Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

EU:n painopiste siirtyy Irakissa avusta kauppaan - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 17.12.2008

EU:n painopiste siirtyy Irakissa avusta kauppaan

EU aikoo vähentää asteittain Irakiin suunnattuja avustusrahoja ja siirtää painopistettä entistä enemmän kaupallisten suhteiden kehittämiseen, sanoo Euroopan komission Irakin-edustuston päällikkö Ilkka Uusitalo.

"Demokratiakehityksen vahvistaminen on keskeisiä painopisteitä Irakissa", Ilkka Uusitalo kertoo. Kuva: Matti Remes"Demokratiakehityksen vahvistaminen on keskeisiä painopisteitä Irakissa", Ilkka Uusitalo kertoo. Kuva: Matti Remes
EU on vuoden 2003 Irakin sodan päättymisen jälkeen käyttänyt maan avustamiseen noin 900 miljoonaa euroa.

Tänä vuonna avustusbudjetti on vajaat 74 miljoonaa euroa. Noin puolet summasta käytetään Irakin pakolaisten avustamiseen Syyriassa ja Jordaniassa.

”EU on kanavoinut apunsa pääosin Maailmanpankin ja YK:n hallinnoimien rahastojen sekä avustusjärjestöjen kautta. Apu on suunnattu ennen muuta asiantuntija-apuun Irakin omien hallinnollisten resurssien vahvistamiseksi. Jatkossa työtä tehdään myös entistä enemmän suoraan Irakin hallituksen kanssa”, Uusitalo toteaa.

Demokratiatuki keskeinen avustuskohde

EU rahoittaa Irakissa muun muassa YK:n terveysjärjestön WHO:n hanketta, jossa kehitetään maan veripalvelua.

”Yksi keskeisistä painopisteistä on demokratiakehityksen vahvistaminen. EU tukee YK:n vaalihanketta, johon sisältyy muun muassa vaalityöntekijöiden koulutusta.”

EU ja Irak neuvottelevat parhaillaan sopimuksesta, joka kattaisi taloudellisten suhteiden ohella myös tieteelliset ja kulttuuriset suhteet.

”Tavoitteena on vähentää avun määrää asteittain ja siirtyä entistä enemmän kaupallisten suhteiden kehittämiseen.”

Boikotit vähenevät tulevissa vaaleissa

Irakissa järjestetään tammikuussa alueelliset vaalit. Uusitalo on varovaisen toiveikas maan tilanteen paranemisesta, sillä tulevissa vaaleissa on mukana uusia liittoutumia.

Edellisissä vaaleissa erityisesti monet sunniryhmät boikotoivat ehdokasasettelua ja äänestystä.

”Poliittinen ympäristö on muuttunut paljon parempaan suuntaan. Kukaan ei enää puhu maan hajoamisesta.”

Tulevat vaalit ovat kuitenkin Uusitalon mukaan todellinen testi, miten tilanne jatkossa kehittyy. Suurin uhka vaalien onnistumiselle on heikko turvallisuustilanne. Terrori-iskujen määrä on vähentynyt parin vuoden takaisesta huipustaan, mutta tilanne on Uusitalon mukaan vielä kaukana normaalista.

”Turvallisuustilanne on parantunut. Hyväksi sitä ei voi edelleenkään sanoa. Tilanteen paranemisen näkee kuitenkin selvästi Bagdadissa. Ihmiset uskaltavat taas liikkua ulkona, lasten leikkipaikkoja ja puistoja kunnostetaan.”

Poliittisia jännitteitä on osaltaan lieventänyt sopimus Yhdysvaltain johtaman liittouman joukkojen vetäytymisestä. Sopimuksen hyväksymisestä on tarkoitus järjestää ensi vuonna kansanäänestys. Yhdysvalloilla on Irakissa noin 140.000 sotilasta.

Jälleenrakennus käynnistynyt hitaasti

Heikon turvallisuustilanteen vuoksi jälleenrakennushankkeet ovat käynnistyneet hitaasti. Uusitalon mielestä suurimmat ongelmat liittyvät muun muassa puhtaan veden ja sähkön saantiin sekä heikkoihin koulutus- ja terveyspalveluihin.

Irakin hallinto on Uusitalon mukaan edelleen heikko sekä valtakunnan että paikallistasolla. Tilannetta pahentaa laajalle levinnyt korruptio.

Noin 90 prosenttia Irakin valtion tuloista tulee öljystä. Tämän vuoden öljytuloiksi arvioidaan olevan 70 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Raakaöljyn hinnan aleneminen lisää julkisen talouden paineita tulevina vuosina, Uusitalo huomauttaa.

Global.finland haastatteli Uusitaloa sunnuntaina Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa, jossa hän osallistui Lähi-itää tutkivan Suomen Damaskoksen-instituutin uusien toimitilojen vihkimiseen.

Matti Remes

Kirjoittaja on kehityskysymyksiin perehtynyt vapaa toimittaja.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 17.12.2008


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi