Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Tuvalu taistelee olemassaolostaan Kööpenhaminassa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 14.12.2009

Tuvalu taistelee olemassaolostaan Kööpenhaminassa 

Kööpenhaminan ilmastokokouksessa toisten valtioiden panokset ovat kovemmat kuin toisten. Piskuisella saarivaltio Tuvalulla on pelissä koko valtion olemassaolo. Tuvalulaiset esittivät Kööpenhaminan kokouksessa vahvan vetoomuksen laillisesti sitovan ilmastosopimuksen puolesta. 

Tuvalu on pinta-alaltaan maailman neljänneksi pienin valtio. Tyynellä valtamerellä sijaitseva monesta pienestä saaresta koostuva valtio on myös matala, pääosa valtiosta on vain kaksi metriä merenpinnan yläpuolella. Ilmastonmuutoksen aiheuttama vedenpinnan nousu on nyt tekemässä Tuvalusta modernia Atlantista. 

Tuvalu sai tukea kokouksen osanottajilta. Kuva: Lauri Myllyvirta, julkaistu Creative Commons -lisenssilläTuvalu sai tukea kokouksen osanottajilta. Kuva: Lauri Myllyvirta, julkaistu Creative Commons -lisenssillä

Tuvalussa tehtyjen mittausten mukaan vedenpinta on noussut viisi millimetriä vuodessa viimeisen kymmenen vuoden ajan. Nousun jatkuessa samaan tahtiin peittyy koko Tuvalu veteen 50 vuoden kuluessa. Tuvalun 12 000 asukkaalle pitäisi löytää uusi koti kuitenkin jo kauan ennen sitä, sillä asumiskelvottomaksi saarivaltio muuttuu jo muutaman vuosikymmenen kuluttua. Tuvalusta uhkaakin tulla ensimmäinen valtio, jonka koko väestö joutuu lähtemään ympäristöpakolaisiksi. 

Tuvalusta tullut ilmastonmuutoksen symboli

Tuvalu ei ole kuitenkaan antautumassa kamppailutta: Kööpenhaminan ilmastokokouksessa piskuinen saarivaltio on ottanut isoa roolia esittämällä tiukkoja ja sitovia päästövähennystavoitteita ja ajautumalla samalla napit vastakkain muun muassa Kiinan ja Intian kanssa. 

Ian Fry, Tuvalun neuvottelija Kööpenhaminan ilmastokokouksessa, käytti voimakkaan puheenvuoron sitovan ilmastosopimuksen puolesta. "Tuvalu on yksi maailman haavoittuvimmista maista ilmastonmuutoksen suhteen, ja meidän tulevaisuutemme riippuu tämän kokouksen lopputuloksesta", Fry sanoi. 

Fry heitti pyyhettä Yhdysvaltojen suuntaan, jonka on ollut sisäpoliittisesti vaikeaa saada aikaan kunnianhimoisia ilmastotavoitteita: "On nykymaailman ironiaa, että maailman kohtalosta päättää muutama Yhdysvaltain senaatin jäsen." 

Elämän edellytykset uhan alla myös muualla

Fry myös muistutti, että kyse ei ole vain Tuvalusta – ilmastonmuutos uhkaa välittömästi muitakin haavoittuvia saarivaltioita, kuten Kiribatia, Malediivejä, Marshall-saaria, Grenadaa, Haitia tai Sao Tome ja Principeä. Ilmastonmuutos uhkaa myös elämisen edellytyksiä sellaisissa maailman vähiten kehittyneissä maissa kuten Bhutan, Laos, Uganda, Mali tai Senegal. 

Tuvalusta onkin tullut Kööpenhaminassa ilmastonmuutoksen vastaisen kamppailun symboli. Kansalaisjärjestöaktivistit ovat osoittaneet mieltä Tuvalun ja sen esittämien sitovien päästövähennysten puolesta. Mielenilmausten sloganeina ovat olleet "Tuvalu survival" (Tuvalun eloonjääminen) ja "Keep the Islands on the map" (Pitäkää saaret kartalla). 

Tuvalun neuvottelija Ian Fry vetoaa laillisesti sitovan ilmastosopimuksen puolesta:

 

Pidetään saaret kartalla! Pienten saarivaltioiden nuoret kertovat miksi ilmastonmutos on pysäytettävä:
http://www.youtube.com/watch?v=1ePJRCeMom4

Kansalaisaktivistit osoittavat tukea Tuvalulle Kööpenhaminassa:
http://www.youtube.com/watch?v=dek8rYUbydQ&NR=1

Lähteet:

  • Paula Tommila: "Tuvalu - 2000-luvun Atlantis". Kumppani 1/2008.
  • Climate Progress: "Tuvalu raises the bar, China reacts".
Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 14.12.2009


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi