Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Teka teka (Moçambique) - Utrikesministeriet: Global.finland: Global fostran: Teka teka

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna

Teka teka (Moçambique)

Teka tekaPå marken ritas en 2 X 2 meter stor kvadrat som delas in i 16 rutor. Varje deltagare förfogar över 8 rutor. Deltagarna står först mot varandra utanför rutfältet, vid sina egna rutor nummer 1 och 2.

Leken går ut på att man hoppar genom rutfältet på ett på förhand överenskommet sätt. Man får inte vidröra varandra eller strecken mellan rutorna. Bara en fot får finnas i en ruta åt gången.

Hur man leker teka teka

Först hoppar man in i rutfältet så att vänstra foten hamnar i ruta 1 och högra i ruta 2. Därifrån ska man hoppa till rutorna 2 och 3, sedan vidare till rutorna 3 och 4. Därefter återvänder man genom att hoppa samma väg tillbaka.

När deltagarna på nytt befinner sig i rutorna 1 och 2 hoppar de till rutorna 5 och 6 och gör samma sidohoppsserie som tidigare i rutorna 1-4.

När deltagarna återvänder till rutorna 5 och 6 hoppar de till motståndarens rutor 7 och 8. Nu står de alltså med ryggarna mot varandra.

Deltagarna upprepar nu samma hoppserier i varandras rutor, dvs först hoppar de till rutorna 7-6, sedan 6-5 och återvänder till 7-8. Därifrån hoppar de till 4-3 och sedan till 1-2.

När deltagarna befinner sig i rutorna 1-2 återvänder de inte på samma sätt utan vänder om och hoppar till 1-5. Därifrån hoppar de till 2-6, 3-7, 4-8 och tillbaka.

Leken är över när de hoppat till slut eller när någon av dem hoppar fel rutt eller trampar på ett streck.

Källa: António Prista: Jogos (övers. Pilvi-Riikka Taipale)

 

 

 

 

 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 13.11.2009


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi