Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Senegal: Koulua ja käden taitoja raskaan työn sijaan - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 23.3.2009

Senegal: Koulua ja käden taitoja raskaan työn sijaan

21 Afrikan maata kattava lapsityöläisten liike antaa nuorille mahdollisuuden irtautua raskaasta työstä, jota heidän ei kuuluisi tehdä. 

Fatou Dior Ilamara, Senegal. Kuva: Hannele Huhtala14-vuotias Fatou Dior Ilamara kuuli koulusta ystäviltään.

"Tahdon tulla kuuluisaksi taiteilijaksi", 14-vuotias Fatou Dior Ilamara nauraa. Hän on yksi opiskelijoista African Movement of Working Children and Youthin (AMWCY) koulussa.  Se sijaitsee Grand Mbaossa  20 kilometrin päässä  pääkaupungista.

Fatou Dior Ilamara opiskelee taiteentekemistä. Kasvoillaan hänellä on maalaus ja yllään kaunis mekko. Koko koulu on valmistellut esityksiä ja laittanut parasta ylleen, kun Suomen presidentti Tarja Halonen vierailee kaupungissa.

Grand Mbaon nuoret huolestuivat omista oloistaan muutama vuosi sitten. Useat olivat tippuneet koulusta ja päätyneet ansaitsemaan elantonsa kalastuksen parissa tai rakennustyömailla.

20-vuotias Coumba Salla Sech on yksi nuorista, joka ryhtyi toimeen.
"Keräsin 12-vuotiaasta lähtien simpukankuoria läheisellä rannalla rakennustyömaiden käyttöön. En ollut ryhmäni nuorin. Osa ryhmässä olleista lapsista kuoli, niin raskasta työ oli."

Simpukankuoria kerätään päivässä noin 900 kiloa eikä työstä saa kovin paljoa palkkaa.

"Ei meillä ollut muuta tekemistä kuin työnteko"

Nyt hän on opiskellut ja työskennellyt AMWCY:n koulussa kuusi vuotta. Coumba johtaa 67 hengen ryhmää, jossa on 12–25-vuotiaita oppilaita. 

Coumba Salla Sech, Senegal. Kuva: Hannele HuhtalaCoumba Salla Sech aloitti työnteon 12-vuotiaana keräämällä simpukoita. Kuva: Hannele Huhtala

"Ei meillä ollut muuta tekemistä kuin työnteko. Kokoonnuimme toisen simpukanpoimijaryhmän kanssa ja keskustelimme siitä, mitä haluaisimme tehdä mieluummin."

Coumba Salla Sech lisää, että tämä työ tuntuu mielekkäämmältä kuin simpukoiden kerääminen.

Nuoret ryhtyivät toimeen vuonna 2002 ja organisoituivat koulutusta järjestäväksi ryhmäksi. Tukea ja ohjausta he saivat dakarilaiselta kansalaisjärjestöltä. Vuonna 2004 Grand Mbaon ryhmä otti yhteyttä kunnan pormestariin, joka vaikuttui ryhmän työskentelystä niin, että osti paljon heidän tekemiään tuotteita ja auttoi heitä hankkimaan paremmat tilat.

Työtätekevien yhdistys toimii 21 maassa

Afrikan työtätekevien lasten ja nuorten yhdistys on perustettu 1994 ja se on levinnyt 21 Afrikan maahan, joissa 126 yhteisöön. Yhteensä ryhmiä on 1020.

Grand Mbaon ryhmässä voi opetella pukuompelua, värjäystä, taiteita, koristeompelua tai lukemaan, terveystietoa tai tietoja kansalaisoikeuksista. AMWCY-ryhmien tarkoitus on ylipäätään kasvattaa nuorten tietoisuutta heidän omista oikeuksistaan ja mahdollisuuksistaan.

Fatou Dior Ilamara kuuli koulusta ystävältään. Hän halusi mukaan aktiviteetteihin ja tekemään jotain hyödyllistä. Fatou Dior Ilamara on ollut koulussa nyt vuoden, hän haluaa auttaa vanhempiaan taloudellisesti.

Rahaa nuoret saavat myymällä omia käsitöitään.

Coumba Salla Sech kertoo, että kun hänen lähipiirinsä naiset kokoontuvat juhlimaan ja tapaamaan ilman miehiä, hän vie näytille jonkun oman käsityönsä.
"Kaikki haluavat sitten samanlaisen ja seuraavaan tapaamiseen teen sitten 30 naiselle samanlaisen. Siitä saa hyvin rahaa."

Hänen tekemiään koristeellisia käsitöitä kuten tyynyliinoja on nytkin suomalaisten vierailun ajan esillä.

Nuoret esittivät presidentti Tarja Haloselle näytelmän väkivallasta. Siinä äitipuoli pahoinpiteli nuorta, joka halusi kouluun eikä hoitanut kotia hyvin. Dramaattinen tarina jatkui sillä, että isä raiskasi tytön. Loppu oli kuitenkin onnellinen: tyttö pääsi ystäviensä tukemana kouluun ja isä sai rangaistuksen.

"Tällaista tapahtuu, näitä tarinoita kuulee", Coumba Salla Sech toteaa vakavana.

Hannele Huhtala

AMWCY:tä työtä tukee mm. Plan Suomi, joka on tehnyt yhteistyötä liikkeen
Suomen tasavallan presidentti Tarja Halonen vieraili 3.–12.3. Senegalissa, Liberiassa, Nigeriassa ja Beninissä.

Kirjoittaja on Voima-lehden toimittaja, joka vieraili Senegalissa presidentti Halosen matkan yhteydessä.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 15.8.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi