Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Costa Rica: Biodiesel av spillolja och alger - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 9.5.2008

Costa Rica: Biodiesel av spillolja och alger

Matbristen är på tapeten överallt. Matkravaller och de höjda livsmedelspriserna har gjort människor i hela världen förargade på biobränslen. Konflikten mellan produktionen av livsmedel och biobränslen är verklighet, men kan betraktas ur olika synvinklar, till och med helt diametrala.

Brasilien är världens största producent av biodiesel och landets president Luiz Inacio Lula da Silva försvarade biobränslena vid FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO:s konferens i Brasilien nyligen. Enligt honom beror de höga livsmedelspriserna inte på biobränslen utan på att levnadsstandarden i stora utvecklingsländer som Kina och Indien har stigit, vilket har fört med sig höjda priser.

Å andra sidan kallar vissa experter på livsmedelstrygghet produktionen av biobränslen för ett ”brott mot mänskligheten”. Också Nicaraguas president Damiel Ortega har sedan år 2007 då hans andra mandat inleddes deklarerat att man inte kommer att använda majs som bränsle eftersom det innebär att man ”sliter maten ur de fattigas munnar”.

Ett företag i Costa Rica utvinner biodiesel ur matfetter från hushåll och restauranger. Foto: Hannu EerolaEtt företag i Costa Rica utvinner biodiesel ur matfetter från hushåll och restauranger. Foto: Hannu Eerola

Förnybar energi utvecklas i Centralamerika

Energi- och miljöpartnerskapsprogrammet i Centralamerika EEP (Energy and Environmnet Partnership) letar aktivt efter nya innovativa sätt att producera biobränslen på. I regionens länder pågår cirka 150 pilotprojekt där man utvecklar förnybara energiformer med hjälp av utvecklingssamarbetsmedel från Finland och Österrike.

Energias Biodegradables verkar i en före detta bussdepå. Foto: Hannu EerolaEnergías Biodegradables verkar i en före detta bussdepå. Foto: Hannu Eerola

Ett av de intressantaste är biodieselföretaget Energias Biodegradables. Deltagare i energipartnerskapets årliga forum fick bekanta sig med företagets verksamhet i San José. Utrymmena såg mest ut som ett stort garage, och det handlar faktiskt om en firma som ursprungligen var ett bussbolag.

Direktören Eladio Madriz berättar att hans företags bussar blev allt dyrare för honom när bränslepriserna började stiga. Av en händelse råkade han höra om ett företag i grannlandet som tillverkade biodiesel och om EEP-projektets finansiering. Han tog reda på mera, och dottern Lorena gick med i verksamheten och fungerar nu som bioteknologisk direktör.

Begagnat restaurangfett blir biodiesel

Lorena förevisar många slags behållare och grytor där biodieseln framställs. I klara små glasflaskor finns oljeprover. Biodieseln produceras främst genom att man behandlar växtbaserat avfallsfett från restauranger, industri och privata hushåll.

Under försökstiden gick företagets bussar turvis på traditionell diesel och biodiesel. Motorernas gång och kapacitet mättes med grundliga undersökningar. Någon skillnad kunde inte märkas. Nu har företagets 14 bussar gått enbart på olika biodieselblandningar de senaste 20 månaderna. Enligt Lorena har man gjort stora inbesparingar i bränslekostnaderna.

Företaget säljer också biodiesel till andra trafikidkare och bedriver kampanjer för att Costa Ricas allmänna transportmedel helt ska gå över till biooljebaserat bränsle. Trafiken i landet har vuxit enormt och en övergång till biobränslen skulle bespara den fantastiska tropiska naturen från trafikens nedsmutsningar. En del av kampanjen är att bevilja beteckningen ”grönt hus” åt dem som ger sin avfallsolja till dieselframställning. 

Företaget arbetar också för att biodieseln ska bli skattefri.

Olja av mikroalger?

I september år 2006 började Energias Biodegradables framställa biodiesel industriellt. Produktionsmängden är omkring 3 miljoner liter per månad. Man använder sig av alla växtbaserade råoljor som man får tag på; palmolja, sojaolja och avfallsolja från restauranger, privata hushåll och produktionsanläggningar.

För tillfället investerar företaget i ett nytt biodieselexperiment: man odlar mikroalger. I ändan av den stora garagehallen finns en mängd glasvitriner där mikroalger odlas. Av dem ska man pressa olja som kan användas som biobränsle. EEP stödjer experimentet med 30 000 euro.

Lorena som är biokemisk ingenjör till utbildningen är på väg till Neste i Finland för att bekanta sig med finskt biobränslekunnande, med understöd från partnerskapsprogrammet.

Elina Sana

Skribenten tjänstgör som expert på utvecklingssamarbete vid Finlands ambassad i Managua. Hon besökte Costa Rica i början av april.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 9.5.2008


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi