Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Costa Rica: Biodieseliä jäteöljyistä ja levistä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 8.5.2008

Costa Rica: Biodieseliä jäteöljyistä ja levistä

Ruokapula on nyt kaikkien huulilla. Ruokamellakat ja elintarvikkeiden hintojen nousu ovat kiihdyttäneet mieliä maailmanlaajuisesti biopolttoaineita vastaan. Ristiriita ruoan ja biopolttoaineiden tuotannon välillä on todellinen - mutta se voidaan nähdä eri tavoin, jopa täysin vastakkaisin tavoin.

Brasilian - maailman suurimman biopolttoaineiden tuottajamaan -  presidentti Luiz Inacio Lula da Silva puolusti biopolttoaineita YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n äskeisessä kokouksessa Brasiliassa.  Hänen mukaansa elintarvikkeiden hintojen nousu ei johdu biopolttoaineista vaan suurten kehitysmaiden, kuten Kiinan ja Intian, elintason noususta, mikä on tuonut mukanaan hintojen nousun.

Toisaalta jotkut ruokaturva-asiantuntijat ovat nimenneet biopolttoaineiden tuotannon "rikokseksi ihmiskuntaa vastaan".  Myös esimerkiksi Nicaraguan presidentti Daniel Ortega on vuonna 2007 alkaneen  toisen kautensa alusta saakka julistanut, että maissia ei pidä käyttää polttoaineeksi, koska näin  "riistetään köyhiltä ihmisiltä ruoka suusta".

Biodieseliä jäteöljyistä, Costa Rica. Kuva: Hannu EerolaCosta Ricassa toimiva yritys jalostaa biodieseliä kotitalouksista ja ravintoloista keräämistään ruokarasvoista. Kuva: Hannu Eerola

Keski-Amerikassa kehitetään uusiutuvaa energiaa

Keski-Amerikan alueella toimiva energia- ja ympäristökumppanuusohjelma EEP (Energy and Environment Partnership) etsii aktiivisesti uusia innovatiivisia tapoja tuottaa biopolttoaineita. Alueen maissa on käynnissä noin 150 pilottihanketta, joissa Suomen ja Itävallan valtioiden kehitysyhteistyövaroilla kehitetään uusiutuvia energiamuotoja.

Energías Biodegradables -yritys esittelee biodieselin valmistusta, Costa Rica. Kuva: Hannu EerolaEnergías Biodegradables toimii entisessä linja-autovarikossa. Kuva: Hannu Eerola

Yksi mielenkiintoisimmista on Energías Biodegradables -biodieselyritys Costa Ricassa. Energiakumppanuushankkeen vuosittaisen foorumin osallistujat pääsivät tutustumaan sen toimintaan San Joséssa. Tilat näyttivät lähinnä isolta autotallilta - ja kyseessä onkin alkuaan linja-autofirma.

Johtaja Eladio Madriz kuvailee kuulijoille, miten hänen yrityksensä linja-autot kävivät hänelle yhä kalliimmiksi, kun polttoaineiden hinnat alkoivat nousta. Sattumoisin hän kuuli jonkin naapurimaan biodielseliä valmistavasta yrityksestä ja EEP-hankkeen rahoituksesta. Hän alkoi etsiä tietoa ja sai myös mukaan tyttärensä Lorenan, joka nyt toimii yrityksen bioteknologisena johtajana.

Käytetty ravintolarasvasta jalostuu biodieseliksi

Lorena esittelee vierailijoille monenlaisia tankkeja ja kattiloita, joissa biodielseliä valmistetaan. Kirkkaissa pienissä lasipulloissa on näytteitä öljyistä. Biodieseliä tehdään ensisijaisesti käsittelemällä ravintoloiden, teollisuuden ja yksityistalouksien kasvispohjaisia jäterasvoja. Yritys kerää San Josén ja Cartagon ympäristön ravintoloista ja kotien keräyspisteistä niiden käyttämät ruokarasvat  ja puhdistaa niistä biodieseliä.

Koeaikana yrityksen linja-autot kulkivat vuoroon perinteisellä dieselillä ja biodieselillä. Moottorien käyntiä ja toimintaa mitattiin perinpohjaisilla tutkimuksilla. Mitään eroa ei huomattu. Yrityksen 14 linja-autoa onkin kulkenut jo viimeiset 20 kuukautta  eriasteisilla biodiesel-sekoituksilla. Säästöjä polttoainekuluissa on Lorenan mukaan syntynyt roimasti.

Yritys myy biodieseliä myös muille liikennöitsijöille ja kampanjoi Costa Rican julkisen liikenteen polttoaineen muuttamiseksi kokonaan bioöljypohjaiseksi. Liikenne on kasvanut huimaa tahtia, joten biopolttoaineeseen siirtyminen säästäisi myös maan upeaa trooppista luontoa liikenteen saasteilta. Kampanjan osana on "vihreiden talojen" merkin myöntäminen taloille, jotka antavat jäteöljynsä diesel-käyttöön. Samoin yritys kampanjoi biodielselin saamiseksi verottomaksi.

Mikrolevistä öljyä?

Vuoden 2006 syyskuusta yritys aloitti biodieselin valmistuksen tehdasmaisesti. Tuotantomäärä on keskimäärin 3 miljoonaa litraa kuukaudessa. Hyväksi käytetään kaikkia saatavilla olevia kasvipohjaisia öljyraaka-aineita - palmu- ja soijaöljyjä, ravintoloiden, kotitalouksien sekä tuotantolaitosten jäteöljyjä.

Yritys investoi parhaillaan uuteen biopolttoainekokeiluun: mikrolevien (algae) kasvatuskokeiluun. Ison autohallin peräosaan on hankittu sarja lasivitriinejä, joissa mikroleviä kasvatetaan. Niistä on tarkoitus puristaa öljyä, jota voidaan käyttää biopolttoaineena. Tätä kokeilua on EEP-hanke tukenut 30 000 eurolla.

Lorena, koulutukseltaan biokemian insinööri, on puolestaan lähdössä kumppanuushankkeen tuella Suomeen Nesteelle vaihtoon tutustumaan suomalaiseen biopolttoaineosaamiseen.

Elina Sana

Kirjoittaja työskentelee alueellisen kehitysyhteistyön asiantuntijana Suomen Managuan -suurlähetystössä. Hän vieraili Costa Ricassa huhtikuun alkupuolella.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 9.5.2008


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi