Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Shimmer Chinodya vaikuttaa sanoillaan - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 17.6.2009

Shimmer Chinodya vaikuttaa sanoillaan

Zimbabwelaiskirjailija Shimmer Chinodya uskoo talouskriisissä ja diktatuurissa kamppailevan Zimbabwen valoisampaan tulevaisuuteen. Hän ohjaa nuoria kirjoittajia työpajoissa ja osallistuu politiikkaan kynällään.

Shimmer Chinodya osallistui Lahden kansainväliseen kirjailijakokoukseen viime viikonloppuna. Kokouksen teema, Toisin sanoen, on kirjailijaa lähellä.   

Kotimaassaan Chinodya osallistuu aktiivisesti nuorten kirjailijoiden kansalaisjärjestön, Budding Writers Association of Zimbabwen (BWAZ), toimintaan. Järjestö toimii nuorten kirjoittamisen edistämiseksi. Chinodyan mukaan zimbabwelaisnuoret ovat innostuneita kirjoittamisesta, johon kannustetaan järjestön työpajoissa.

Shimmer Chinodya ehti tutustua myös Helsinkiin kirjailija Kristina Carlsonin seurassa. Kuva: Kaisa VäkipartaShimmer Chinodya ehti tutustua myös Helsinkiin kirjailija Kristina Carlsonin seurassa. Kuva: Kaisa Väkiparta

Järjestö on ollut vaikeuksissa Zimbabwen talouskriisin takia, eikä rahoitusta ulkomailtakaan ole enää löytynyt. Järjestön ei katsottu olevan yhteiskunnallisesti riittävän aktiivinen, joten tukea ei enää saatu. Chinodya ei ymmärrä päätöstä: ”Kirjailijathan ovat aktiivisia! Kirjailijat kirjoittavat politiikkaa. Siihen pitäisi saada tukea, mutta mistä?” 

Muillakin kansalaisjärjestöillä on ollut Zimbabwessa tukalat ajat. Inflaation myötä zimbabwelaisissa pankeissa olleet varat ovat kadonneet olemattomiin. Järjestöiden toimintaa vaikeuttaa myös maansisäisen viestinnän hitaus. Posti ei kulje, sillä bensiinin hinta on noussut kohtuuttoman korkeaksi. Hallitukseen kriittisesti suhtautuvat kansalaisjärjestöt on ajettu pois maasta, mutta poliittisesti vähemmän aktiivisilla järjestöillä on ollut helpompaa.

“Mikä on kansalaisjärjestöjen rooli? Voivatko ne sanoa, että Mugabe ulos, ZANU-PF on huono? Vai pitäisikö niiden vain pitää matalaa profiilia?” Chinodya pohtii.

Vallanvaihtoa odotellessa

Zimbabwea yli 20 vuotta hallinnut Robert Mugabe, 85, on joutunut hiljalleen luopumaan vallasta. Opposition MDC-puolue voitti vaalit ja Mugaben oli annettava pääministerin tehtävä Morgan Tsvangiraille, pahimmalle poliittiselle kilpailijalleen. ”Mugabella ei ollut enää vaihtoehtoa, hänen oli opposition vaalivoiton jälkeen pakko jakaa valtaansa.”

”Mugabelle olisi nyt hyvä hetki poistua politiikasta, sillä opposition kanssa on päästy yhteistyöhön, eikä hän menettäisi kasvojaan, jos hän nyt astuisi vallasta”, Chinodya arvelee.

Suuri osa kansasta olisi jo valmis vallanvaihtoon. ”Rukouspiirit kokoontuvat joka aamu rukoilemaan diktatuurin päättymistä”, hän sanoo. Chinodyakaan ei ole valmis luovuttamaan: ”Toivoa on. Asiat voisivat olla paljon huonomminkin ottaen huomioon maan tilanteen. Eteenpäin on siis menty.”

Maastamuutto ei ole vaihtoehto

Zimbabwesta on talouskriisin myötä lähtenyt tuhansia ihmisiä maanpakoon, pelkästään vuonna 2008 pakolaisia oli lähes 120 000. Chinodyalla lähtö ei ole käynyt mielessä: ”Emme kai me kaikki voi lähteä, jonkun on jäätäväkin Zimbabween.”

Chinodya pääsee matkustelemaan ammattinsa vuoksi joitakin kertoja vuodessa, nyt hän on ensi kertaa Suomessa. ”Joskus tuntuu, että pitäisi mennä ainakin kahdeksi kuukaudeksi pois, silloin vasta todella näkisi, mikä on muuttunut. Kun on aina paikalla, muutosta ei huomaa.”

Chinodya uskoo voivansa vaikuttaa maansa tilanteeseen seuraamalla tapahtumia ja kirjoittamalla niistä. Kirjoja ei tosin tällä hetkellä maassa julkaista, sillä kustannusala on täysin jäissä talouskriisin vuoksi.

Chinodyan kirjoista on otettu uusia painoksia myös ulkomailla, mutta ensimmäinen painos on aina julkaistu kotimaassa. Hänen tuotantoonsa kuuluvat mm. Harvest of Thorns (1989), Chairman of Fools (2005) ja Strife (2006). Toistaiseksi teoksia ei ole suomennettu. 

Kaisa Väkiparta

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 17.6.2009


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi