Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Georgiassa kunnostetaan ympäristöä ekomatkailuun sopivaksi - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 13.5.2008

Georgiassa kunnostetaan ympäristöä ekomatkailuun sopivaksi

Ympäristöongelmien kanssa painiva Georgia uskoo ekoturismin kasvavan voimakkaasti. Monimuotoinen luonto ja halu kunnostaa menneinä vuosina saastunutta ympäristöä antavat uskoa sen mahdollisuuksiin.

Runsaan viiden miljoonan asukkaan piskuinen Georgia on maa-alueeltaan ainoastaan 69 700 neliökilometriä. Tästä 85 prosenttia on vuoristoa tai ylänköä.

Vuonna 1991 itsenäistyneen maan ympäristösektorin ongelmat ovat suuret.

Vahvaa tahtoa parantaa ympäristön tilaa

Ympäristöongelmista huolimatta Georgia on erittäin kaunis maa ja siellä on vahvaa yritystä parantaa ympäristön tilaa. Pienessä maassa on kymmenkunta eri ilmastotyyppiä, lukuisia kotoperäisiä kasvilajeja ja kosolti kauniita maisemia ja edellenkin täysin koskemattomia luontokohteita. Maalla on myös runsaasti vesivaroja.

Georgia uskookin lujasti ekoturismin vauhdikkaaseen kasvuun lähitulevaisuudessa. Se haluaa suojella luontokohteitaan ja kunnostaa menneinä vuosina saastunutta ympäristöä. 

Suomen tukemassa hankkeessa tehostetaan Rioni-joen ja sen sivuhaarojen vesistöseurantaa. Kuva: Karri EloheimoSuomen tukemassa hankkeessa tehostetaan Rioni-joen ja sen sivuhaarojen vesistöseurantaa. Kuva: Karri Eloheimo

Luvattomat kaatopaikat, vanhentunut teknologia

Neuvostokaudella maan ympäristön tila huononi pahoin raskaan teollisuuden ympäristönsuojelullisen välinpitämättömyyden johdosta. Georgiassa on vain yksi nykyaikainen, tehokas jätevedenpuhdistamo; sekin sijaitsee pienessä kylässä ja on paikallisen miljonäärin lahjoittama.

Georgia

  • Pinta-ala: 69 700 km2
  • Väestö: 4,4 miljoonaa
  • BKTL/asukas: 1320 USD (2005)
  • Eliniänodote: 70,7 vuotta (2005)

 

Tbilisin miljoonakaupunki on vuosikaudet johtanut jätevetensä puhdistamattomana suoraan kaupungin läpi virtaavaan Mtkvari-jokeen (Kurajoki). Tbilisin neuvostoaikainen puhdistamo on auttamattomasti vanhanaikainen ja tehoton.

Pitkin maata on lukuisia luvattomia kaatopaikkoja, jotka usein ovat vesistöjen läheisyydessä tai jopa jokipenkereillä. Luvallisetkaan kaatopaikat eivät täytä nykyaikaisia vaatimuksia ja niille toimitettavan jätteen valvonta on puutteellista. Erilaiset sairaalajätteet, käytöstä poistetut kemikaalit ja öljyjätteet löytävät usein tiensä sellaisenaan kaatopaikoille.

Iso osa teollisuudesta saastuttaa ympäristöään täysin turhaan, koska niiden käytössä oleva ympäristönsuojeluteknologia on vaatimatonta. Moni teollisuuslaitos on tosin viime vuosina joutunut lopettamaan toimintansa kannattavuusongelmien takia, ja tätä myötä on teollisuuden ympäristökuormitus pienentynyt.

Suomi tukee Georgian ympäristösektoria ulkoministeriön rahoittamalla ja Suomen ympäristökeskuksen toteuttamalla kehitysyhteistyöhankkeella. Siinä  kehitetään sekä ympäristöseurantaa että -hallintoa.

Karri Eloheimo

Kirjoittaja työskentelee Georgian ympäristöhankkeen projektipäällikkönä, yhteystiedot karri.eloheimo@gmail.com.

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 13.5.2008


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi