilja för ett bättre liv. Någonting måste göras för att människornas förfärliga upplevelser inte skulle upprepas.

I Mandelas, Gandhis
och Kings sällskap

När han så småningom kom på fötter igen var han sjutton år gammal och fick till stånd en grundlig undersökning om Liberias regerings utfästelser att använda barnsoldater som kanonmat i inbördeskriget. Slaktarpresidenten Charles Taylor som startade kriget svarade med ett dödshot. I USA fick Weeks politisk asyl och där bor han fortfarande.

För närvarande leder Kimmie Weeks själv organisationen Youth Action International som han grundat. Liberias nuvarande president Ellen Johnson Sirleaf premierade honom för tre år sedan med landets högsta utmärkelse. Och för ett par år sedan utkom verket Peace in Our Lifetime, där hans namn finns med bland de mest betydande fredskämparna genom tiderna, med början från Gandhi, Martin Luther King och Nelson Mandela.

”Ingen stor ledare tror att han ska kunna förändra världen ensam. Också Gandhi och Mandela visste att förändring bygger på en kolossal rörelse som får människor med sig” betonar Weeks.

”Människor har otrolig affärsinstinkt och med hjälp av olika uppfinningar har man åstadkommit stora saker”.

Som exempel tar Weeks mannen som uppfann en riskokare som skickar sms när riset är klart. Weeks sitter i många styrelser, av vilka en sticker ut: DoSomething. Det är en virtuell form av världsförbättring, som uppmanar och inspirerar unga att förbättra världen i verkligheten också. Det finns säkert efterfrågan på Weeks erfarenhet och kunskapsfärdighet.

Annasirkku Tiilikainen

Skribenten är frilansjournalist bosatt i Zambia.

 

Artiklar publicerade på global.finlands sidor försedda med författarens namn representerar enbart författarens egna åsikter.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 22.3.2010


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi