Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Georgien fräschar upp miljön för ekoturismen - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 15.5.2008

Georgien fräschar upp miljön för ekoturismen

Georgien som kämpar mot svåra miljöproblem tror på kraftigt växande ekoturism. Landets varierande natur och viljan att iståndsätta miljön som har förorenats under gångna år gör att ekoturismen har en chans.

Det lilla Georgien med sina fem miljoner invånare har en areal på bara 69 700 kvadratkilometer. Av det är 85 % bergstrakter eller högland.

Georgien blev självständigt år 1991 och lider av stora miljöproblem.

Stark vilja att förbättra miljön

Trots miljöproblemen är Georgien ett väldigt vackert land och där råder nu en stark vilja att förbättra miljöns tillstånd. Det lilla landet har ett tiotal olika klimattyper, talrika endemiska växtarter och rikligt med vackra landskap och natursevärdheter som fortfarande är helt orörda. Landet har också rikliga vattenresurser.

Georgien tror fast på att ekoturismen ska ta fart inom den närmaste framtiden. Landet vill beskydda sina natursevärdheter och reparera de miljöskador som har uppstått under gångna år.

Rionoflodens och dess biflodres vattendragsuppföljning effektiveras med hjälp av ett projekt som Finland stödjer. Foto: Karri EloheimoRionoflodens och dess biflodres vattendragsupföljning effektiveras med hjälp av ett prjoket som Finland stödjer. Foto: Karri Eloheimo

Olagliga soptippar och föråldrad teknologi 

Under sovjetperioden förvärrades miljöns tillstånd på grund av den tunga industrin nonchalerade miljöskydd. Det finns ett enda modernt vattenreningsverk i Georgien. Det är beläget i en liten by och har finansierats av en lokal miljonär.

Georgien

  • Yta: 69 700 km2
  • Befolkning: 4,4, miljoner
  • BNI per capita: 1320 USD (år 2005)
  • Förväntad livslängd: 70,7 år (2005)

 

Miljonstaden Tbilisi har i flera år lett sitt avfallsvatten direkt i floden Mtkvari (Lerfloden) utan att rena det. Reningsverket i Tbilisi är från sovjettiden och är ohjälpligt föråldrat och ineffektivt.

På olika håll i landet finns många olagliga soptippar som ofta är belägna nära flode,r eller till och med vid flodbäddarna.

Inte ens de lagliga avstjälpningsplatserna fyller dagens krav och deras övervakning av det avfall de tar emot är bristfällig. Olika slag av sjukhusavfall, kemikalier och oljeavfall hittas inte sällan på soptipparna, utan att ha behandlats.

En stor del av industrin förorenar miljön helt i onödan eftersom den miljöskyddsteknologi de använder sig av är alltför anspråkslös. Många industriella anläggningar har på senaste tid varit tvungna att upphöra med sin verksamhet på grund av olönsamhet, och därmed har industrins belastning på miljön minskat.

Finland stödjer Georgiens miljösektor med ett utvecklingsprojekt som finansieras av utrikesministeriet och Finlands miljöcentral. Det utvecklar miljöuppföljning och miljöförvaltning.

Karri Eloheimo

Skribenten verkar som projektchef, kontaktuppgifter: karri.eloheimo@gmail.com

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 15.5.2008


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi