Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Miten kehitysyhteistyö, diplomaattikurssi ja Moldova liittyvät toisiinsa? - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 4.4.2008

Miten kehitysyhteistyö, diplomaattikurssi ja Moldova liittyvät toisiinsa?

Ulkoministeriössä vieraili huhtikuun alkupäivinä Viron diplomaattiakatemia, jonka kurssilla on myös opiskelijoita Moldovasta. Suomi tukee heidän osallistumistaan kehitysyhteistyövaroista.

Viron diplomaattiakatemian kurssilaiset Iulia Zmeu ja Irakli Mamporia. Kuva: Marja-Leena KultanenViron diplomaattiakatemian kurssilaiset Iulia Zmeu ja Irakli Mamporia. Kuva: Marja-Leena Kultanen

"Maani ei ole kovin demokraattinen, taistelemme tätä vastaan. Viro auttaa meitä edistämään demokraattisia arvoja", sanoo moldovalainen Iulia Zmeu. Nuori nainen on oppositiopuolueen nuorisojärjestön virkailija.

"Minulle kurssi on hyvä tilaisuus nähdä, miten toimia demokratiassa", hän kuvailee.

Georgian ulkoministeriössä työskentelevä Irakli Mamporia hakee kurssilta lisäpätevyyttä.

"Miten muut hoitavat ulkosuhteita? Miten transatlanttiset suhteet toimivat? Olemme nuori maa ja nämä asiat ovat meille hyvin tärkeitä", Mamporia perustelee. "Viro on meille tärkeä astinlauta Eurooppaan."

Kurssi on tärkeä myös verkostoitumisen kannalta, molemmat painottavat ja mainitsevat osanottajien olevan maittensa tulevia päätöksentekijöitä. "Toisaalta me voimme kertoa täällä omasta maastamme", Zmeu täydentää.

Kaksipäiväiseltä Suomen-vierailulta hän odottaa kontaktien ohella kokemusten vaihtoa: "Tiedämme, että Suomen talous kasvanut vahvasti. Olemme lukeneet siitä, mutta haluaisimme nähdä käytännössä sellaista mikä auttaisi meitä ja maitamme."

Viron diplomaattiakatemia on yksityinen koulu, jossa opiskelee parhaillaan 12 ulkomaista stipendiaattia Ukrainasta, Moldovasta ja Georgiasta. Suomi tukee kehitysyhteistyövaroista kolmen moldovalaisen osallistumista. Seitsemän ukrainalaisen stipendiaatin opinnot rahoittaa puolestaan Ruotsin SIDA. Viro ulkoministeriön kehitysyhteistyöosasto hoitaa yhden moldovalaisen ja yhden georgialaisen opiskelijan kulut.

Suomessa kurssilaiset tutustuivat ulkoministeriön toiminnan ja Suomen ulkopolitiikan ohella eduskuntaan ja vierailivat ulkopoliittisessa instituutissa.

OECD:n  määritelmän (2006) mukaan Euroopassa kehitysmaiksi luetaan Moldovan ohella Albania, Bosnia-Hertsegovina,  Kroatia, Serbia ja Montenegro, Turkki, Ukraina ja Valko-Venäjä.

Marja-Leena Kultanen

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 8.4.2008


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi