Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Venäjä peri Neuvostoliiton roolin - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 3.6.2009

NAAPURIAPUA

Venäjä peri Neuvostoliiton roolin

Neuvostoliitto kuului kylmän sodan vuosikymmeninä kehitysavun suurimpiin antajiin. Sen apu keskittyi sosialistisesti suuntautuneisiin kehitysmaihin, jotka olivat kylmän sodan vastakkainasetteluissa yleensä Neuvostoliiton puolella.

Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991. Venäjä aloitti kehitysyhteistyönsä osittain Neuvostoliiton tiellä: Venäjän ulkoministeriön mukaan Venäjä antoi Afrikan maiden kehitysluottoja anteeksi tai sitoutui niiden anteeksiantoon 11,3 miljardin dollarin arvosta vuoteen 2006 mennessä.

Yhdysvaltain kehitysyhteistyöviranomaiset arvioivat vuosi sitten, että Venäjä on antanut 2000-luvulla kehitysmaille anteeksi tai tehnyt sitä koskevia sitoumuksia 30 miljardin dollarin arvosta.

Muutoin Venäjän kehitysyhteistyö 1990-luvulla ei muistuttanut neuvostoajan toimintaa. Venäjä ajautui taloudelliseen ahdinkoon ja muuttui mittavan kehitysavun antajamaasta kehitysavun vastaanottajaksi. Pian Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen rikkaat länsimaat osallistuivat Venäjällä kehityshankkeiden rahoittamiseen ja toteuttamiseen.

Yhteistyö jäi vähäiseksi, sillä Venäjä vahvistui taloudellisesti 2000-luvulla.

Venäjä on nyt ottanut ensiaskeleitaan kehitysavun antajamaana. Määrärahat ovat pieniä, ja Venäjä on vasta hahmottelemassa kehitysyhteistyönsä hallintoa ja toimintatapoja. Kehitysapunsa tilastoinnin venäläiset saavat vasta lähivuosina kansainvälisten normien mukaiseksi.

Suuntana 0,7 prosenttia

Venäjän viranomaisten mukaan maa käytti kehitysyhteistyöhön 50 miljoonaa dollaria vuonna 2004 ja noin 100 miljoonaa dollaria vuosina 2005 ja 2006.

Toissa vuonna venäläiset käyttivät jo 210 miljoonaa dollaria. Apulaisvaltiovarainministeri Dmitri Pankin arveli viime vuoden keväänä, että kahden tai kolmen seuraavan vuoden aikana Venäjä korottaa vuosittaisen kehitysyhteistyömäärärahansa 400-500 miljoonaan dollariin.

Venäjä ilmoitti myös Afrikan unionin jäsenvaltioiden kokouksen osanottajille, että se tukee Afrikkaa 500 miljoonan dollarin kehitysapupaketilla.

Tuolloin ei vielä tiedetty kansainvälisestä talouskriisistä eikä Venäjän bruttokansantulon tämänvuotisesta laskusta, jonka on ennustettu olevan noin kuusi prosenttia. Kirgisia, Armenia, Valko-Venäjä ja useat muut lähimaat ovat anoneet Venäjältä talousapua.

”Moskova on luvannut summia, jotka eivät pahemmin nakerra Venäjän valuuttavarantoja. Talouskriisi on kuitenkin vaimentanut Venäjän haluja käyttää lisävaroja geopoliittisen asemansa vahvistamiseen”, Russia in Global Affairs -lehden päätoimittaja Fjodor Lukjanov kirjoitti maaliskuussa Moscow Timesissä.

Venäjä on painottanut määrärahojensa käytössä monenkeskistä yhteistyötä. Etusijalla ovat olleet Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF. Venäjä on ohjannut suuren osan määrärahoistaan sairauksien torjuntaan sekä humanitaariseen ja katastrofiapuun. Se on osallistunut myös opetus- ja energia-alan kehitysyhteistyötoimintaan.

Vuonna 2006 maan ylemmissä oppilaitoksissa opiskeli Venäjän apurahoilla 8 000 opiskelijaa kehitysmaista ja Neuvostoliiton hajoamisen yhteydessä syntyneistä maista. Hiljattain Venäjä päätti rahoittaa lähes 300 vietnamilaisen nuoren opinnot Venäjällä.

Hyviä naapurisuhteita

Kesäkuussa 2007 silloinen presidentti Vladimir Putin hyväksyi asiakirjan, jossa määritellään Venäjän kehitysyhteistyön lähtökohdat, tavoitteet ja tehtävät.

Venäjä pyrkii nostamaan kehitysyhteistyön määrärahansa vähintään 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta ”kunhan sille on luotu tarpeelliset sosiaalistaloudelliset puitteet”, niin kuin asiakirjassa täsmennetään. Asiakirjassa vedotaan YK:n vuosituhattavoitteisiin ja Pariisin julistukseen, joka tähtää kehitysyhteistyön tehokkuuden lisäämiseen.

Asiakirjan mukaan Venäjän kehitysyhteistyön tehtäviin kuuluvat Venäjän kansainvälisen aseman ja uskottavuuden vahvistaminen sekä kumppanuusmaiden sosiaalistaloudellisen ja poliittisen tilanteen vakiinnuttaminen.

Tehtävänä on myös rakentaa hyviä naapurisuhteita, lieventää jännitystä ja estää konfliktien puhkeaminen Venäjän lähialueilla. Viimeisenä listalla mainitaan otollisten ulkoisten puitteiden luominen Venäjän omalle kehitykselle.

Venäjä pyrkii kehitysyhteistyössään toteuttamaan köyhyyden vähentämisohjelmia, jotka on laadittu yhdessä kehitysavun antaja- ja vastaanottajamaiden kanssa.

Juhani Artto

 (Kehitys-Utveckling 2.2009)

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 29.5.2009


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi