Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Alkuperäiskansojen protestit muuttumassa yhteiskunnalliseksi kriisiksi Perussa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 10.6.2009 | Suomen suurlähetystö, Lima

Alkuperäiskansojen protestit muuttumassa yhteiskunnalliseksi kriisiksi Perussa

Lähes kaksi kuukautta jatkunut Amazonian alkuperäiskansojen lakkoilu ja protestointi on kärjistynyt väkivaltaiseksi konfliktiksi Perussa.

Osa alkuperäiskansoista otti toukokuun lopulla haltuunsa tärkeän tieosuuden Pohjois-Perussa. Perjantaina 5. kesäkuuta 2009 poliisi pyrki purkamaan tiesulun. Sitä seuranneissa yhteenotoissa on kuollut yli kaksikymmentä poliisia. Siviiliväestön osalta ei luotettavia lukuja ole saatavissa.

Levottomuuksien takana ovat pitkäaikaiset ja syvät Amazonian alkuperäisväestön asemaan ja alueen luonnonvarojen käyttöön liittyvät ongelmat. Amazonian alkuperäisväestö ei aiemmin ole turvautunut vakaviin väkivaltaisuuksiin. 

Maankäyttöä koskevat lait hiertävät

Nykyinen liikehdintä sai alkunsa runsas vuosi sitten, kun hallitus antoi kongressille joukon Amazonian alueen maankäyttöön liittyviä lakiehdotuksia osana Yhdysvaltojen kanssa tehdyn vapaakauppasopimuksen toimeenpanoa. Lakiesitykset johtivat viime kesänä ennen kokemattomiin ja yhtenäisiin alkuperäisväestön vastalauseisiin. Niiden seurauksena muutaman lain sisältöä muutettiin ja sovittiin dialogin aloittamisesta alkuperäisväestön kanssa. 

Vuoropuhelu on kuitenkin ollut hedelmätöntä. Hallitus ja alkuperäisväestö syyttävät tuloksettomuudesta toinen toisiaan. Tilanne johti noin kaksi kuukautta sitten alkuperäisväestön vahvaan, poikkeuksellisen koordinoituun ja organisoituneisiin mielenilmauksiin eri puolilla Amazoniaa. 

Osa Amazonian alkuperäisväestöstä vaatii kumoamaan joukon jo voimassaolevien Amazonian alueen luonnonvarojen käyttöä liittyviä lakeja. Tätä vaaditaan niin sisällön perusteella kuin että lait ovat perustuslain vastaisia, koska alkuperäisväestöä ei ole kuultu lakeja laadittaessa. 

Mielenilmaukset kääntyivät vakaviksi, kun alkuperäisväestö sulki useita teitä. Sen seurauksena useat Amazonian alueet alkoivat kärsiä vakavasti elintarvikkeiden, energian ja terveydenhoidon puutteesta.

Alkuperäisväestö otti haltuunsa myös muun muassa strategisia pisteitä Camisean kaasuputkesta, jonka vahingoittaminen olisi katkaissut huomattavan osan pääkaupungin Liman sähköhuollosta.

Alkuperäiskansat jääneet sivuun taloudellisesta kehityksestä

 Perun Amazonian alkuperäiskansoja edustaa kaksi kansallista järjestöä, AIDESEP ja CONAP. Liikehdinnän takana olevan AIDESEP-järjestön johtajalle Alberto Pizangolle asetettiin väkivaltaisuuksien jälkeen 6. kesäkuuta 2009 perulaisen oikeusistuimen pidätysmääräys. Nicaragua on vahvistanut antaneensa turvapaikkaoikeuden Pizangolle, joka on tällä hetkellä Nicaraguan suurlähetystössä Limassa. AIDESEPlla on viitisenkymmentä kyläyhteisöjen muodostamaa alajärjestöä, CONAPilla kymmenkunta. 

Perun taloudellinen kehitys on ollut viimeiset kahdeksan vuotta nopeaa, ja köyhyyttä on onnistuttu vähentämään huomattavasti myös Amazonian alueella taloudellisen aktiivisuuden siellä vahvistuessa. Aktiivisuuden lisääntyminen Amazonian alueella on kuitenkin tapahtunut sellaisella vauhdilla, että alkuperäisväestöä ei ole riittävästi kuultu ja heidän tarpeitaan otettu huomioon. Pelissä ovat myös ympäristöarvot ja Amazonian tulevaisuus ilmastonmuutoksen jarruttajana.

Perun oikeusasiamies välittäjänä

Tilanne saadaan rauhoitettua vain osapuolten välisellä aidolla dialogilla. Perun oikeusasiamies Beatriz Merino on ottanut vahvan roolin keskustelun välittäjänä ja polarisoinnin hälventäjänä.

Peru on ollut Suomen kehitysyhteistyön tärkeitä kumppaneita.  Perun kehitystä tuetaan nyt alueellisten ohjelmien kautta. Andien maiden ympäristöohjelma BioCAN edistää Amazonian luonnon kestävää käyttöä Perussa, Ecuadorissa, Boliviassa ja Kolumbiassa.  Kaksikielisyysopetushanke EIBAMAZ edistää alkuperäisväestön omankielistä opetusta Perun lisäksi Ecuadorissa ja Boliviassa.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 10.6.2009


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi