Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Kainuun maa- ja kotitalousnaiset kehittävät Libanonin naisosuuskuntia - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 27.6.2008

Kainuun maa- ja kotitalousnaiset kehittävät Libanonin naisosuuskuntia

Kainuun maa- ja kotitalousnaiset aloittavat yhteistyön Libanonin YMCA-järjestön kanssa naisosuuskuntien kehittämiseksi. Ulkoministeriö on myöntänyt kehitysyhteistyöhankkeelle 135 626 euroa seuraavalle kahdelle vuodelle.

Minna Komulainen ja Patricia Sfeir. Kuva: Matti Nummelin.Minna Komulainen ja Patricia Sfeir tutkivat lokume-hedelmän vientilaatua. Kuva: Matti Nummelin.

Yhteistyön tavoitteena on kehittää Libanonin maatalousneuvontaa, naisosuuskuntien tuotteita ja markkinoille pääsyä. Yhdessä YK:n kehitysohjelman Drylands’ Development Centren ja maatalousministeriön kanssa on jo luotu aavikkoalueille oma Drylands-tuotekonsepti. Libanonin maataloustuotteiden markkinakelpoisuutta ja vientilaatua arvioitiin Suomessa viime vuoden syyskuussa järjestetyssä työpajassa. Eniten markkinoita ovat kiinnostaneet bulgur, carob, ruusuvesi, pähkinäsnacksit ja maustesekoitukset.

Yhteistyötä esiteltiin YK:n, Suomen ulkoministeriön ja paikallisten ministeriöiden edustajille Karthagossa, Pohjois-Tunisiassa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan Aavikoitumis-hankkeen kokouksessa toukokuun lopussa. Suomen ulkoministeriö on tukenut aavikoitumista estäviä toimia MENA-talousalueella jo vuodesta 2001. Hankkeeseen on kuulunut hyvän hallinnon kehittämistä sekä ekologisesti kestävää luonnonvarojen hyödyntämistä. Uusina asioina mukaan tulevat ilmastonmuutokseen vaikuttavat toimenpiteet ja tasa-arvon toteuttaminen maahankkeissa.

Uusia mahdollisuuksia

YK:n kehitysohjelman tasa-arvoasiantuntija Jocelyne Talbot piti tähän isompaa sateenvarjohankkeeseen kuuluvaa Kainuun maa- ja kotitalousnaisten Libanonissa tekemää työtä arvokkaana. ”Libanonin naisosuuskunnissa maaseudun naisilla on ollut ensimmäistä kertaa mahdollisuus ansaita rahaa perheelleen ja sillä on myös vaikutusta yhteiskunnan rakenteisiin”, kertoo maatalousinsinööri Patricia Sfeir Libanonin YMCA-järjestöstä. Myös Tunisiassa sijaitsevan YK:n kehitysohjelman maatoimisto ja Suomen suurlähettiläs Laura Reinilä innostuivat vastaavanlaisen kehitystoiminnan ulottamisesta Tunisian Kasserinen alueelle.

Kainuun maa- ja kotitalousnaiset haluavat olla omalta osaltaan toteuttamassa parempaa huomista ja tasa-arvoisempaa kehitystä yhdessä YK:n kehitysohjelman kanssa.

Toiveikas tunnelma

Kokousmatkalla suomalaisia osallistujia kiinnosti kovasti, miten arki sujuu toukokuun vallankaappausyrityksen jälkeen. ”Tunnelma on nyt Beirutissa varovaisen toiveikas”, Sfeir kertoo. Uusi presidentti on vannonut virkavalansa pitkittyneen valintaprosessin aikana. Kaikkien puolueiden täytyi hyväksyä presidentti ennen kuin hänet voitiin valita. Politiikka onkin libanonilaisten lempikeskusteluaihe.

Ihmiset toivovat jo rauhanomaista rinnakkain eloa. Toistuvien levottomuuksien vuoksi armeija ja rauhanturvaaminen nielevät valtion rahat, mikä on pois maan muusta kehittämisestä, esimerkiksi koulutuksesta sekä terveydenhuollosta. Maa- ja kotitalousnaisten kumppanuusjärjestöllä YMCA:lla on myös terveydenhuollon hankkeita, muun muassa polio-rokotusohjelma lasten rokottamiseksi.

Minna Komulainen

Kirjoittaja on Kainuun maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja.

Lisätietoja: minna.komulainen@proagria.fi

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 1.7.2008


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi