Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Iranin naiset muutoksen eturintamassa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 12.3.2010

Iranin naiset
muutoksen eturintamassa

Iranin kansallinen vastarinta -koalitio taistelee Iranin demokratisoitumisen puolesta.Koalition puheenjohtajan Maryam Rajavin mielestä mullahit ovat saattaneet Iranin perikatoon naisia sortavilla laeillaan.

Iranissa naisia estetään matkustamasta, omistamasta omaisuutta, heidät voidaan pakottaa naimisiin, he eivät saa kulkea ulkona ilman miespuolista vartijaa – heiltä puuttuu itsemääräämisoikeus.  

Iranin kansallinen vastarinta -koalitio on perustettu vuonna 1981, ja siinä on yli 500 jäsentä, joista osa kuuluu kansallisiin vähemmistöihin. Koalition omien sanojen mukaan se on ainoa ”oikea” oppositio Iranissa. Mir-Hosein Musavin oppositio on heidän mielestään uskollinen hallitusmuodolle, jossa uskonnollisilla johtajilla on suurin päätösvalta.

Rajavin mielestä huomisen Iranissa naisilla pitäisi olla oikeus taloudelliseen, sosiaaliseen ja poliittiseen tasa-arvoon, eli poliittiseen vaikuttamiseen niin halutessaan.

Pia-Noora Kauppi ja Maryam Rajavi, kuva: Rita DahlPia-Noora Kauppi ja Maryam Rajavi, kuva: Rita Dahl

”Uskonnollisen diktatuurin, eli mullahien, naisia sortavien lakien vuoksi tuhannet naiset ovat joutuneet vankilaan tai heitä on kidutettu. Naisvihamielisyydellä ei ole tekemistä islamin kanssa: se on rakkauden, tasa-arvon ja vapautuksen ja anteeksiannon uskonto, jonka mukaan ihmisoikeudet eivät riipu sukupuolesta”, sanoo Suomessa vieraileva Rajavi.

Iranin kansallinen vastarinta -koalition jäsenistä yli 120 000 on murhattu vuoden 1979 jälkeen. Vaalienjälkeiset tapahtumat ovat laukaisseet maassa suurimman sisäisen kriisin sitten vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen.

Kansainvälisen yhteisön
painostettava Irania

Kansainvälisen yhteisön painostuksella Rajavi pyysi Suomea painostamaan YK:ta ja kansainvälistä yhteisöä noudattamaan tiukkaa linjaa suhteessa Iraniin. Paneelin puheenjohtajana toiminut entinen europarlamentaarikko Piia-Noora Kauppi puolestaan kehotti Suomea luopumaan rauhanomaisesta politiikasta suhteessa Iraniin.

Joitakin edistysaskelia on otettu. Euroopan unioni ja Yhdysvallat allekirjoittivat 8. helmikuuta 2010 julkilausuman, jossa ne vaativat, että Iranin hallitus alkaa noudattaa ihmisoikeusvelvoitteita. Julkilausumassa tuomitaan myös ihmisoikeusloukkaukset, joihin Iranin hallitus on syyllistynyt kesäkuun presidentinvaalien jälkeen. Iranin kansallinen vastarinta toivoo EU:n vaativan rajoituksia myös kauppasuhteisiin, poliittisten teloitusten lopettamista ja avoimen dialogin aloittamista heidän kanssaan.

Rajavi ja paneeliin osallistuneet ihmisoikeusjuristit Algeriasta ja Suomesta vaativat YK:n painostavan Irania sulkemaan Ashrafin leirin.

”YK on tehnyt viime vuonna Ashrafia koskevan julkilausuman, joka olisi nyt vihdoin toteutettava. Toivon Suomen pyrkivän vaikuttamaan tämän toteutumiseen.”

Iranin uskonnollinen johto ja Irakin hallitus sopivat yhdessä Ashrafin hyökkäyksestä. 28.–29. heinäkuuta 2009 tehtiin hyökkäys Ashrafiin People´s Mojahedin Organization of Iranin (PMOI) aseettomia jäseniä vastaan. PMOI on Iranin kansallinen vastarinta -koalition suurin jäsen, joka aloitti Ashrafin rakentamisen vuonna 1986 omilla varoillaan. Ashrafissa asuu noin 3 000 ihmistä, joista tuhat on naisia.

Rajavi on kehittänyt kymmenen kohdan suunnitelman tulevaisuuden Irania varten. Rajavin listalla ovat: moniarvoinen poliittinen järjestelmä, joka kunnioittaa yksilönvapauksia, YK:n ihmisoikeuksien julistuksen kunnioittaminen, kuolemantuomion lopettaminen, kirkon ja valtion erottaminen toisistaan, täydellinen sukupuolten välinen tasa-arvo, nykyaikaisen lainsäädäntöjärjestelmän kehittäminen, oikeus yksityisomistukseen ja markkinatalouteen, rauhanomainen ulkopolitiikka, joka kunnioittaa YK:n peruskirjaa, sekä ydin- ja joukkotuhoaseeton Iran.

Suomen iranilaisten naisten yhdistys järjesti keskustelutilaisuuden Finlandia-talossa 11. maaliskuuta 2010

Rita Dahl


Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 15.3.2010


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi