Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Piñata - Utrikesministeriet: Global.finland: Global fostran: Piñata

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna

Piñata

I Latinamerika är festernas höjdpunkt för barnen när man får slå sönder en piñata. Piñatan är gjord av pappersmassa eller lera, föreställer en färggrann figur och är fylld med sötsaker, nötter och ibland små leksaker.

Piñatan binds fast i ett starkt snöre eller rep och en vuxen slänger repets andra ända över en trädgren eller stång så att piñatan blir hängande i luften. Sedan drar den vuxna i repet så piñatan kan hissas uppåt och neråt. Barnen har ögonen förbundna och snurras runt tre varv innan de får börja slå mot piñatan, i tur och ordning med en käpp. När varje barn har försökt en gång sänker man piñatan så det blir lättare att träffa den. Förr eller senare träffar någon den och godiset rinner ut på marken.

Förr var piñatas formade som sexuddiga stjärnor men nu för tiden kan de också se ut som djur, växter eller blommor. I Mexiko har man piñatas särskilt vid jul och på födelsedagsfester.

Källa: Devlin, Wendy: A Piñata tradition, Mexico

Hur man gör en piñata

Du kan göra en egen piñata genom att klistra tidningspapper och tapetklister på en uppblåst ballong. För vingarna behöver du kartong. Närmare beskrivningar och exempel hittar du till exempel i Grunfelds bok All jordens lekar och spel (orig. Games of the World) som finns i biblioteket.

Piñatasång

Dale, dale, dale,
No perdas el tino
Porque so lo perdes
pierdes el camino

(Slå, slå, slå
släpp den inte med blicken
Om du den släpper
dig själv du förlorar!)

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 13.11.2009


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi