Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Läkare från Tchad: Mindre mödradödlighet kräver politisk vilja - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 9.5.2009

Läkare från Tchad: Mindre mödradödlighet kräver politisk vilja

När förlossningsläkare Grace Kodindo, 58 år gammal och från Tchad, diskuterar med finska kvinnor frågar hon om de alls vet hur lyckligt lottade de är. Samtalet handlar om mödradödlighet och på det området är klyftorna mellan de bägge länderna enorma.

Tshadilainen synnytyslääkäri Grace Kodindo, kuva: Riitta SaarinenNär en kvinna är gravid i Tchad säger man att hon har ena foten i graven, berättar förlossningsläkare Grace Kodindo. Bild: Riitta Saarinen

Kodindo vet vad hon talar om för hon har arbetat som specialläkare i Tchad i trettio år, både i huvudstaden Ndjamena och på landsbygden.

Under de senaste två åren har hon verkat som sakkunnig vid forskningsinstitutet Mailman School of Public Health som hör till Columbia University i New York. Institutet samarbetar med organisationen Marie Stopes International, som hjälper kvinnor i kriser eller konflikter med problem relaterade till sexuell hälsa.

Kodindo talade vid ett seminarium som arrangerades av riksdagens befolknings- och utvecklingsgrupp och Befolkningsförbundet (Väestöliitto). Hon betonade att man mycket väl känner till orsakerna till mödradödligheten, och också vad man borde göra åt problemet. Men det viktigaste är att de politiska makthavarna skulle förbinda sig till ett mål och erkänna hur viktig frågan är.

Statistiken talar sitt eget dystra språk. En finländsk kvinnas risk för att dö i förlossning är 1/8500 medan en tchadisk kvinnas risk är 1/11. I Finland är ett barns födsel något man ivrigt ser fram emot. Inte i Tchad. Många kvinnor är rädda för förlossningen – och har all orsak till det – och om gravida kvinnor brukar man säga att de har ena foten i graven.

Förlossningsläkaren möter många svåra fall

”I utvecklingsländerna möter en obstetriker många sådana fall som man just aldrig ser på i väst. Graviditetsförgiftning är till exempel mycket vanlig i utvecklingsländerna eftersom man inte följer med mammans hälsotillstånd tillräckligt mycket. Många fall hinner bli väldigt allvarliga innan kvinnan får vård – om hon alls får vård, eller om hon hinner få den i tid”, berättar Kodindo.

”Många problem uppstår på grund av utdragna förlossningar. Livmodern kan rämna eller moderkakan fastna, vilket kan medföra ödesdigra blödningar och inflammationer. Förlossningen kan också leda till skador som påverkar förmågan att behålla urin och avföring. Om kvinnan luktar illa kan mannen överge henne, fistlar kan alltså få allvarliga konsekvenser.”

År 2005 gjorde BBC en dokumentär om Grace Kodindos verksamhet som läkare, som visades samma sommar för G8-ländernas ledare då de samlades i Skottland för att utvärdera millenniemålens framskridande. Att minska mödradödligheten med 75 % till år 2015 är ett av de mål som inte har avancerat i enlighet med målsättningen.

Dokumentären ”Döda mammor gråter inte” ger statistiken ett ansikte. Det är synnerligen svårt för vårdpersonal att arbeta under omständigheter där nästan allting saknas. Patienterna själva, eller deras anhöriga, får lov att skaffa fram mediciner, sprutor, droppåsar och lakan. Om patienten behöver blod ber man en släkting ställa upp som blodgivare.

Operationer i ficklampsljus

Kodindo har studerat i Kanada och Sudan och ställdes inför svårigheter när hon återvände till sitt hemland efter studierna.

”Jag har varit tvungen att operera patienter i ljuset från en ficklampa, i väldigt primitiva förhållanden. Det är mycket frustrerande när man inte kan ge så god vård som man vill. Det råder brist på allt: instrument, mediciner och utbildad personal så som barnmorskor och specialläkare”, konstaterar hon.

”Ända till år 2000 hade vi bara två gynekologer och förlossningsläkare i hela landet. Efter det blev situationen en aning bättre när vi fick tio gynekologer till”, beskriver Kodindo läget i Tchad, som har tio miljoner invånare.

Enligt Grace Kodindo är kvinnornas ställning i Tchad fortsättningsvis mycket svag. Läskunnighet och utbildning skulle hjälpa en lång bit på väg. Då skulle kvinnorna också kunna skaffa sig mera information om sin hälsa.

”Nu värderas en kvinna enligt hur många barn hon har fött” säger Kodindo som har sett familjer med sexton barn i sitt hemland.

”De yngsta föderskorna är 11-12 åringar. Sådana förlossningar är förknippade med extra stora risker för bäckenet på en så ung flicka har ännu inte utvecklats tillräckligt. Yngre kvinnor är också mest utsatta för graviditetsförgiftning och lider ofta av anemi på grund av undernäring.”

Riitta Saarinen

Skribenten är frilansjournalist insatt i utvecklingsfrågor 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 9.5.2009


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi