Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Senegal: Barnarbetarnas egen skola - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 24.3.2009

Senegal: Barnarbetarnas egen skola

African Movement of Working Children and Youth ger unga en möjligheten att frigöra sig frÅn tungt arbete, sÅdant som ungdomar inte alls borde göra.

Fatou Dior Ilamara, Senegal. Kuva: Hannele HuhtalaFatouma Dior Ilamara hörde om gruppen av en vän. Bild: Hannele Huhtala

"Jag vill bli en berömd konstnär", skrattar 14-Åriga Fatou Dior Ilamara. Hon är en av eleverna i den skola som African Movement of Working Children and Youth, det vill säga AMWCY, driver i Grand Mbao i Senegal. Kommunen Grand Mbao ligger 20 kilometer frÅn huvudstaden Dakar.
Fatou Dior Ilamara studerar konst. Hennes ansikte är mÅlat och hon bär en vacker klänning. Hela skolan har förberett uppträdanden och klätt sig i sitt finaste dÅ Finlands president Tarja Halonen besöker staden.

Ungdomarna i Grand Mbao blev oroliga för sina egna förhÅllanden för nÅgra År sedan. MÅnga hade lämnat skolan pÅ hälft och förtjänade sitt uppehälle som fiskare eller pÅ byggen. Den 20-Åriga Coumba Salla Sech var en av ungdomarna som beslöt att göra nÅgot.

"FrÅn 12-Åring samlade jag snäckskal frÅn stranden för att användas pÅ byggarbetsplatserna. Jag var inte ens yngst i min grupp. En del av barnen i min grupp dog, sÅ tungt var arbetet."

Dagligen plockas omkring 900 kilo snäckskal och det är inte ett jobb som ger särdeles mycket lön.

Nu har Coumba Salla Sech studerat och arbetat pÅ AMWCY:s skola i sex År. Hon leder en grupp pÅ 67 personer, som bestÅr av 12-25-Åriga elever.

"Vi hade inget annat att göra än att jobba. Vi samlades med en annan grupp snäcksamlare och diskuterade vad vi hellre skulle göra."

Coumba Salla Sech tillägger att det här arbetet känns mycket vettigare än att samla snäckor.

De unga gick frÅn ord till handling År 2002 och orgniserade sig inom föreningen AMWCY, som ordnar utbildning. Stöd och ledning fick de av medborgarorganisationen Enda frÅn Dakar. År 2004 tog gruppen i Grand Mbao kontakt med kommunens borgmästare Mamadou Seck, som blev sÅ imponerad av gruppens verksamhet att han köpte mÅnga av deras produkter och hjälpte dem att hitta en bättre lokal.

Föreningen för arbetande barn och ungdomar i Afrika har grundats 1994 och den har spritt sig till 21 afrikanska länder. Den finns i 126 samhällen och har sammanlagt 1020 grupper. I gruppen i Grand Mbao klan man lära sig att sy kläder, färga tyger, konst, broderi eller att läsa, fÅ hälsoinformation eller kunskap om de medborgerliga rättigheterna. Avsikten med AMWCY-grupperna är att över huvud taget öka de ungas kunskap om sina rättigheter och möjligheter.

Fatou Dior Ilamara säger att hon hörde om gruppen av en vän. Hon ville delta i aktiviteterna och göra nÅgot nyttigt. Fatou Dior Ilamara har nu gÅtt i skolan i ett År och hon vill hjälpa sina föräldrar ekonomiskt. Pengar fÅr ungdomarna genom att sälja sina egna hantverk.
Coumba Salla Sech berättar att när kvinnorna i hennes närhet samlas för att festa och träffas utan män sÅ brukar hon visa upp nÅgot av sina egna hantverk.

"Sedan vill alla ha en likadan och till nästa träff gör jag sedan 30 likadana Åt kvinnorna. Det förtjänar jag bra pÅ."

Hennes vackra hantverk, som dynvar, finns ocksÅ framsatta under de finländska gästernas besök.

Ungdomarna visade en pjäs om vÅld för president Tarja Halonen. I pjäsen misshandlar en styvmor en ung flicka som vill gÅ i skola och inte sköter hemmet tillräckligt bra. Den dramatiska berättelsen fortsätter med att pappan vÅldtar dotterna. Slutet är ändÅ lyckligt: flickan kan med stöd av sina vänner gÅ i skola, och pappan fÅr sitt straff.

"SÅdant här händer, jag har hört berättelser som den här", konstaterar Coumba Salla Sech allvarligt.

Text: Hannele Huhtala

AMWCY stöds bl.a. av Plan Finland. Finlands president Tarja Halonen besökte 3-12 mars Senegal, Liberia, Nigeria och Benin.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 24.3.2009


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi