Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Paraguay ändrar kurs - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 21.8.2008

Paraguay ändrar kurs: Kampen mot fattigdomen kommer att prioriteras

Den fd biskopen Fernando Lugo har tillträtt som Paraguays nye president. Han tar över ett land där 42 procent av befolkningen lever i fattigdom och där korruptionen är omfattande. Förväntningarna på hans regering är oerhört höga både lokalt och regionalt.

Fernando LugoFernando Lugo gratulerades i Limpio.

Fernando Lugo har nu stora utmaningar framför sig.

Paraguays ekonomi har de senaste åren växt med cirka 5 procent i genomsnitt, framför allt tack vare världsmarknadspriserna på jordbruksprodukter. Men inkomsterna ska nu omfördelas och

det kommer inte att bli lätt. Lugo har ingen majoritet i någondera av kongressens kammare och kommer att behöva förhandla sina reformer med flera andra politiska partier.

Dessutom måste han hålla ihop sitt egna Alianza Patriotica para el Cambio, APC, en center-vänster koalition bestående av 10 partier och ett 20-tal sociala organisationer.

Lugos politiska agenda har inte konkretiserats, men förutom fattigdomsbekämpning och kampen mot korruptionen har han lovat en jordreform och en omstrukturering av statsapparaten.

Förändringens vindar

När Fernando Lugo segrade i presidentvalet i april, blev han på många sätt historisk. Det är första gången som en fd biskop blir president i Latinamerika. Fernando Lugo bröt dessutom maktmonopolet i Paraguay. Colorado-partiets 61 år långa regeringsinnehav är nu över.

Han har bara tre års erfarenhet inom politiken men det räckte för den 56 årige förra detta biskopen för att bli president.

Han lämnade sitt stift efter att ha insett att han som kyrkans man inte kunde göra någonting för att bekämpa den stigande fattigdomen i landet. Han ledde protestdemonstrationer mot regeringen och till sist begärde han avsked som biskop.

Lugo formades inom befrielseteologin, den rörelse inom den katolska kyrkan som uppkom på 60-talet i länder med stora sociala och politiska orättvisor, framför allt i Latinamerika.

Fernando LugoFernando Lugo åkte kors och tvärs genom lander under valkampanjen.

Befrielseteologin kritiserades hårt av Vatikanen där man tyckte att rörelsen hade en stor influens av socialistiska idéer.

Mycket i Lugos retorik är som taget ur befrielseteologin.

Han själv säger att rörelsen har inspirerat honom och att han använde sig av dess metoder när han byggde upp sin politiska organisation i San Pedro, det stift han har varit biskop i.

Han har också visat på befrielseteologins metoder när han under valkampanjen åkt kors och tvärs genom landet bara för att lyssna till hur folk ser på sina problem och ta emot deras förslag på hur problemen skulle kunna lösas.

I Paraguay, Sydamerikas näst fattigaste land har befrielseteologin haft ett starkt fäste. Men rörelsens anhängare förföljdes hårt särskilt under diktatorn Alfredo Stroessners tid vi makten (1954-1989). Många gick i exil,  bland andra Fernando Lugos två äldre bröder som fick en fristad i Sverige.

Fernando Lugo och Evo Morales. Den bolivianska presidenten Evo Morales hälsar Lugo vid installationsceremonin.

Under installationstalet var Lugo iförd sandaler och en enkel vit skjorta. Han talade både på spanska och på indianspråket guarani.

Ceremonin bevittnades av 9 latinamerikanska presidenter, bland andra av presidenterna Hugo Chavez från Venezuela, Rafael Correa från Ecuador och Evo Morales från Bolivia. De har alla skärpt den statliga kontrollen över ekonomin i sina respektive länder och de hyllade Fernando Lugo som en revolutionsbroder.

Men det återstår att se hur mycket åt vänster går Lugos regering. Den fd biskopen är försiktig t ex när det gäller statsfinanserna. Hans budskap är näringslivsinriktat och han har sagt att han snarare vill minska än öka statens styrning av ekonomin.

Lugos presidentmandat löper inom fem år men han har börjat med en rivstart. Under hans första dag som president skrev han under ett hundratal dekret. Det handlar bland annat om inköp av mediciner för de offentliga sjukhusen, matleveranser till fattiga bönder och ekonomisk stöd till ursprungsbefolkningen.  

Text: Eduardo Berezan
Foton: Fernando Lugo APC's photostream, publicerad på Creative Commons -licens

Skriv ut Dela

Uppdaterat 21.8.2008


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi