Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Fattigdom, snikenhet och okunskap underblåser människohandeln - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 1.10.2009

Fattigdom, snikenhet och okunskap underblåser människohandeln

Okunskap kombinerad med drömmen om ett bättre liv ligger ofta i bakgrunden när någon faller offer för människohandel, berättar den nigerianska människohandelsexperten Mohammad Babandede. Han skulle vilja öka det internationella samarbetet för att minska människohandeln.

Mohammad Babandede, som den här veckan besöker Finland, är undersökningsledare på NAPTIP, Nigerias organisation mot människohandel. Den undersöker människohandelsfall, åtalar kriminella, skyddar och rehabiliterar offer samt informerar och upplyser om människohandelns faror.

I Nigeria utövar man påtryckning på offren för människohandeln med den traditionella jujureligionens metoder, berättar Mohammad Babandede. Bild: Teija LaaksoI Nigeria utövar man påtryckning på offren för människohandeln med den traditionella jujureligionens metoder, berättar Mohammad Babandede. Bild: Teija Laakso

"Jag vill tro att människohandeln minskar, eftersom medvetenheten har ökat", säger Babandede.

Enligt honom ligger det ofta fattigdom och snikenhet bakom den nigerianska människohandeln och den förvärras av okunskapen. Nigeria är ett rikt oljeland som kunde producera mat för hela Västafrikas behov. I praktiken lever ändå över hälften av landets invånare på under 1,25 dollar om dagen, vilket också gör människohandeln vanligare.

"Resurserna fördelas inte jämnt på grund av den svaga administrationen. De fattigaste har ingen socialservice. När det inte finns några möjligheter hemma så söker människorna andra alternativ", beskriver Babandede.

Ibland säljer familjerna till och med sin egendom för att komma i väg till Europa för att finna ett bättre liv, Där faller de sedan offer för människohandlarna, när deras drömmar inte uppfylls.

Vidskeplighet och okunskap

En speciellt viktig faktor i människohandeln är okunskapen, som beror till exempel på analfabetism. Babandede berättar att offren ofta får löften om att de ska få jobb till exempel i en market eller på en frisersalong, men de vet inte att en människa utan språkkunskaper inte kan få butiksjobb i Europa eller att europeiska kvinnors hår inte klipps på samma sätt som nigerianska kvinnors. Så i verkligheten blir de prostituerade.

"Också en liten kunskap kan vara av kritisk betydelse", konstaterar Babandede.

Ett specialdrag i den nigerianska människohandeln är bruket av den traditonella jujureligionen - som påminner en aning om voodoo - för att utöva påtryckning på offren. De kan tvingas att svära en ed framför en jujupräst där de lovar att vara lojala mot människohandlaren. Som garanti tar man till exempel en nagel, ett hårstrå eller blod.

"Det är en symbol: du kan gå vart som helst, men jag har en del av din kropp och om du beter dig dåligt kan jag döda sig. Flickorna tror på det, och det hjälper att kontrollera dem", säger Babandede.

Allt fler fall uppdagas

Nigeria är det största avsändarlandet för människohandel i Afrika. Oftast är offren unga kvinnor som tvingas till Europa för sexarbete. Vanliga mottagarländer är Spanien och Italien. Det är svårt att avgöra antalet nigerianska offer. Ibland har man talat om femsiffriga tal, men Babandede ger inte mycket för siffrorna.

"Uppskattningarna av offermängderna är oftast bara gissningar. För att vara orolig för människorättsfrågorna behöver man inte titta på siffrorna. Redan ett fall är ett problem - och det finns många fler fall än ett."

I praktiken bär till exempel det stora antalet nigeranska prostituerade i Italien vittnesbörd om hur bekymrande vanlig människohandeln är i landet, liksom också det faktum att människohandeln är synlig också inom Nigeria.

Mellan 2004 och 2008 har organisationen NAPTIP, som Babandede representerar, hjälpt eller rehabiliterat omkring 3 000 kvinnor och rädddat ännu fler. Såväl antalet räddade som åtalade fortsätter hela tiden att växa.

"Det betyder inte nödvändigtvis att människohandeln har tilltagit, utan det är ett tecken på att man förbundit sig vid att förverkliga lagen", säger Babandede.

Finlands insats glädjer

Även om Nigeria har tagit stora steg framåt i kampen mot människohandeln så försvinner inte handeln utan internationellt samarbete.

"Det hjälper inte bara med att straffa förövarna, utan länderna måste samarbeta också i fråga om att stöda offren och återanpassa dem till samhället", säger Babandede.

I år har Nigeria inlett samarbete med Finland. President Tarja Halonen träffade offer för människohandeln under sitt besök i Nigeria på våren, och Finlands regering har donerat 820 000 euro för att bekämpa människohandeln i Nigeria och dess grannländer.

"Finland har på en kort tid kommit en lång väg. Nigeria är ett strategiskt viktigt land i Afrika, så Finlands understöd visar också på att landet vill stöda Afrika", berömmer han.

Babandede påminner om att även om det inte finns så mycket människohandel i Finland så kan landet vara ett transitland till exempel genom sitt luftrum.

"Finland är inte isolerat."

Teija Laakso / maailma.net

De artiklar i Global.finland som är försedda med skribentens namn representerar enbart skribentens åsikt.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 1.10.2009


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi