Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Laos: Tyytyväinen kyläpäällikkö - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 17.9.2008

IDENTITEETTI LIIKKEESSÄ

Laos: Tyytyväinen kyläpäällikkö

Laosilainen Douan Khanthala elää parempaa elämää kuin vanhempansa. Hänen kodissaan on sähköt, ja kotikylään kuljetaan tietä pitkin.

Kyläpäällikkö Douan Khanthala, 36, aloittaa aamunsa riisipellolla. Työtään hän jatkaa ruoan hankkimisella ja karjanhoidolla. Jos kalaa tulee tarpeeksi, hän myy ylimääräisen saaliin naapureille.

Osa illasta saattaa kulua yllättävän tutusti, television katseluun.

Khanthala elää luonnosta ja pienestä karjastaan. Tänä vuonna sadekausi alkoi varhain, mutta hän on siitäkin vain tyytyväinen. Sade tietää ruokaa.

Miehet eivät kudo kankaita

Khanthala asuu 800 asukkaan Phakockin kylässä Khammouancen maakunnassa, melko keskellä Laosia.

Hän sanoo, ettei kylässä erotella naisten ja miesten töitä. Naiset työskentelevät maatöissä miesten kanssa. Miehet katsovat lasten perään, kun naisilla on kädet täynnä muuta tekemistä.

Miesten ja naisten yhteisistä töistä puhuu myös kyläpäällikön vaimo Noy Khanthala. Kysymys siitä, hoitaako myös isä lapsia, kummastuttaa perhettä. Tovin miettimisen jälkeen eroja löytyy. Miehet eivät kudo kankaita.

Laosissa käynnistyi viisi vuotta sitten metsä- ja kyläkehitysohjelma SUFORD. Sen tarkoitus on kehittää muun muassa kestävää kylämetsätaloutta. Töitä tehdään voimakkaasti myös sen eteen, että naisten asema paranisi.

Neljä viidestä laosilaisesta asuu syrjäisellä maaseudulla, ja naisten aseman vahvistaminen on kehityksen kannalta tärkeää. Lukutaitoinen nainen kutoo monimutkaisempaa kangasta kuin lukutaidoton ja saa kankaallaan enemmän rahaa, kunhan ensin oppii käymään kauppaa.

Betonitalo on vaurautta

Khanthalan talossa Douan vastaa, vaikka kysymykset osoitetaan hänen puolisolleen. Kyläpäällikkö kertoo elämän muuttuneen paljon kymmenen vuoden aikana.

Kylä sai sähköt vuonna 2004, ja se näkyy. Talojen lähettyvillä on suuria lautasantenneja. Niukasti kalustetuissa taloissa on televisio. Kyläpäällikkö sanoo elävänsä parempaa elämää kuin hänen vanhempansa ovat eläneet. Hän suunnittelee tulevaisuuttaan hieman pitemmälle kuin laosilaisen tavan mukaisen puoli vuotta. Päällikkönä hänen on katsottava eteenpäin.

Vieras ei saa kyläpäälliköltä pitkää listaa siitä, mitkä kaikki asiat ovat huonosti. Hän toivoisi kylän lapsille palloja ja paremman koulun.

Itselleen hän toivoisi vaurautta sen verran, että voisi rakentaa perheelleen uuden talon, betonista.

Douan Khanthala asuu vaimonsa Noyn, 38, ja kahden poikansa kanssa tyypillisessä laosilaisessa talossa. Puupilareiden varaan rakennetussa lautatalossa on erillinen keittiö, oleskelutila ja seinällä eristetyt makuutilat.

Naisen kutoma kangas

Phakockin kylään vie punainen tie. Sitä reunustavat uskomattoman kauniit maisemat. Päällikön harmiksi liian monet vieraat vain menevät hyvää tietä pitkin kylän ohi. He voisivat pysähtyä ostamaan naisten kutomia kankaita.

Noy Khanthala hymyilee ujosti ja antaa miehensä puhua. Hän esittelee keittiötään hieman vaivaantuneesti, mutta suostuu poseeraamaan kuvaajalle. Padassa kiehuu koivet pystyssä kana, jonka me hetken päästä nautimme buddhalaisessa tervetuloseremoniassa.

Kun me istumme seremoniassa, naapuritalon nuoret munkit katsovat televisiota. Juhlan jälkeen nuoriso viihdyttää itseään ajamalla skoottereilla pitkin kylän mutaisia ja märkiä polkuja. Tytöt ajeluttavat poikia.

Kylän naiset ovat tuoneet kankaitaan temppeliin. Voimme ostaa niitä. Kun valitsen oman kankaani ja haen katseellani sen kutojaa, lattialta nousee mies. Hän välittäisi maksuni kutojalle.

Vien rahat suoraan naisen käteen.

Jaana Puustell

Kirjoittaja on Länsi-Savon uutistoimittaja. Hän osallistui toukokuussa ulkoministeriön ja Plan Suomi Säätiön kehityspolitiikkaan perehdyttävän toimittajakurssin matkalle Laosiin.

(Kehitys-Utveckling 3/2008)

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 17.9.2008


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi