Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Liikunta edistää irakilaispakolaisten kuntoutumista - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 15.7.2008

Liikunta edistää irakilaispakolaisten kuntoutumisprosessia

Jordaniassa elää lähes miljoona irakilaispakolaista vailla täysiä kansalaisoikeuksia. Suomalaisen Fida Internationalin toimintakeskus tarjoaa syrjäytymisuhan alla eläville mahdollisuuden koulutukseen sekä sosiaaliseen ja henkiseen kuntoutukseen.

”Irakin pakolaiset kärsivät syvistä traumoista ja depressiosta. Monilla on myös fyysisiä vammoja, mutta psyykkiset ongelmat ovat huomattavan yleisiä. Keskuksen kursseille osallistuminen antaa  uutta sisältöä elämään ja auttaa saamaan etäisyyttä pahoihin muistoihin”, sanoo Al-Ataa –keskuksen liikunnanohjaaja, irakilainen Naglaa (nimi muutettu).

Al-Ataa –keskus sijaitsee itäisessä Ammanissa. Keskuksen toiminnasta 85 prosenttia rahoitetaan ulkoministeriön tuella ja 15 prosentista rahoituksesta vastaa Fida International.

Naglaa tuntee irakilaispakolaisten ongelmat paitsi työnsä myös sukunsa kautta. Naglaa tuli Irakista Jordaniaan opiskelemaan vuonna 2000, ja hänen vanhempansa sekä iso osa sukulaisista elää nykyään pakolaisina Jordaniassa. Naglaa puhuu Jordanian irakilaispakolaisten tilanteesta varoen ja sanansa tarkoin harkiten. Hän ei myöskään halua kertoa nimeään eikä suostu valokuvattavaksi.

”Irakilaispakolaisten sosiaalinen asema Jordaniassa on heikko. Pakolaisilla ei ole lupaa työskennellä, ja heidän lapsillaan on vain vähän mahdollisuuksia koulunkäyntiin. Irakilaispakolaiset ovat moninkertaisessa syrjäytymisvaarassa ja heidän elämänhallintataitonsa kaipaavat paljon vahvistusta”, Naglaa sanoo.

Jorma ja Heini Kuitunen koordinoivat pakolaisten toimintakeskuksen työtä Ammanissa. Kuva: Päivi ArvonenFida Internationalin hanketyöntekijät Jorma ja Heini Kuitunen koordinoivat pakolaisten toimintakeskuksen työtä Ammanissa. Kuva: Päivi Arvonen

Koulutusta ja kuntoutusta

”Monet irakilaisnaiset eivät ole tottuneet liikkumaan, eikä heillä ole tuntumaa kehoonsa eikä käsitystä kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista huolehtimisesta. Liikuntakursseilla kerromme myös terveellisestä ruokavaliosta”, Naglaa sanoo.

Al- Ataa –keskus tarjoaa aerobicin lisäksi myös englannin- ja tietotekniikan kursseja sekä kampaamo- ja ompelukursseja. Keskuksessa on myös kuntosali, jota miehet ja naiset voivat käyttää eri vuoroissa. Kursseille osallistumisesta peritään pieni, muodollinen maksu.

”Näennäisesti olen liikunnanohjaaja, mutta käytännössä olen psyykkinen neuvonantaja kuten kaikki kurssiemme vetäjät. Kursseille osallistuminen edistää ihmisten kuntoutumista monin tavoin. Uuden oppimisen lisäksi he saavat hengähdystauon arkirutiiniensa keskelle, uusia sosiaalisia kontakteja ja mahdollisuuden keskustella traumoistaan. Näen ja koen, että tämän keskuksen toiminta on erittäin hyödyllistä, sillä se parantaa ihmisten elämänlaatua”, Naglaa sanoo.

Syyskuussa 2007 avattu Al-Ataa –keskus toimii yhteistyössä Jordanian viranomaisten ja useiden kansainvälisten organisaatioiden kanssa. Keskus työllistää kaksi jordanialaista työntekijää sekä viisi irakilaista vapaaehtoistyöntekijää. Keskuksen toimintaa koordinoivat Fida Internationalin hanketyöntekijät Heini ja Jorma Kuitunen.

”Meidän tehtävämme on kouluttaa keskuksen työntekijöitä vastaamaan itsenäisesti keskuksen toiminnasta. Neuvomme, ohjaamme ja olemme henkisenä tukena”, Heini Kuitunen kertoo.

Heini ja Jorma Kuitunen ovat työskennelleet Fida Internationalin kehitysyhteistyöntekijöinä Jordaniassa vuodesta 2002 lähtien.

Helen Maayah opettaa englantia irakilaispakolaisille Jordaniassa. Kuva: Päivi ArvonenHelen Maayah opettaa englantia. Kuva: Päivi Arvonen

”Kehitysyhteistyöhankkeemme ja Al-Ataa -keskuksen tarkoituksena on parantaa heikossa ja haavoittuvassa asemassa elävien pakolaisten elämänhallintaa. Toistaiseksi kursseilla on ollut tilaa kaikille halukkaille, mutta tarvittaessa etusijalla ovat eniten apua tarvitsevat”, Jorma Kuitunen kertoo.

Keskus tarjoaa myös ilmaista koulutusta erityisesti perheeseen ja terveyteen liittyvissä kysymyksissä. Keskuksessa järjestetään kerran kuussa ilmainen seminaari, jonka aihepiiri käsittelee esimerkiksi vanhemmuuden rooleja perheessä, lasten kasvua ja kehitystä tai perussairauksien kotihoitoa ja ennaltaehkäisyä. Samat teemat ovat esillä myös vapaaehtoisten viikoittain tekemillä kotikäynneillä.

”Pakolaisuuden myötä vanhemmuuden roolit ovat usein hukassa, koska suku- ja perheyhteys on hajonnut. Seminaarien hyöty moninkertaistuu, kun seminaariin osallistuneet kertovat kuulemastaan muille ja voivat siten auttaa omaa lähipiiriään”, Heini Kuitunen sanoo.

Fida International on yksi ulkoministeriön kymmenestä kumppanuusjärjestöstä.

Teksti ja kuvat: Päivi Arvonen

Kirjoittaja on Kairossa asuva vapaa toimittaja, joka vieraili Jordaniassa kesäkuussa 2008.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 14.7.2008


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi