Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Finländska musiker lärde professionalism och ödmjukhet åt egyptisk operasångare - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 10.6.2008

Finländska musiker lärde professionalism och ödmjukhet åt egyptisk operasångare

Den egyptiska mezzosopranen Gala El Hadidi har nyligen avlsutat en veckas intesivt arbetande tillsammans med den finländska operaregissören Eija Tolpo och pianisten Jari Hiekkapelto. Slutresultatet blev en operakonsert i Kairos operahus.

“Det här var redan andra gången som jag fick chansen att arbeta tillsammans med finländska toppmusiker i Kairo”, berättar Gala El Hadidi.

Den unga och begåvade egyptiska sångaren berömmer också Tom Krause och Ralf Gothóni, på vilkas mästerkurser hon har haft en möjlighet att studera i fjol somras på Nyslotts musikakademi.

“De finländska toppmusikerna har lärt mig och mina egyptiska kolleger mycket. Speciellt tilltalar mig den ödmjukhet som de finländska begåvade och framgångsrika topproffsen har. En framgångsriks proffsmusikers ödmjukt blygsamma attityd är en helt ny tanke i Egypten och mycket unikt. För oss egyptier är det en stor utmaning att lära oss ödmjukhet”, säger Gala El Hadidi.

De finländska lärarna har haft mycket annat att ge vid sidan om ödmjukhet. Den pratsamma Gala El Hadidi sprudlar över när hon börjar berömma sin kära lärare, operaregissören EijaTolpo.

är nöjd med sin träningsperiod tillsammans med operaregissören Eija Tolpo och pianisten Jari Hiekkapelto. Bild: Päivi ArvonenGala El Hadidi är nöjd med sin träningsperiod tillsammans med operaregissören Eija Tolpo och pianisten Jari Hiekkapelto. Bild: Päivi Arvonen

”I Egypten ger regissörerna inte alltid direktiv för skådespelandet eller för hur man ska utrycka känslor med kroppens språk. Här tänker man att bara musiken och ljudet är viktiga, men opera är ju också att skådespela – och det har vi lärt oss av Eija. För oss egyptiska sångare har det här varit första gången som vi får regi för rollernas helhetsuttryck.”

Snabbkulturen en utmaning för den klassiska musiken och operan

Gala El Hadidi fick anställning vid Kairos opera 2001 då hon vara bara 18 år gammal. Till skillnad från många av sina kolleger har hon inte studerat vid ett konservatorium, utan utvecklat sina naturbegåvning på egyptiska och internationella topplärares mästarkurser. Till sina viktigaste lärare räknar hon den egyptiska tenoren Sobhi Bidairi, den tyska mezzosopranen Ingebor Danz och den finländska barytonen Tom Krause.

Gala El Hadidi är orolig för den klassiska musikens och operans status, som i Egypten är låg.

”I den nuvarande kulturens höga tempo med snabbmat och popmusik är det en stor utmaning att locka människor till gammaldags klassisk musik med långsamt tempo. För min egen del försöker jag mitt bästa, för jag upplever att min roll som sångare främst är att underhålla. När jag märker att jag får kontakt med publiken och att jag får någon att le, då är jag lycklig”, säger Gala El Haidid.

Kairos operahus är enligt henne en bra arbetsplats.

“Egyptens kulturministerium gör sitt bästa för den klassiska musiken. Också operans lönenivå är den bästa möjliga inom ramen för statliga tjänster.”

Finland föregår med gott exempel

För Gala El Hadidi var det en stor överraskning att det långväga och exotiska Finland har visat sig vara mycket aktivt så det gäller samarbetet med klassisk musik i Egypten.

“Jag tror att vi kan få fler besökare till Kairos opera tack vare det finländsk-egyptiska samarbetet. Klassisk musik är universell, den förenar människor och går över språk- och kulturgränser. Alla förstår musik med hjärtat”, funderar Gala El Hadidi.

De egyptiska musikerna unika arbets- och inlärningstillfälle bjöds av den “finländs-egyptiska musikbron”, Finnish-Egyptian Musical Bridge,  som finansieras av utrikesministeriet samt Vihuris och Kordelins stiftelser. Musikbron byggdes för första gången våren 2007 då  finländska musiker under ledning av Ralf Gothóni tillsammans med egyptiska musiker förberedde två kammarmusikkonserter och en operakonsert.

I maj hördes på Kairos opera, dirigerade av Ralf Gothóni, Antonín Dvořáks konsert för cello och orkester med Arto Noras som solocellist samt Sibelius första symfoni, en kammarmusikkonsert intränad av violinisten Teemu Kupiainen samt en operakonsert som Eija Tolpo och Jari Hiekkapelto hade arbetat in tillsammans med de egyptiska sångarna. Som evenemangets beskyddare verkade presidentgemålen Suzanne Mubarak.

“Om bara andra länder kunde följa Finlands exempel och visa aktivitet i kultursamarbetet med Egypten på den klassiska musikens område. Samarbete av det här slaget ger Egypten väldigt mycket och stärker musikernas professionella identitet. Speciellt för de studerande vid konservatoriet, som var med vid projektet, så är det här en omätbart viktig inlärningsupplevelse, men också för oss musiker vid operan är det här väldigt givande och nyttigt”, säger Gala El Hadidi.

Tenoren Ragaa El Din Ahmed och mezzosopranen Gala El Hadidi tränar Bizets Carmen i övningssalen vid Kairos opera. Bild: Päivi ArvoneTenoren Ragaa El Din Ahmed och mezzosopranen Gala El Hadidi tränar Bizets Carmen i övningssalen vid Kairos opera. Bild: Päivi Arvonen

Egypten är Finlands långvariga samarbetsland för utvecklingssamarbetet. Landet har stigit till gruppen av medelinkomstländer och tyngdpunkten i samarbetet håller på att förflyttas från utvecklingssamarbete till ekonomisk och kulturell dialog.

Text och bild: Päivi Arvonen

Skribenten är en frilansjournalist, bosatt i Kairo.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 10.6.2008


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi