Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Koska luonnonvarat loppuvat? - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Kestävä kehitys ja kulutus

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Koska luonnonvarat loppuvat?

Luonnolla on yrityksen tapaan budjetti – se voi tuottaa vuoden aikana vain tietyn määrän luonnonvaroja ja käsitellä tietyn määrän jätteitä. Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen mukaan ihmiskunnan kulutus ylitti luonnon kantokyvyn joulukuussa 1986. Kymmenen vuotta myöhemmin ihmiskunta käytti vuodessa jo 15 prosenttia enemmän luonnonvaroja kuin planeetta pystyi tarjoamaan. 

Valtava puu puistossa Hongkongissa. Kuva: Marja-Leena KultanenPuut sitovat hiiltä kasvaessaan. Kuva: Marja-Leena Kultanen

Vaikka ongelma on puheen tasolla tiedostettu, ylikulutus vain kiihtyy. Vuonna 2008 ihmisten kulutus ylitti luonnon tuotantokyvyn jo 40 prosentilla eli käytännössä syyskuun 23. päivänä oli kulutettu koko vuoden tuotanto. Sen jälkeen lisäsimme ekologista velkaamme korkoa korolle -laskukaavan mukaisesti.

Ylikulutuksen suurin syy ovat hiilidioksidipäästöt. Maapallon hiilinielut eivät kykene sitomaan liian nopeasti kasvavia hiilipäästöjä. Ihmiskunnan hiilijalanjälki on kasvanut yli 700 prosenttia vuodesta 1961. Ylikulutuksen seurauksena luonnonvarat myös vähenevät vähenemistään ja jätevuoret kasvavat. Luonnonvarojen ja materiaalien kulutuksella on myös suora vaikutus kasvihuonekaasupäästöihin.

Maapallon ja ihmiskunnan selviytyminen edellyttävät siis radikaalia luonnonvarojen käytön vähentämistä. Saksalaisen Wuppertal instituutin laskelmiin perustuvan, niin sanotun Factor 10 -konseptin mukaan ihmiskunnan on vähennettävä energia- ja materiaalivirtojaan kymmenesosaan nykyisestä 30–50 vuoden eli yhden sukupolven aikana.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 27.5.2009


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi