Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Tuvalu ropar på hjälp: Låt oss inte drunkna - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 21.12.2009

Tuvalu ropar på hjälp: Låt oss inte drunkna

De låglänta ögrupperna i Stilla oceanen uttryckte sin stora oro över framtiden vid klimatmötet i Köpenhamn.

Shuuichi Endou, foto: Kari RissaEndou tänker intervjua och fotografera alla invånare och deras hemmiljö på Tuvalu, för att man ska kunna följa med klimatförändringens effekter och förbereda sig på dem så bra det går. Foto: Kari Rissa

”Det gäller vårt liv. Det kan man inte förhandla om. Vi kom till klimatmötet med öppet sinne och fulla av tillit men nu är vi besvikna”, understyker Tuvalus premiärminister Apisai Helemia.

Helemia krävde att jordens temperatustegring inte ska få överskrida 1,5 grader.

”Om temperaturen stiger mer än det riskerar vårt land att hamna under vattenytan. Två meters höjning av vattenytan räcker för att vår ö ska hamna under vattnet. För oss är klimatförändringen redan ett verkligt hot.”

Premiärminister Apisai Helemia, Tuvalu. Foto: Kari RissaFör Tuvalu är klimatförändringen redan ett verkligt hot, säger premiärminister Apisai Helemia. Foto: Kari Rissa

Tuvalu är en liten östat i Stilla oceanen nära ekvatorn, ett par tusen kilometer norr om Fidji. Staten består av nio öar som bebos av ungefär 10 000 invånare. På öarna bor man bara två meter ovanför vattenytan.

Översvämningar ställer till med stor förödelse på ön redan nu. Man har ungefär tio stora översvämningar per år.

”Översvämningarna pågår vanligtvis bara några timmar, men de får stor skada till stånd i alla fall. Havsvattnet förstör odlingarna och grundvattnet”, berättar Shuuichi Endou som är fotograf och arbetar på Tuvalu.

Översvämningsvattnet förorsakar också erosion. Redan nu har atollernas strandträd fallit ner i havet som följd av erosionen.

”Om havsytan stiger kommer vattnet åt att sluka hela ön så småningom. Under de senaste tio åren har vattnet redan tagit sig till platser dit det tidigare inte nådde. Spåren förskräcker.”

Endou och de andra Tuvaluborna är rädda för att bli tvungna att lämna sin hemö och flytta någon annanstans.

Människorna på Tuvalu försöker bereda sig på klimatförändringens följder genom att plantera mangroveträd vid stränderna, bygga avlopp i alla hus och förbreda sig på att vattnet stiger på andra sätt.

Man försöker också skapa ekoturism på Tuvalu, vars utgångsläge ska vara respekt för den polynesiska öns natur och kultur.

”Men vi har brist på pengar. För tillfället agerar vi mycket tack vare donationer”, konstaterar Endou.

Endou tänker intervjua och fotografera alla invånare och deras hemmiljö på Tuvalu, för att man ska kunna följa med klimatförändringens effekter och förbereda sig på dem så bra det går.

”Vi vill inte att Tuvaluborna ska bli världens första klimatflyktingar. Om man kan hindra klimatuppvärmningen kommer Tuvalu att vara räddat.”

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 21.12.2009


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi