Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Senegal: Säg vem som vackrast i landet är - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 7.12.2009

Senegal: Säg vem som vackrast i landet är

I bästa fall kan framgång i tv:s nya skönhetstävling rädda livet på deltagarna. Skönhetstävlingen Khar Bi som började i senegalesisk tv i oktober blev omedelbart en hit. Varje söndag kväll är miljoner fans bänkade framför rutan inför veckans direktsända val av skönhetsdrottning.

En professionell jury letar fram de finaste fröknarna i hela Dakar och de får delta i tävlingen. Tittarna kan påverka resultatet genom telefonröstning.

Om man vinner stadsdelsfinalen får man kostprodukter och 100 000 västafrikanska franc i pris, det vill säga cika 160 euro. I Senegal är det en stor summa pengar. Vinnarnas ägare har därför ofta svårt att behärska sig. Tävlingsdeltagarna själva blir kändisar, åtminstone i sin egen stadsdel.

Dakars allra vackraste utkoras den 12 december i en stor final. Huvudvinsten är ungefär 760 euro vilket motsvarar ett års lön för en vanlig senegales.

För finalistern själva är det nog ändå den största vinsten att de tagit sig fram till finalen, eftersom de därmed har räddat sig från en säker död.

Tävlingsdeltagarna är får. 

Årets största fest

Lördagen den 28 november firade man, som i andra muslimska länder, Id al-Adhafesten till minne av att profeten Abraham offrade sin son till gud.

Id al-Adha (eller Id al-Qurban) firas alltid unde den andra veckan av den sista månaden i den islamska kalendern, efter att pilgrimdfärderna till Mekka har avslutats.

I Dakar finns det får överallt. Foto: Henri PurjeI Dakar finns det får överallt. Den här baggen sågs äta lunch nära Memelles i slutet av oktober. Foto: Henri Purje

För senegaleserna är den så kallade Tabaski-festen årets viktigaste. Varje familj som kan skaffar sig ett eget offerlamm. I år bytte 670 000 får ägare. Bland dem fanns många som inte kommit så långt i Khar Bi-programmet. 

Blicken berättar

Att välja ut får är inget man gör lättvindigt. Man börjar kartlägga vilka som verkar lovande i god tid. Själva köpet är en lång ritual där man noga går igenom fårets stamtavla och hälsotillstånd.

”Man ser på blicken om fåret mår bra”, förklarar fotografen Arona Ndiaye från Dakar.

Man kan gott förstå att senegaleserna är omsorgsfulla när de väljer får, Tabaski är årets största högtid och utgiften för offerlammet är ofta den största kostnad familjen har på hela året.

”Ett någorlunda bra får får man för 50 000 franc. För ett riktigt fint djur måste man punga ut med dubbelt så mycket.”

Sedan finns det dessutom kändisuppfödarnas championfår som kostar många hundra tusen. 

Undantaget från regeln

För Ndiya var det här året tuffare än vanligt för han blev tvungen att skaffa ett får också till sin brors familj, eftersom brodern blivit arbetslös. Det var helt naturligt, ”man hjälper familjemedlemmar”.

Men alla har inte rikare släktingar och somliga drivs till desperata lösningar när hedern förpliktar och familjen rykte måste bevaras.

Under festen ökar fårstölderna markant, myndigheterna är mera begivna på mutor än annars och ockrarna har gott om kunder.

Islam uppmuntrar vanligtvis inte folk att skuldsätta sig, men när det gäller Tabaski är det tillåtet, berättar islamforskaren Oustaz Assane Seck.

”Men bara i det fallet att den skuldsatta helt säkert kommer att kunna fylla de uppställda lånevillkoren”, preciserar Seck i en intervju i tidningen Le Populaire.

Om det blir problem med återbetalningen kan man försöka skaffa sig pengar genom att slå vad om vem som vinner Khar Bi, men det är ingen säker metod. Ryktet berättar att de svarta spelmarknaderna går heta. 

Henri Purje 

Skribenten är frilansjournalist. Han besökte Senegal i oktober 2009.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 8.12.2009


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi