Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Tossutalkoilla Beirutin maratonille - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 20.11.2009

Tossutalkoilla Beirutin maratonille

Suomalainen Psykologien Sosiaalinen Vastuu tekee pitkäjänteistä työtä palestiinalaispakolaisten hyväksi. Tossutalkoilla kerätään varoja lasten osallistumiseen Beirutin maratoniin. Mutta miten maraton auttaa Libanoniin paenneita palestiinalaisia?

”Maratonin kaltainen suuri tapahtuma lisää yhteisöllisyyden ja ryhmään kuulumisen tunnetta”, kertoo viime vuosina kriisi- ja traumatyön parissa työskennellyt psykologi Kirsti Palonen.

Psykologi Kirsti Palonen, kuva: Iina VilénTurvallisen olon pitäisi kuulua kaikille maailman lapsille, muistutta kriisipsykologi Kirsti Palonen. Kuva: Iina Vilén

”Pakolaisnuoret olivat viime vuonna innoissaan saadessaan juoksuporukkaansa mukaan meitä suomalaisia työntekijöitä!” 

Maraton on järjestetty Libanonissa vuodesta 2003. Viime vuonna mukana oli 63 lasta kolmesta pakolaisleiristä Extreme Survival Team –joukkueessa, jonka Psykologien Sosiaalinen Vastuu kokosi.

Sarjoja on kolme: Täyspitkä (42 kilometriä), 10 kilometrin ”fun run” ja pienimmille viiden kilometrin minimaraton ja tietenkin huoltojoukko. Tapahtumaa varten on järjestetty keräys, jolla hankituilla rahoilla kustannetaan lapsille osallistumismaksut, t-paidat ja lippikset. Tämän vuoden tavoitteena on hankkia myös kunnon lenkkarit, Palonen kertoo. 

”Monille pakolaisleirillä kasvaneille on jäänyt tunne ’toisen luokan’ kansalaisuudesta: libanonilaisiin verrattuna heillä ei ole samoja kansalais- tai ihmisoikeuksia eikä samoja mahdollisuuksia työntekoon, opiskeluun tai terveydenhuoltoon. Maratonin tavoitteena on saavuttaa samanarvoisuuden tunne ison, yhteisen tapahtuman kautta”, hän selittää.

Lapsen oikeudet läsnä Libanonissakin

”Jos lapsen oikeuksia ei ajatella varsinaisina julistuksina vaan psykologin näkökulmasta, perusturvallisuus Libanonissa on järkkynyt toistuvasti eikä varmuuden tunnetta ole vieläkään. Turvallisen olon pitäisi kuulua kaikille”, Palonen miettii. 

”Myös oikeus tulla kuulluksi, oikeus leikkiin ja oppimiseen ovat tärkeitä lapselle, vaikka niiden toteutuminen pakolaisleirin kaltaisissa olosuhteissa onkin vähän niin ja näin”, hän arvelee.

”Sadutuksen avulla olemme saaneet lasten ääntä kuuluville ja purettua myös mieltä painavia kokemuksia. Toivotaan sen olevan mahdollista jatkossakin.” 

Leikki ja esimerkiksi piirtäminen ja juuri sadunkerronta paikallisen yhteistyökumppanin ylläpitämissä toimintakeskuksissa. 

Oppimismahdollisuudet ovat niukat: YK:n palestiinalaispakolaisten avustus- ja työjärjestö (UNRWA) ylläpitämissä kouluissa luokat ovat suuria, 40 - 50 oppilasta, eikä mahdollisuuksia erityisopetukseen ole. Vaikeat olosuhteet ja kokemukset ovat vaikuttaneet pakolaisnuorten keskittymis -ja oppimisvaikeuksien syntyyn. 

Palosen mielestä onkin tärkeää, että kovissa paikoissa koetettaisiin muistaa psyykkisen terveyden merkitys. Asianmukaisen hoidon lisäksi ennaltaehkäisy tulevan varalta on huomioitava, vaikka kriisitilanteissa ei usein riitä rahkeita psyykkiselle työlle. 

Juoksua ja kävelyä pidetään myönteisenä keinona purkaa raskaita tunteita. Maratonissa kyse ei ole kilpailusta vaan hauskanpidosta liikkuen, Palonen muistuttaa. Samalla opitaan pitämään huolta sekä omasta että toisten hyvinvoinnista ja terveydestä. Suohan suuren urheilujuhlan tuntu ainakin pienen hengähdystauon arkeen - lenkkitossut ja lippis ovat halpa hinta maratonin kaltaisesta kokemuksesta. 

Ulkoministeriö tukee noin 37 000 eurolla Psykologien Sosiaalisen Vastuun mielenterveyshanketta Libanonissa. Lapsille järjestetään psykiatrin konsultaatio ja mielenterveystyöntekijöille annetaan työnohjausta.

Iina Vilén

Kirjoittaja tutustui työelämään Global.finlandissa lokakuussa 2009.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 20.11.2009


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi