Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Taantuma ja ilmastonmuutos kuristavat Karibian matkailua - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 18.9.2009

Taantuma ja ilmastonmuutoksen uhka kuristavat Karibian matkailua

Pörrötukkainen nainen seisoo yhdeksän arvokkaan herran vieressä Itäisen Karibian yhteistyöjärjestö OECS:n verkkosivujen kuvassa. Yhdeksän jäsenmaan joukkoon kuuluu saarivaltioita piskuisesta Monserratista parin sadan tuhannen asukkaan Saint Luciaan. 

Nainen on tohtori Len Ishmael, joka johtaa järjestön sihteeristöä. Hän vieraili syyskuun puolivälissä Suomessa keskustelemassa yhteistyömahdollisuuksista ulkoministeriön ja ympäristöministeriön kanssa. Tutustumiskohteina olivat myös Ilmatieteen laitos ja Itämeri-komissio. 

"Esimerkiksi Itämeri-komissiolta voimme oppia paljon esimerkiksi saasteiden käsittelystä. Myös Suomessa järjestettävät ympäristödiplomatian kurssit ovat kiinnostava lähestymistapa", Ishmael arvioi. 

Itäisen Karibian valtioiden yhteistyöjärjestön pääsihteeri tohtori Len Ishmael, kuva: Marja-Leena Kultanen"Nyt on paras aika lähteä Karibialle", kannustaa Len Ishmael. Kuva: Marja-Leena Kultanen

Vierailulla nousivat erityisesti esiin ilmastonmuutokseen liittyvät kysymykset. Ilmastonmuutokseen varautuminen ja sen vaikutusten lievittäminen vaativat paljon työtä herkillä saarilla. "Olemme vahvasti mukana loppuvuodesta pidettävässä Kööpenhaminan ilmastokokouksessa", pääsihteeri vakuuttaa.

Saarien asukkaat ovat Ishmaelin mukaan jollain tasolla tietoisia ilmastonmuutoksesta. Tiedon sisäistäminen ja sen muuttuminen teoiksi on vielä kaukana, hän arvioi. Ilmastokasvatusta kuitenkin tehdään. Uudelleenajattelua tarvitaan monissa asioissa kulttuurisista tavoista yhdyskuntasuunnitteluun.

Itäisen Karibian yhteistyöjärjestö OECS

Varsinaiset jäsenet: Antigua ja Barbuda, Dominica, Grenada, Saint Kitts ja Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ja Grenadiinit

Liitännäisjäsenet: Iso-Britanniaan kuuluvat Anguilla, Neitsytsaaret, Monserrat

 

Saarivaltioiden talous on tiukasti sidoksissa matkailuun, jolle ilmastonmuutoksen uhkakuvat lupaavat synkeitä näkymiä. "Vaikutukset rannikon elinkeinoihin ovat kielteisiä, jopa kuolettavia", Ishmael kuvaa.

"Nyt on paras aika lähteä Karibialle"

Matkailuelinkeino kärsii hänen mukaansa myös maailmanlaajuisen talouskriisin vaikutuksista monin tavoin. Hotellien ja matkatoimistojen varaukset ovat romahtaneet. Kerrannaisvaikutukset tuntuvat matkailun oheispalveluissa: ravintolat ovat vailla asiakkaita eikä takseille riitä kuljetettavia.

Hymyilevä pääsihteeri kannustaakin suomalaisia suuntaamaan Karibialle: "Nyt on paras aika lähteä. Monilla hotelleilla on hyviä tarjouksia."

Talouden hiljentyminen näkyy myös vapaa-ajan asuntojen kaupassa ja käytössä. Monet rakennushankkeet ovat jääneet kesken, kun luottohanat ovat sulkeutuneet.

Yhdysvalloista alkanut rahoituskriisi iski myös Karibialla toimiviin vakuutusalan yrityksiin, jotka olivat tehneet suuria sijoituksia Yhdysvaltoihin. "Vaikutukset näkyvät niin yksityisellä kuin julkisella puolella", Ishmael sanoo.

Myös suorat ulkomaiset investoinnit ovat vähentyneet, samoin ulkomailla työskentelevien rahalähetykset kotiin.

Marja-Leena Kultanen

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi