Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Saksa tukee kehitystä 9 miljardilla - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 5.1.2009

NAAPURIAPUA

Saksa tukee kehitystä 9 miljardilla

Saksa käytti viime vuonna viralliseen kehitysyhteistyöhön 9,0 miljardia euroa. Summa on lähes kaksitoista prosenttia DAC-maiden kehitysyhteistyöhön käytetyistä rahoista.

Saksalaiset ovat määritelleet kehitysyhteistyönsä keskeisiksi päämääriksi köyhyyden vähentämisen, rauhan varmistamisen ja demokratian toteuttamisen. Muita keskeisiä tavoitteita ovat oikeudenmukaisempi globalisaatio ja ympäristönsuojelu. Saksan hallitus korostaa myös hiv/aidsin vastustamista, uusiutuvien energialähteiden käytön edistämistä ja biologisen monimuotoisuuden puolustamista.

Budjettituki on synnyttänyt Saksassa kärkevää väittelyä. Sen vastustajat ovat varoittaneet valvonnan vaikeudesta, koska tuki annetaan suoraan vastaanottajamaan budjettiin. Arvostelusta huolimatta budjettituen ja ohjelma-avun yhteissumma on viime vuosina kasvanut. Tänä vuonna siihen on osoitettu ensi kertaa yli 400 miljoonaa euroa.

Painopiste siirtyy köyhimpiin

Helmikuussa taloudellisen yhteistyön ja kehityksen ministeriö BMZ julkisti listan maista, joiden kanssa Saksa aikoo harjoittaa pitkään kahdenvälistä kehitysyhteistyötä. Listalla on 57 maata. Saksan rahoittaman alueellisen yhteistyön piirissä on lisäksi 21 maata.

Listalta puuttuvat maat, joiden kanssa Saksa hoitaa loppuun vain nykyiset kahdenväliset sitoumuksensa. Niitä on seitsemäntoista. Yksi niistä on Kiina, joka oli vielä vuosina 2005-2006 kolmanneksi suurin avun vastaanottajamaa. Syyskuussa BMZ ilmoitti, ettei kehitysyhteistyö nopeasti vaurastuneen Kiinan kanssa ole enää perusteltua.

Aiemmin Saksa painotti kahdenvälisessä kehitysyhteistyössään keskituloisia kehitysmaita. Viime aikoina painopistettä on siirretty köyhempien kehitysmaiden suuntaan.

Vuosina 2005-2006 saksalaiset käyttivät matalatuloisten kehitysmaiden hyväksi 3 726 miljoonaa euroa ja keskituloisten kehitysmaiden hyväksi 3 749 miljoonaa euroa.

Saksa ohjaa epätavallisen suuren osan määrärahoistaan kahdenväliseen kehitysyhteistyöhön. Viime vuonna sen osuus oli 64,7 prosenttia, toissa vuonna 67,4 prosenttia ja vuonna 2005 peräti 73,9 prosenttia.

Kehityksellä oma ministeriö

Saksa hoitaa virallista kehitysyhteistyötään kolmen organisaation voimin. Linjauksista vastaa taloudellisen yhteistyön ja kehityksen ministeriö BMZ.

BMZ nojautuu linjausten toteuttamisessa teknisen yhteistyön palveluyritykseen GTZ:aan ja rahoitusta kanavoivaan kehityspankkiryhmään KfW:hen, jonka luottokanta oli viime vuoden lopulla 87 miljardia euroa.

OECD:n kehitysapukomitea DAC on arvostellut kolmen organisaation mallia taloudellisesti tehottomaksi ja hankalaksi kumppanuusmaille. Yritykset yhdistää BMZ, GTZ ja KfW yhdeksi organisaatioksi ovat kuitenkin kilpistyneet GTZ:n ja KfW:n työntekijöiden ja parlamentin vastustukseen. BMZ:n palveluksessa on 12 000 työntekijää yli 120 maassa.

Saksan kehitysyhteistyöhön käyttämien määrärahojen osuus bkt:sta on vaihdellut paljon. Viime vuosien 2005–2007 osuus (0,36–0,37 prosenttia) edustaa keskitasoa tilastossa, joka alkaa 1960-luvun puolivälissä.

Matalimmillaan taso oli vuosituhannen vaihteen molemmin puolin.Alamäki alkoi jo ennen Saksojen yhdistymistä vuonna 1990. Sen jälkeen kehitysapurahojen bkt-osuus supistui jyrkästi lähes vuosikymmenen ajan. Huippulukemat rekisteröitiin vuosina 1979–1985 (0,43–0,47 prosenttia).

Saksan nykyinen hallitus on luvannut nostaa bkt-osuuden 0,51 prosenttiin vuonna 2010 ja 0,70 prosenttiin vuonna 2015. Määrärahat eivät ole kuitenkaan kasvaneet tavoitteiden mukaisesti. Myöskään tulevan vuoden budjettiesitys, joka julkistettiin ennen talouskriisin leviämistä Eurooppaan, ei anna edes toivoa noususta 0,51 prosentin tuntumaan vuonna 2010.

Viime vuonna Saksan bkt-osuus oli 0,37 prosenttia. G7-maista sen edellä oli vain Ranska (0,39 prosenttia). Britannia (0,36 prosenttia) seurasi lähietäisyydellä. Muut G7-maat olivat kaukana jäljessä.

Kansalaisjärjestöjen Reality of Aid -julkaisussa muistutetaan, että vuonna 2006 Saksan virallisen kehitysyhteistyön bkt-osuus kohosi harppauksellisesti velkojen mittavan anteeksiannon seurauksena. Saksa mitätöi yhteensä yli 2,2 miljardia dollaria Nigerian ja Irakin velkoja.

Juhani Artto
(Kehitys-Utveckling 4.2008)

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 5.1.2009


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi