Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Senegal: Ken on maassa kaikkein kaunein - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 4.12.2009

Senegal: Ken on maassa kaikkein kaunein

Parhaassa tapauksessa menestys television uudessa kauneuskilpailussa pelastaa osanottajan hengen.

Lokakuussa senegalilaisella 2STV-kanavalla käynnistyneestä Khar Bi -kauneuskilpailusta tuli välittömästi hitti. Joka sunnuntai-ilta miljoonat fanit jännittävät, kun suorassa lähetyksessä valitaan viikon upein kaunotar. 

Ammattilaisista koostuva raati haravoi kultakin pääkaupunki Dakarin alueelta edustavimmat nuorikot mukaan kilpaan. Katsojilla on mahdollisuus vaikuttaa tulokseen puhelinäänestyksellä.  

Palkinnoksi kaupunginosafinaalien voittajat saavat ravitsemustuotteita sekä 100 000 Länsi-Afrikan frangia eli noin 160 euroa. Senegalissa se on iso raha. Voittajien omaisten onkin usein vaikea peitellä liikutustaan. Kilpailijoista tulee julkkiksia, ainakin omassa kaupunginosassaan.  

Dakarin kaunein kruunataan suuressa finaalissa 12. joulukuuta. Pääpalkinto, noin 760 euroa, vastaa keskivertosenegalilaisen vuoden palkkaa. 

Finalisteille itselleen suurin palkinto on kuitenkin loppukilpailuun pääsy. Se pelasti monet heistä varmalta kuolemalta. 

Kilpailijat ovat lampaita. 

Vuoden suurin juhla 

Lauantaina 28. marraskuuta Senegalissa vietettiin muiden muslimimaiden tavoin Id al-Adha -juhlaa sen kunniaksi, että Profeetta Abraham uhrasi aikanaan poikansa jumalalle. 

Dakarissa lampaita on kaikkialla. Tämä pässi tavattiin lounastamasta Mamellesin lähiössä lokakuun lopulla. Kuva: Henri PurjeDakarissa lampaita on kaikkialla. Tämä pässi tavattiin lounastamasta Mamellesin lähiössä lokakuun lopulla. Kuva: Henri Purje

Id al-Adha (tai Id al-Qurban) järjestetään aina islamilaisen kalenterin viimeisen kuukauden toisella viikolla, Mekkaan suuntautuvien pyhiinvaellusten päätyttyä.  

Senegalilaisille Tabaski-nimellä tunnettu juhla on vuoden tärkein. Jokainen perhe, joka suinkin kykenee, hankkii oman uhrilampaan. Tänä vuonna omistajaa vaihtoi yli 670 000 yksilöä. 

Niiden joukossa oli monta Khar Bi -ohjelmasta karsiutunutta.  

Silmät kertovat 

Lampaan valinta on tarkkaa puuhaa. Lupaavien yksilöiden kartoitus aloitetaan hyvissä ajoin. Itse ostotapahtuma on pitkä rituaali, jossa lampaan sukupuu ja terveydentila käydään tarkoin läpi.

”Silmistä näkee, voiko lammas hyvin”, dakarilainen valokuvaaja Arona Ndiaye opastaa.

Huolellisuus on ymmärrettävää: paitsi että kyseessä on vuoden tärkein juhla, useille perheille Tabaski-lammas on myös vuoden suurin kuluerä.

“Kohtalaisen lampaan saa noin 50 000 frangilla. Oikein hyvästä joutuu helposti pulittamaan kaksi kertaa enemmän.”

Asia erikseen ovat julkkiskasvattajien huippuyksilöt, joiden hinnat liikkuvat sadoissa tuhansissa.

Poikkeus sääntöön

Ndiayelle tämä vuosi otti taloudellisesti tavallista tiukemmalle, sillä hän joutui hankkimaan lampaan myös työttömäksi jääneen veljensä perheelle. Tämä on luonnollista, sillä ”perheenjäseniä on autettava”. 

Kaikilla ei ole varakkaampia sukulaisia, ja jotkut lampaanmetsästys ajaa epätoivoisiin ratkaisuihin, kun kunnia velvoittaa ja perheen maine on säilytettävä. 

Juhlan alla lammasvarkaudet lisääntyvät selvästi, viranomaisten sanotaan olevan normaalia enemmän lahjusten perään ja koronkiskureilla riittää asiakkaita. 

Islamissa ei yleensä kannusteta ihmisiä velkaantumaan, mutta Tabaskin kohdalla poikkeus on sallittu, islamintutkija Oustaz Assane Seck sanoo.   

”Mutta vain siinä tapauksessa, että hän [velallinen] pystyy ehdottomasti kunnioittamaan sovittuja lainaehtoja”, Seck täsmentää Le Populaire -lehden haastattelussa. 

Jos lainan takaisinmaksu tuottaa ongelmia, yksi – tosin melko epävarma – ansaintakeino on lyödä vetoa Khar Bin voittajasta. Huhujen mukaan pimeät pelimarkkinat käyvät kuumana. 

Henri Purje

 Kirjoittaja on vapaa toimittaja. Hän vieraili Senegalissa lokakuussa 2009.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 3.12.2009


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi