Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Vietnams kvinnor kämpar mellan det moderna och det traditionella - Utrikesministeriet: Global.finland: Global fostran: Jämställdhet (2.2012)

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna

Vietnams kvinnor kämpar mellan det moderna och det traditionella 

Situationen för kvinnorna i Vietnam är bra jämfört med andra länder i Sydostasien, men uppfattningen om att männen är bättre lever segt kvar. Vietnamesiska Lan* , 29, flyttade till Finland eftersom hon inte ville leva som de vietnamesiska kvinnorna gör.

Työmatkalaisia pyöräilemässä Hanoissa Vietnamissa. Kuva: TontonJon, Flickr.com / cc 2.0Cyklister på väg till arbetet i Vietnams huvudstad Hanoi. Det är vanligt att kvinnorna arbetar i Vietnam. Bild: TontonJon, Flickr.com / cc 2.0 

“Finländska kvinnor är mer jämställda med männen, och ansvaret för hem och familj är delat. I Vietnam har kvinnorna en lägre position", konstaterar hon.

Enligt statistiken är läget för kvinnorna i Vietnam bättre än i många andra sydostasiatiska länder. Jämställdheten finns inskriven i lagen och staten har också försökt främja den konkret till exempel genom att ordna upplysningskampanjer för att öka kvinnornas politiska deltagande samt hjälpa kvinnor med ledarskapsutbildning.
Det finns också ungefär lika många flickor och pojkar i skolorna, kvinnorna utgör redan cirka 47 procent av arbetskraften och en del av företagsledarna är kvinnor.

Kvinnorna har också politisk makt. Deras andel i parlamentet är omkring 26 procent, mer än i Sydostasien i medeltal. Enligt FN:s utvecklingsprogram UNDP är Vietnam världens fyrtioåttonde mest jämställda land.

Kvinnans roll är att underkasta sig

Ett konfucianskt ordspråk säger: “om du har en son så har du en arvinge, om du har tio döttrar så har du ingenting”. Trots statistiken lever uppfattningen kvar i Vietnam om att mannen är bättre.

Familjer som väntar barn önskar en pojke mer än en flicka, hushållsarbete och barnskötsel ses som kvinnojobb och pojkarna får större arv än flickorna. En del familjer tyr sig till och med till abort på grund av könet.

Det är vanligt med familjevåld, och en undersökning visar till exempel att 64 procent av kvinnorna anser att det är normalt. I arbetslivet drivs kvinnorna ofta in i dåligt betalda jobb inom den informella sektorn. 

Nainen Ho Chi Minhissä Vietnamissa. Kuva: Malingering, Flickr.com / cc 2.0 Kvinnorna i Vietnam förväntas oftast både göra hushållsarbetet och jobba utanför hemmet. Bild:  Malingering, Flickr.com / cc 2.0

 Enligt Lan, som tillbringat sin ungdom i Vietnam, är det största problemet de hårda krav som ställs på kvinnorna.

"En kvinna i Vietnam måste göra allting: jobba, göra hushållsarbetet, sköta barnen och mannen, leva enligt normerna, komma bra överens med mannens släktingar. Kvinnan ses som lägre stående jämfört med sin man och sina svärföräldrar", berättar Lan.

Det förväntades också av Lan när hon bodde i Vietnam med sin man och sina svärföräldrar i samma hus. Därför ville hon flytta bort. Hon studerade utomlands och hamnade efter flera olika länder i Finland, där hon nu studerar.

"Utåt sett är jag vietnamesisk, men inuti en europeisk kvinna. Jag respekterar den vietnamesiska kulturen och då jag är i Vietnam gömmer jag mig under den vietnamesiska kvinnans skal, men jag vill inte bo där. Därför ärjag här", konstaterar hon. 

Jämställdhet intresserar inte männen

Även om Lans uppfattning om kvinnornas ställning i Vietnam är negativ, håller situationen enligt hennen ändå på att bli bättre i hemlandet. 

Koulutyttöjä Vietnamissa. Kuva: Marika, Flickr.com / cc 2.0Vietnams flickor vill ha mer självständighet än tidigare generationer. Bild: Marika, Flickr.com / cc 2.0

“Om jag tänker på min mormor, min mamma, mig själv och yngre kvinnor har situationen långsamt förändrats. Unga kvinnor har mer självständighet och de vill också vara självständiga. Det är inte längre någon som kräver att de ska vara tjänare, tvätta golvet, laga mat och städa."

För många kvinnor är ojämställdheten ändå det normala och man talar inte om problemen, även om man är medveten om dem.

Enligt Lan är jämställdheten inte heller viktig för männen.

"Männen vet om vad jämställdhet är, men de har ingen orsak att säga det. Om hustrun lagar mat, serverar och låter honom gå ut och festa, varför skulle han säga något?"

* Lans namn har ändrats.
 

 

Teija Laakso / maailma.net

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 6.7.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi