Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Klimatet: Naturen eller utvecklingen i Azerbajdzjan? - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 11.12.2009

Klimatet: Naturen eller utvecklingen i Azerbajdzjan?

Kööpenhaminan ilmastoneuvottelut 2009

Vår klimatförändringsenkät tar ett skutt från södra Afrika till Baku vid Kaspiska havet i Azerbajdzjan. Där märks inte klimatförändringen så mycket i människornas liv, säger våra sagesmän.

I översättaren Samira Shirinovas liv märks inte mycket av klimatförändringen. Hon bedömer ändå att vädret har blivit mildare: ”Jag minns hur kallt här var för fem, sex år sedan vid den här tiden på året.”

Azerbajdzjans ekonomi har vuxit med oljans hjälp under 2000-talet. Foto: Konsta SirviöAzerbajdzjans ekonomi har vuxit med oljans hjälp under 2000-talet. Foto: Konsta Sirviö

”Jag använde mycket varmare kläder då än jag gör nu. Och vi börjar värma vårt hus en månad senare än vi gjorde då.”

Shirinova anser att var och en borde agera mot klimatförändringen. ”Vi kan minska vår energikonsumtion, skydda skogar och plantera träd.” Hon vet att elapparater borde stängas av när man inte använder dem, och att pappersslöseriet borde få ett slut. ”Men jag glömmer det i alla fall.”

Även om klimatförhandlingarna i Köpenhamn inte är bekanta för Samira Shirinova, råder hon beslutsfattarna att sluta se genom sitt eget lands synvinkel och istället betrakta det globala problemet som världsmedborgare.

 Var ska man få balansen ifrån?

Evelina Sidova, AzerbaidzanEvelina Sidova grubblar på balansen mellan natur och utveckling.

Ingenjören Evelina Sedova har ännu inte märkt att klimatet har förändrats.

”Vi måste välja: naturen eller utvecklingen. Utvecklingen är naturens och klimatets fördärv, men utan utveckling kommer vi ingenvart...Vi måste alltså hitta en kompromiss som bevarar båda” funderar hon.

Sedova anser att Greenpeace är det rätta organet för att bekämpa klimatförändringen.

 

 Azerbajdzjan hör till de västkaukasiska länder vilkas utveckling Finland stödjer genom initiativet för ett bredare Europa. Man satsar mest på att utveckla informationssamhället, vetenskaps- och teknologisamarbetet, samt på handel och utveckling.

Evelina Sidovas och Samira Shirinovas svar förmedlades av Konsta Sirviö, som verkar som sakkunnig gällande finansiering och administration av vägtillhörighet i ett projekt i Baku som finansieras av två utvecklingsbanker

Märks klimatförändringen i ditt liv?

Artikeln är den fjärde i en serie som Global.finland publicerar i samband med klimatmötet i Köpenhamn. I serien berättar människor i utvecklingsländer om hur klimatförändringen märks i deras liv. De intervjuade får svara på följande frågor:

1.      Syns klimatförändringen i ditt liv?

2.      Har du ändrat dina levnadsvanor på grund av klimatförändringen?

3.      Vem borde göra något åt problemet?

4.      Vad vill du säga till beslutsfattarna som förhandlar om klimatfrågor i Köpenhamn?

 

Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi