Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Mikä on maailman turvallisuustilanne? - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Turvallisuus ja terveys

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Mikä on maailman turvallisuustilanne?

Usein ihmisille aiheuttaa turvattomuuden tunnetta huoli maailmanrauhasta, omasta tai läheisten terveydestä sekä toimeentulosta.

Aina toiseen maailmansotaan asti tuhoisimmat sodat olivat kansallisvaltioiden välisiä, kun taas nykyään aseelliset konfliktit ovat usein sisällissotia tai sissiryhmien valtataistelua. Myös terrorismi on maailmanlaajuinen turvallisuusuhka.

Maailmassa on parhaillaan meneillään lukuisia aseellisia konflikteja, joista monia käydään kehitysmaissa. Humanitaarinen kriisi on kärjistynyt erityisen pahaksi muun muassa Sudanissa Darfurin alueella, Somaliassa ja Sri Lankassa.

Konfliktien seurauksena moni joutuu jättämään kotinsa ja maansa. Esimerkiksi Afrikan pakolaistilanne on vaikea. 13 miljoonaa maansisäistä pakolaista tarkoittaa sitä, että Afrikassa on enemmän maansisäisiä pakolaisia kuin muussa maailmassa yhteensä.

Nykysodat tuottavat valtavasti siviiliuhreja, jopa 90 prosenttia uhreista on siviilejä. Myös seksuaalinen väkivalta siviilejä kohtaan on yleinen ase nykypäivän sodissa. YK hyväksyi viime vuonna päätöslauselman, joka vaatii kaikkien sotien osapuolia lopettamaan seksuaalisen väkivallan siviilejä vastaan.

Nykyihmiset ovat terveempiä, vauraampia ja elävät pidempään kuin aiemmin. Lääkkeiden saatavuus on parantunut, puhdas vesi ja sanitaatio ovat yhä useamman ulottuvilla. Myös äitien ja lasten terveys on kohentunut.

1900-luvun alun Suomessa tuhannesta vastasyntyneestä kuoli 120 ennen ensimmäistä syntymäpäiväänsä. Vuonna 2005 vastaava luku oli enää vain kolme. Etenkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tilanne on edelleen huono, esimerkiksi Angolassa tuhannesta vastasyntyneestä 154 kuolee ensimmäisen ikävuotensa aikana.

Terveydenhuollossa on resursseja enemmän kuin koskaan ja tietämys terveydestä on lisääntynyt nopeasti. Terveyden edistyminen ei kuitenkaan jakaannu tasaisesti. Kehitysmaissa kuolee vuosittain miljoonia ihmisiä helposti ehkäistäviin sairauksiin. Esimerkiksi malariaan kuolee vuosittain noin miljoona ihmistä.

Vaikka hi-viruksen leviäminen on hidastunut, aids on yhä maailmanlaajuinen ongelma. Maailmassa on noin 33 miljoonaa hiv-positiivista ja uusia tartuntoja todetaan 2,5 miljoonaa vuodessa. Kaksi kolmasosaa kaikista tartunnoista todetaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Väestön ikääntyminen, kaupungistuminen, ilmastonmuutos, ruokaturvan vajavaisuus sekä erilaiset tarttuvat taudit lisäävät terveydenhuollon haasteita.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 11.5.2009


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi