Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Tangram (Kina) - Utrikesministeriet: Global.finland: Global fostran: Tangram

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna

Tangram (Kina)

Tangram är ett uråldrigt kinesiskt pussel. Idén är att bilda så många olika figurer som möjligt av de sju pusselbitarna, det kan t.ex. handla om fåglar, människoskepnader eller djur. Tangram stimulerar fantasin och utvecklar kreativiteten.

Det finns bara en regel: alla sju bitar måste vara med i varje figur. Man kan göra åtminstone 1600 olika figurer. Förr i tiden var det främst vuxna som sysslade med tangram, de löste t.ex. tangramgåtor. Nu anses det vara ett spel för barn men det används också i matematikundervisning.

Gör ditt eget tangram

Du kan göra ett eget tangram av tjock kartong eller en fanerskiva (får inte vara tjockare än 0,5 cm). Klipp eller skär materialet till kvadrater med lika långa sidor och dela in dem med hjälp av blyertspenna och linjal till 16 rutor. Kvadraternas sidor kan vara 16 cm, då blir rutornas sidor 4 cm.

Källa: Grunfeld, Frederic V. (red.): All jordens spel och lekar, Stockholm 1978, ISBN 91-7160-311-5 (orig. Games of the World)

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 13.11.2009


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi