Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Människorättskamp i Colombia - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 27.10.2009

Människorättskamp i Colombia

Maria Ruth Sanabria föddes i konflikten. Hon är 48 år, bara två år yngre än den 50 år långa väpnade konflikten i Colombia. Enligt FN är Colombia ett av världens värsta humanitära krisområden. 

Krisen har krävt tiotusentals dödsoffer och upp till sex miljoner människor beräknas ha flytt inom landet. En av dem, Maria Ruth Sanabria, besökte Helsingfors, inbjuden av Finska Missionssällskapet. Sanabria har tvingats lämna sitt hem fyra gånger på grund av våldet och förföljelser. Armétrupper dödade hennes man 1990.  

Ihmisoikeusloukkaukset koskettavat jo suurta joukkoa kolumbialaisia, sanoo Maria Ruth Sanabria. Kuva: Kaisa VäkipartaMänniskorättsbrotten drabbar redan en stor mängd oskyldiga colombianer. Foto: Kaisa Väkiparta

För 12 år sedan hamnade Sanabria i Arauca i nordöstra Colombia. Till sina naturresurser hör provinsen till de rikaste i Colombia. "Araucas problem beror på oljan: om det inte skulle finnas olja på vårt område skulle där inte heller vara krig. På vårt område verkar gerillarörelserna Farc och ELN, de paramilitära styrkorna samt armén och polisen." 

Sanabria verkar som frivillig i människorättskommittén, Comite Permanente por Defensa de Derechos Humanos. "Vi meddelar om människorättsbrott såväl till colombianska som utländska organisationer och det gillar inte regeringens trupper. Vi är konstant förföljda och hotade." 

Sanabria har försvarat de mänskliga rättigheterna så länge som hon minns. "Om man föds i ett sådant här land under en sådan här tid så kan man inte låta bli att intressera sig för det som händer. Jag måste hjälpa när någon behöver hjälp. Jag tror på att det lilla vi har måste vi dela med dem som inget har." 

"Också andra colombianer har aktiverat sig på de senaste åren. Totalt oskyldiga, politiskt icke-aktiva människor har gripits och människorna har på det sättet blivit medvetna om situationen i vårt land. Människorättsbrotten drabbar redan en stor mängd oskyldiga colombianer."

Massor av påhittade gripanden 

Enligt Sanabria är fyra av fem fångar i landet är oskyldiga. Komittén försöker få de politiska fångarna fria genom att erbjuda dem advokathjälp och stöda deras familjer. 

"För tillfället finns det bara i Arauca 3 000 fångar. Deras liv är förstört även om de skulle bli fria: de här offentligt dömts som gerillarebeller, familjens välstånd är i fara och de har förlorat sin utkomst." 

Sanabria berättar att inte bara fångarna utan också deras familjer lider av fångenskapen. Kommittén stöder kvinnor som blivit ensamma. Sysselsättningsläget i Arauca är dåligt, så fångarnas familjer har det mycket svårt. Kvinnorna trakasseras och förolämpas när de besöker sina män i fängelset. 

Det finns också många kvinnliga fångar, men en stor del av dem får avtjäna sina straff hemma på grund av sina familjer. "Kvinnorna är mycket solidariska mot varandra. Vi har grundat ett litet jordbruk och nu söker vi efter symaskiner för att kunna producera kläder till försäljning. Det här kunde också de kvinnor som sitter i husarrest delta i ."

Svårt, men inte omöjligt att uppnå fred

Enligt Sanabria har inte en enda president på riktigt försökt få ett slut på konflikten. "Vi talar om 50 år av krig, smärta, tårar, sorg och frustration. Colombias folk klarar inte mer." 

Enligt henne är det svårt att hitta en politisk lösning på konflikten genom förhandlingar.

Statsledningen har förhandlat med de paramilitära styrkorna, som sägs ha stött president Uribe. I Colombia undersöks parlamentariker som stöder presidenten för kopplingar till de paramilitära sytkrorna. En del av dem har gripits.

Sanabria hoppas att Colombia når en lösning på konflikten snart, men tror inte att det sker under den sittande regeringens tid. "Lösningen är enkel: man måste sluta med brotten mot de mänskliga rättigheterna och börja leva i fred, dialog, samförstånd och tolerans."

Det internationella samfundet har makt att påverka

Enligt Sanabria respekterar Colombias regering den internationella opinionen och är rädd för den. I de utländska medierna har man börjar skriva allt mer om Colombias situation och det har betydligt minskat brotten mot de mänskliga rättigheterna. 

”Allt började förändras efter att en internationell delegation besökte landet för några år sedan. Presidenten måste svara direkt på de utländska besökarnas anklagelser. Det att omvärlden håller ögat på Colombia hjälper redan mycket. Då man i omvärlden märker att Uribe inte gör fredspolitik, måste han ändra sin linje", tror Sanabria. 

Henne eget jobb är inte heller i fortsättningen enkelt, men hon litar på att saker kommer ätt förändras. "Vi vill vara en liten vattendroppe som varje dag faller på en sten och till slut krossar den." 

Kaisa Väkiparta  

Skribenten studerar Latinamerikaforskning och arbetar på sin pro graduavhandling om identiteten hos andra generationens chilenska flyktingar.

Artiklar som publiceras på webbplatsen global.finland försedda med skribenternas namn representerar enbart skribenternas egna åsikter.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 30.10.2009


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi