Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Unicef tukee katastrofeista kärsiviä lapsia Costa Ricassa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 13.8.2009

Unicef tukee katastrofeista kärsiviä lapsia Costa Ricassa

Costa Ricaa koettelevat ajoittain rankkasateiden aiheuttamat tulvat sekä maanjäristykset. ”Maa kuuluu keskituloisiin valtioihin, eikä sen vuoksi saa kahdenvälistä kehitysapua. YK-järjestöt ovat tästä syystä avainasemassa katastrofien sattuessa", kertoo Seija Toro. Hän työskentelee YK:n lastenrahasto Unicefin Costa Rican-edustajana.

YK-järjestöjen apu ja kokemus ovat tärkeässä asemassa humanitaaristen kriisien hallinnassa ympäri maailmaa. Suomessa ulkoministeriö ei itse operoi avustustoimia, vaan rahoittaa niitä suurelta osin juuri YK-järjestelmän kautta.

Maailman humanitaarisen avun päivää vietetään ensimmäistä kertaa 19. elokuuta. Tuolloin tulee kuluneeksi kuusi vuotta siitä, kun Irakiin nimetty YK:n erityislähettiläs Sergio Vieira de Mello sai surmansa pommituksessa Bagdadissa 21 työtoverinsa kera. Päivän tarkoituksena on muistuttaa humanitaarisista kriiseistä ympäri maailmaa, tuoda tunnustusta humanitaarisen avun työntekijöille sekä kunnioittaa niiden muistoa, jotka ovat menehtyneet humanitaarisen avun tehtävissä.

Seija Toro vetää Unicefin Costa Rican-toimistoa. Kuva: Satu SeppänenUnicef käyttää esimerkiksi pelejä ja leikkejä humanitaarisista kriiseistä toipuvien lasten ja nuorten auttamiseksi, kertoo Seija Toro. Kuva: Satu Seppänen

Ura vei ulkoministeriöstä Unicefiin

Vuonna 2003 Seija Toro työskenteli Suomessa ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-idän osastolla. Uutinen YK:n avustustyöntekijöiden kuolemasta luonnollisesti järkytti ja hätkähdytti.

Torolla on vankka tausta kehityskysymyksistä. Hän on työskennellyt ulkoasiainhallinnon tehtävissä muun muassa Sambiassa ja Roomassa, jossa hänen vastuualueisiinsa kuuluivat myös humanitaariset kysymykset. Kokemusta kehitysrahoituslaitoksista hän sai Latinalaisen Amerikan kehityspankkiryhmässä Washingtonissa. Vuodesta 2007 hän on työskennellyt Costa Ricassa Unicefin toimiston päällikkönä.

Unicefillä on meneillään useita hankkeita Costa Ricassa. Vaikka maa pärjääkin hyvin inhimillisen kehityksen mittareilla, ovat alueelliset erot sekä erot eri etnisten ryhmien välillä suuria. Alkuperäisväestöstä 90 prosenttia elää köyhyydessä.

Unicefin lähtökohtana on lasten oikeuksien turvaaminen, joten hankkeet liittyvät erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointiin. Huolenaiheena Costa Ricassa ovat köyhimpien lasten päivähoito ja ravintopalvelut, lisääntyvä väkivalta, teiniraskaudet, huumeiden käyttö ja koulun keskeyttäminen. Yläasteen ja lukion käy alle 40 prosenttia nuorista, kun kuitenkin yli 90 prosenttia suorittaa peruskoulun alaluokat.

Psykososiaalista tukea katastrofeista kärsiville lapsille

 

Costa Rican kartta, lLähde: Wikimedia Commons/CIA (Public Domain)Lähde: Wikimedia Commons/CIA (Public Domain)

Tammikuussa 2009 Costa Ricaa ravisteli maanjäristys, jossa monta kylää jäi maanvyörymien vuoksi saarroksiin. Yksi kylä tuhoutui, ja tuhansia ihmisiä jäi kodittomiksi. Kansallinen hätätilakomissio koordinoi avustustoimintaa YK-järjestöjen ja muiden kansainvälisten järjestöjen avustuksella. Seija Toro kertoo Unicefin olleen nopeasti paikalla.

 

Unicef toteuttaa yhdessä Punaisen Ristin kanssa humanitaarisiin kriiseihin liittyvää ”Return to Joy” –ohjelmaa. ”Sen tarkoituksena on antaa psykososiaalista tukea katastrofeista kärsiville lapsille ja nuorille pelien ja leikkien kautta. Tehtävään koulutetut nuoret Punaisen Ristin vapaaehtoiset veivät lisäksi maanjäristyksen vuoksi leireissä asuville lapsille hygieniatarvikkeita, jotka Unicef sai paikallisena lahjoituksena. Pitämällä huolta lasten ja nuorten perustarpeista sekä tukemalla heitä pyritään auttamaan heitä trauman yli. Varsin pienellä rahalla olemme saaneet hyviä tuloksia”, Seija Toro sanoo.

Unicefissa on sisäistetty myös mahdollisiin katastrofeihin varautumisen tärkeys. ”Meidän koordinaatiomme pelaa erittäin hyvin. Meillä on valmiudet ja nopeus mobilisoida apua. Costa Ricassa toimivat YK-järjestöt järjestävät yhdessä kansallisen hätätilakomission kanssa harjoituspäiviä. Niissä valmistaudutaan mahdollisiin katastrofitilanteisiin simulaation avulla”, Toro kertoo.

Hätätilakomissio tarvitsee kuitenkin lisätukea katastrofeihin valmistautumisessa, ja Unicef etsiikin parhaillaan rahoitusta, jotta lapsia ja nuoria voidaan nopeasti auttaa katastrofin sattuessa.

Satu Seppänen

Kirjoittaja työskentelee korkeakouluharjoittelijana ulkoministeriön kehitysviestinnässä.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 14.8.2009


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi