Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Finländare kandiderar i Somalilands presidentval - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 5.3.2010

Finländare kandiderar i Somalilands presidentval

Somaliland kommer att välja president i år. En av de tre kandidaterna är finsk medborgare, det är byggnadsingenjören Faisal Ali Farah som bor i Alberga, Esbo. Han skulle bilda en teknokratregering i Somaliland om han blev vald.

Somaliland som bröt sig loss från Somalia år 1991 har gjort framsteg i sin demokratisering under det senaste decenniet. Man ordnade en folkomröstning gällande grundlagen år 2001, höll sina första lokalval år 2002 och övergick till flerpartisystem år 2003. Då höll man också sitt första och hittills enda presidentval.

Presidentmandatet är fem år långt, men har nu överskridits eftersom valen redan tre gånger har skjutits upp på grund av registreringsproblem, korrumperade valkommissioner och våldsamma oroligheter. Allmänt taget är det ändå ganska lugnt i Somaliland.

Faisal vill ha kvinnliga ministrar
och en harmonisk regering

Den finska somaliern Faisal Ali Farah berättar för de somalier som har samlats i Mattbys gamla köpcentrum i Esbo att om han blir vald till president kallar han utomlands bosatta somalier till Somaliland för rådslag. Han har studerat statsvetenskap vid Helsingfors universitet och identifierar sig med socialdemokraterna och karakteriserar sig som en teknokrat.

Finska somaliern Faisal Ali Farah. Foto: Katri SimonenFinska somaliern Faisal Ali Farah (till höger) ställer upp i Somalilands presidentval. Foto: Katri Simonen

Faisal reser mycket i Europa och USA där han träffar somalier i diasporan. De kan inte rösta i sitt hemlands val om de inte har registrerat sig för det, men de har stort inflytande över sina landsmän. De finansierar också kampanjer. Faisal skulle bilda en bredbottnad regering av teknokrater i Somaliland, där inget utrymme skulle finnas för politiska tvister.

Av regeringens 18 ministerportföljer skulle Faisal ge 5 åt kvinnor och instifta kvinnokvoter på 20 % för förvaltningens olika nivåer. Han skulle också revidera grundlagen när det gäller kvinnornas och minoriteternas rättigheter.

Mat för arbetet,
och fiskare av nomaderna

Som president skulle Faisal också sätta i gång vattenuppsamlingsbyggen och trädplantering i stor skala, enligt löneprincipen "mat för arbetet".

Jordmånen i Somaliland är näringsrik. Om man bara har vatten är det möjligt med självförsörjning, konstaterade presidentkandidaten. Enligt Faisal finns det också mineraler i Somalilands inre, så som ädelstenar, kol och olja.

”Amerikanska oljebolag har gjort 27 reserveringar i landet”.

Man borde också skapa industri. Exempelvis producerade den gamla cementfabriken i Berbera förstklassig cement förut, men nu står byggnaderna tomma.

Somaliland har en 950 km lång kustlinje men man fiskar inte och det finns knappt någon bosättning vid kusten. Faisal tycker att inlandets nomader skulle kunna flytta till kusten och få utbildning i fiske.

Enligt honom har boskapsnäringen en lovande framtid, särskilt därför att Saudiarabien nyligen hävde sitt nio år långa förbud av nötköttsimport. Det finns ungefär 40 miljoner nötboskapsdjur i Somaliland.

För att finansiera sina reformer skulle Faisal ta av budgetens säkerhetsanslag och av de ersättningar som har beviljats ex-soldater.

Airi Kähärä som är landskoordinator på Internationella solidaritetsfonden (Solidaarisuus), som bedriver många utvecklingsprojekt i Somaliland, välkomnar tanken på trädplantering. Också vattenuppsamlingssystem behövs – för närvarande lider landet av torka och boskap dör på grund av vattenbristen.

”Programmet Mat för arbetet har provats bland annat i Novibprojekten, och de har varit lyckade” berättar Kähärä som bor ungefär halva året i Somaliland.

Hon har inte sett några undersökningar som skulle visa att man hittat märkbara mineralfyndigheter, och att nomaderna skulle bli fiskare tror hon blir besvärligt redan med tanke på att fisk inte hör till somaliernas diet.

Lång väg kvar till
riktig stat

Än så länge har ingen annan stat erkänt Somalilands självständighet.

”Bland annat från Storbritannien har jag fått halvofficiella löften om att Somaliland temporärt kunde få statsstatus, om presidentvalet förlöper väl - på samma vis som Palestina” säger Faisal Ali Farah. Till vissa av det Brittiska samväldets möten har Somalilands representanter redan kallats.

Katri Simonen

Skribenten är frilansjournalist.

Artiklar som publiceras på webbplatsen global.finland försedda med skribenternas namn representerar enbart skribenternas egna åsikter.

 

Val sent i höst

Somalilands hittills enda presidentval hölls år 2003. Det vanns av UDUB-partiets representant Dahir Riyale Kahin. I det första parlamentsvalet år 2005 förlorade Kahins parti och oppositionspartierna Kulmiye och UCID fick majoritet.

Det är Faisal Ali Farah som har grundat partiet UCID (Rättvise- och välfärdspartiet) och det har 21 av de 82 platserna i parlamentet. Partiet Kulmiye som grundades av Ahmed Mohamed Mahamoud, även kallad ”Silanyo”, har 28 av platserna och UDUB 33. I det nya landets demokratiska institutioner ingår också traditionella ledare. Parlamentet har ett överhus med 82 platser och där samlas de äldste från klanerna.

Internationella solidaritetsfondens landskoordinator Airi Kähärä tror att slutkampen i presidentvalet kommer att stå mellan den sittande presidenten och Silanyo.

Hon förmodar att valet kommer att skjutas upp till hösten eftersom röstregistret inte ännu är klart och man knappast röstar under sommarhettan. Och sedan är det dags för ramadan.

”Knappast hålls presidentvalet före oktober” meddelar Kähärä per mejl från Hargeisa.

 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 5.3.2010


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi