Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

I isolerade byar är de frivilliga hälsovårdarna viktiga - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 15.10.2008

I isolerade byar är de frivilliga hälsovÅrdarna viktiga

När katastrofen slÅr till mot de isolerade indianbyarna i Paraguay är det viktigt att det finns beredskap att hjälpa. Den frivilliga sjukvÅrdaren Venancia de Urquisas de l'Escano är en viktig del av hjälpen, för det är en timmes bilresa till närmaste utbildade sjukskötare. 

Dammet yr i den hÅrda nordliga vinden, men samtidigt lockar värmen pÅ över 40 grader barnen att ta av sig tröjorna.

”Det är mÅnga som insjuknar i luftvägsinfektioner just nu.Alla borde ha ordentligt med kläder pÅ för att skydda sig mot vinden”, säger Venancia de Urquisas de l'Escano bekymrat när hon ser det. Venancia är en av de tre frivilliga sjukvÅrdarna i den lilla byn Esteros i västra Paraguay, i det ödsliga omrÅdet Gran Chaco.

De frivilliga vÅrdarna Juana Velasques (till vänster) och Venancia Urquisas de l´Escano hjälper byborna dÅ den utbildade sjuksköterskan inte hinner fram. Foto: Sanna KarlssonDe frivilliga vÅrdarna Juana Velasques (till vänster) och Venancia Urquisas de l'Escano hjälper byborna dÅ den utbildade sjuksköterskan inte hinner fram. Foto: Sanna Karlsson

Men snart skrattar den 67-Åriga vÅrdaren igen, det tycks ligga i hennes natur att ta livet med jämnmod och ett gott skratt. Och tur är väl det, för i Esteros är de smÅ naturkatastroferna vardag

Skogsbränder, torka och översvämningar plÅgar med jämna mellanrum de 600 invÅnarna, som är nivacléindianer. En stor del av Året lever de isolerade eftersom vägarna svämmar över och blir oframkomliga.Venancia och hennes kolleger har hjälp av en utbildad sjukskötare i grannbyn Escalante. Men dit är det en timmes bilresa, och bil är nÅgot som väldigt fÅ i byn har.

Lättare identifiera sjukdomar

Därför är Venancia väldigt glad över den kurs i första hjälpen som hon nyss deltagit i.

“Vi lärde oss mera om vilka sjukdomar som har vilka symptom, och det är nÅgot vi behöver.”

Skolbarnen övar sig pÅ att evakuera skolhuset under ledning av Röda Korsets frivilliga Gustavo Adolfo Benítez ja Amalio Arturo Fernandez. Foto: Sanna KarlssonSkolbarnen övar sig pÅ att evakuera skolhuset under ledning av Röda Korsets frivilliga Gustavo Adolfo Benítez ja Amalio Arturo Fernandez. Foto: Sanna Karlsson

Speciellt imponerad är hon över den teknik som lärdes ut pÅ kursen om hur man transporterar sjuka pÅ bÅr. I den oländiga terrängen . Har det nämligen hänt att den insjuknade har dött innan den hunnit fram till sjukstugan, när anhöriga försökt bara patienten i armarna.

Kursen i första hjälpen är en del av ett katastrofberedskapsprojekt som Finlands Röda Kors deltar i tillsammans med de lokala Röda Korsen i Paraguay, Argentina och och Bolivia. Projektet finansierar av ECHO, EU:s organ för humanitärt bistÅnd.

InvÅnarna i riskbenägna samhällen längs floden Pilcomayo, som flyter genom alla tre länderna, fÅr hjälp med att identifiera de största riskerna i sina samhällen och sedan fundera pÅ vad de kan göra för att minska dem. Kursen i första hjälpen är en del, men det finns ocksÅ mycket annat invÅnarna kan göra, som att grunda grupper som ska sköta om att invÅnarna larmas dÅ nÅgot sker, andra kan sköta sjuktansporter eller radiotrafiken.

De isolerade byarna har varken el- eller telefonnät, men ska fÅ en VHF-radio med stöd av lokala Röda Korset.

"Det är för dyrt och för farligt att vänta pÅ en stor katastrof, det finns mÅnga saker vi kan göra i vardagen innan dess för att minska riskerna", säger finländaren Kimmo Juvas, som under 15 mÅnaders tid jobbar med koordineringen av projektet i Tarija i Bolivia.

Det ingÅr ocksÅ upplysningskampanjer i projektet och samarbete med myndigheterna, bÅde pÅ lokal, nationell och regional nivÅ. Men samarbete över gränserna är nÅgot som, inte minst av historiska skäl, är väldigt ovanligt i den här delen av Sydamerika. Juvas hoppas pÅ smÅ praktiska framsteg. “Om ens nÅgon frÅn flodens övre lopp i Bolivia kunde ringa nedre loppet i Paraguay och Argentina dÅ när det regnar hÅrt sÅ kunde samhällena berade sig pÅ översvämningar. DÅ blir skadorna mycket mindre.”

Torkan har slagit till hÅrt

Torkan har i År slagit till hÅrt mot Gran Chaco-omrÅdet och i mitten av september utlyste Paraguays regering katastroftillstÅnd i omrÅdet. Byarna har hittills klarat sig med hjälp av nödransoner frÅn myndigheterna, men torkan har gjort att Årets skörd blir väldigt dÅlig. De flesta i byn har inget annat arbete, utan försörjer sig pÅ det de odlar.

“Vi har väldigt lite vatten kvar i reservoarerna och det är ännu lÅng tid kvar till regnet”, säger Venancia. “Vi borde fÅ fler stora vattentankar till byn för att det här inte ska hända varje År.”

Hon är orolig för hur barnen ska klara sig. Hennes egna tvÅ barn är redan vuxna, men hon har 21 barnbarn att oroa sig för.

Sanna Karlsson

Skribenten är journalist pÅ Hufvudstadsbladet. Hon besökte Gran Chaco som informationsdelegat för Finlands Röda Kors.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 15.10.2008


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi