Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Paraguayn eristetyissä kylissä vapaaehtoiset terveydenhoitajat ovat kullanarvoisia - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 15.10.2008

Eristetyissä kylissä vapaaehtoiset terveydenhoitajat ovat kullanarvoisia

Kun katastrofi iskee Paraguyan eristettyihin intiaanikyliin valmiustaidot ovat elintärkeitä. Vapaaehtoinen terveydenhoitaja Venancia de Urquisas de l'Escano on tärkeä osa kylän hätäapua, koska lähin koulutettu sairaanhoitaja on tunnin ajomatkan päässä.

Kova pohjoistuuli nostaa kullanruskean pölyn vihaisiksi pilviksi samalla kun yli 40:n asteen lämpö houkuttelee kylän lapsia vähentämään vaatteita.

“Moni sairastuu hengitystieinfektiohon juuri tähän aikaan vuodesta. Kaikilla pitäisi olla kunnolla vaatteita suojautuakseen tuulelta”, Venancia de Urquisas de l'Escano toteaa huolestuneesti lapsia katsellessaan. Venancia on yksi pienen Esteros-kylän vapaaehtoisista terveydenhoitajista. Esteros sijaitsee läntisessä Paraguayssa, harvaanasutulla Gran Chacon alueella.

Juana Velasques ja Venancia Urquisas de l´Escano  . Paraguay, kuva: Sanna KarlssonVapaaehtoiset hoitajat Juana Velasques (vas.) ja Venancia Urquisas de l'Escano auttavat kyläläisiä kun koulutettu sairaanhoitaja ei ehdi perille. Kuva: Sanna Karlsson

Kohta 67-vuotias hoitaja nauraa kohta taas iloisesti, hänen luonnonpiirteisiin näyttää kuuluvan taito ottaa elämän meno tyyneesti ja nauraen. Hyvä niin, koska Esterosissa pienet luonnonkatastrofit kuuluvat arkeen. Metsäpalot, kuivuus ja tulvat piinaavat tasaisin väliajoin kylän 600:aa nivacléintiaania. Osa vuodesta kylä on täysin erityksissä koska tulvien aikaan huonokuntoiset tiet muuttuvat liejuvelliksi. Venanciaa ja muita hoitajia avustaa koulutettu sairaanhoitaja viereisessä Escalanten kylässä, mutta sinne on tunnin automatka. Hyvin harvalla kyläläisellä on auto, eikä monellakaan edes mopoa.

Helpompaa tunnistaa tauteja

Venancia on erittäin iloinen Punaisen Ristin hiljattain tarjoamasta ensiapu-kurssista.

“Opittiin enemmän eri tautien oireista, ja sitä juuri täällä tarvitaankin.”

Erityisen vaikuttunut hän on opittuaan miten sairaita kuljetetaan paareilla. Vaikeakulkuisessa maastossa potilaita on nimittäin kuollut matkalla sairastupaan, kun läheiset ovart heitä hitaasti kantaneet sylissä.

Koulun evakuointiharjoitus, Paraguay, kuva: Sanna KarlssonKoululaiset harjoittelevat koulun evakuointia Punaisen Ristin vapaaehtoisten Gustavo Adolfo Benítezin ja Amalio Arturo Fernandezin johdolla. Kuva: Sanna Karlsson

Ensiapukurssi on osa katastrofivalmiusprojektia, johon Suomen Punainen Risti osallistuu yhdessä Paraguayn, Argentiinan ja Bolivian Punaisten Ristien kanssa. Projektia rahoittaa ECHO, EU:n humanitaarisen avun toimisto.

Kolmen maan läpi virtaavan Pilcomayo-joen varrelta on valittu haavoittuvaisimmat yhteisöt mukaan hankeeseen. Niiden asukkaat saavat apua tunnistamaan alueidensa suurimmat riskit ja miettivät sitten Punaisen Ristin työntekijöiden kanssa mitä he voivat itse tehdä vähentääkseen riskejä. Esiapu-kurssi on osa valmiutta, mutta asukkaat voivat myös tehdä paljon muuta kuten perustaa ryhmiä hälyttämään kyläläiset kriisin iskiessä. Toiset ryhmät voivat hoitaa sairaskuljtuksia tai radioliikennettä.

Eristyneissä kylissä eivät toimi sähköverkot eivätkä mitkään puhelinverkotkaan, mutta ne ovat saamassa VHF-radion paikallisen Punaisen Ristin tukemina.

"On liian kallista ja vaarallista odottaa suurta katastrofia, kun paljon voi tehdä arkipäiväistä vähentääkseen riskejä jo ennen sitä", sanoo suomalainen Kimmo Juvas, joka 15 kuukauden ajan koordinoi projektia Bolivian Tarijassa.

Projektiin kuuluu myös valistuskampanjat sekä yhteistyö viranomaisten kanssa, niin paikallisella, kansallisellla kuin alueellisella tasolla. Rajoja ylittävä yhteistyö on – ei vähintään historiallisista syistä – hyvin epätavallista Eteläamerikassa. Juvas toivoo pieniä käytännön edistysaskeleita. “ Jos edes joku Pilcomayo-joen yläjuoksulla Boliviassa voisi kovien sateiden koittaessa soittaa Paraguayn ja Argentiinan alajuoksulla sijaitseviin yhteisöihin niin siellä voitaisiin valmistautua tulviin. Vahingot olisivat silloin paljon pienempiä.”

Sato on kuivunut pois

Kuivuus on tänä vuonna iskenyt ankarasti Gran Chacon-alueelle ja syyskuun puolivälissä Paraguayn hallitus julisti alueelle hätätilan. Kyläläiset ovat tähän mennessä selvinneet viranomaisten hätäruoka-avun varassa, mutta kuivuuden takia tämän vuoden sadosta tulee erittäin huono. Suurimmalla osalla kyläläisistä ei ole muuta elantoa, vaan he elättävät perheensä viljelemällä.

“Vettä on hyvin vähän jäljellä säiliöissä ja vielä on pitkä aika sadekauteen”, Venancia sanoo. “Meidän pitäisi saada useampi iso vesitankki kylään, jotta tämä ongelma ei toistuisi joka vuosi.”

Hän on huolissaan lasten selviämisestä. Hänet omat kaksi lastaan ovat jo aikuisia, mutta hänellä on 21 lastenlasta ja isoäidin huoli heistä on suuri.

Sanna Karlsson

Kirjoittaja on Huvfuvdstadsbladetin toimittaja. Hän vieraili Gran Chacossa Suomen Punaisen Ristin tiedotusdelegaattina.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 15.10.2008


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi