Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Piispa Rumalshah ponnistelee rauhan ja dialogin puolesta Pakistanissa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 4.2.2008

Piispa Rumalshah ponnistelee rauhan ja dialogin puolesta Pakistanissa

Suomessa vieraillut Pohjois-Pakistanin protestanttisen kirkon piispa Munawar Rumalshah  haluaa edistää uskontojen välistä dialogia yhteiskunnallisen kriisin koettelemassa Pakistanissa. Piispan mielestä Pakistania ja monia muita muslimimaita ravistelevien jännitteiden purkaminen vaatii länsimailta asennemuutosta suhtautumisessa islamilaiseen maailmaan.

Piispa Munawar Rumalshah, Peshwarin hiippakunta, Pakistan. Kuva: SLS/Jarmo Kulonen”Me voimme toimia levottomalla Afganistanin raja-alueella, koska olemme saavuttaneet siellä heimojen luottamuksen. Me tarjoamme palveluitamme kaikille, uskontoon katsomatta", piispa Munawar Rumalshah kertoo. Kuva: SLS/Jarmo Kulonen.

Ei ole helppoa olla kristitty yhä levottomammaksi muuttuvassa Pakistanissa. Kristittyjen on vaikea saada töitä, silloin tällöin jollakin puolella maata palaa kirkko.

Varakkaammat kristityt lähtevät maasta, kuten Palestiinan ja Irakin kristityt ovat laajalti tehneet. Jos ei ole varaa lähteä, uskoa siirrytään harjoittamaan salaa.

Suomessa vieraillut Pakistanin protestanttisen kirkon piispa Munawar Rumalshah ei kuitenkaan valita. Suorapuheinen ja hyväntuulinen kirkonmies pitää työtänsä levottomassa Pohjois-Pakistanissa sijaitsevan hiippakuntansa päämiehenä suorastaan etuoikeutettuna.

Hiippakunnan Afganistanin vastaisella rajalla sijaitsevat, paštujen asuttamat alueet ovat lähes sotatilassa, mutta antavat myös tilaisuuden päättäväiselle rauhantyölle. Rumalshahin kirkko  esimerkiksi pyörittää sairaalaa lähes sotatilassa olevassa Waziristanin maakunnassa.

”Me voimme toimia levottomalla Afganistanin raja-alueella, koska olemme saavuttaneet siellä heimojen luottamuksen. Me tarjoamme palveluitamme kaikille, uskontoon katsomatta.”

Sekasortoisemmaksi muuttuva tilanne Pakistanissa ei horjuta piispan uskoa siltojen rakentamiseen ja uskontojen välisen dialogin ylläpitämiseen. ”Se mitä teemme, on vain pisaroita valtameressä, mutta se on tehtävä”

Pakistanissa ”julistamaton sisällissota”

Pakistanin kiristyvää tilannetta Rumalshah kuvaa sanoilla ”julistamaton sisällissota”. Fundamentalistinen islamin tulkinta ottaa nyt mittaa maallisemmasta ja maltillisemmasta islamista.

”Tunnelma on jatkuvasti kireä, mutta ainakaan toistaiseksi kristityt eivät ole olleet radikaaliryhmien kohteena, vaan pikemminkin maltilliset muslimit”, Rumalshah kertoo.

Levottomuudet heiluttavat koko yhteiskuntaa. Sähkön, kaasun ja polttoaineiden jakelussa on katkoksia. Ruoan hinta on noussut lyhyessä ajassa moninkertaiseksi. Pohjois-Pakistanissa etenee ”talebanisaatio”: cd- ja dvd-levyjä myyviä liikkeitä suljetaan, samaten kouluja joissa tytöt ja pojat ovat tähän asti käyneet yhdessä. Jopa parturiliikeitä on pakotettu sulkemaan ovensa.

Pakistanin 18. helmikuuta pidettäviksi luvattujen vaalien piispa ei usko ratkaisevan paljoakaan. ”Vaalit eivät saa jännitteitä purettua, koska ongelma on paljon laajempi. On aivan sama kuka maata johtaa, jos ongelman ydin, islamin ja lännen välinen suhde, ei muutu”.

Vaalikampanjan aikana murhatulla oppositiojohtaja Benazir Bhuttolla ei piispan mielestä hänelläkään ollut ratkaisua Pakistanin kriisin ydinkysymykseen. Bhutto asettui kokonaan Yhdysvaltain puolelle ja militantteja vastaan, mikä Rumalshahin mielestä on maan ongelmiin yhtä huono ratkaisu kuin militanttien puolelle asettuminen.

Yhdysvallat on Pakistanin vanha liittolainen ja maiden välinen suhde on vahva taustatekijä Pakistanin nykyisissä levottomuuksissa. Yhdysvalloilta piispa odottaa pommittamisen sijasta  jälleenrakentamista.

”Afganistanin ja Pohjois-Pakistanin paštut ovat vanha soturikansa, jolla ei ole mitään hävittävää. Ei heitä voi voittaa sotimalla, luulisi että Yhdysvallat olisi sen jo kokemuksesta oppinut. Seuraavaksi pitäisi kokeilla diplomatiaa ja dialogia.”

Lännen ja muslimimaiden välinen kuilu ylitettävä

Lännen ja muslimimaiden välisten jännitteiden vähentämisen pitäisi piispan mielestä alkaa Palestiinan konfliktin ratkaisemisesta.

”Saman tien ratkeaisi viisikymmentä prosenttia ongelmista. Palestiinan epäoikeudenmukainen tilanne radikalisoi ihmisiä koko islamilaisessa maailmassa.”

Palestiinan ja myös Irakin, Iranin ja Libanonin konfliktit luovat mielikuvaa siitä, että islamilainen maailma on uhattuna ja hyökkäyksen kohteena. Uskonnon lisäksi uhattuna on koko identiteetti.

”Teidän pitää ymmärtää lännessä, että kaikki eivät ole samanlaisia kuin te, että maailmankuvat rakentuvat eri tavoin eri puolilla maailmaa. Uskonto on meille pääasiallinen identiteettiä rakentava tekijä. Ei rotu, ei etnisyys, vaan uskonto.”

Kun identiteettiä uhataan, seuraa vastareaktio. Konkreettiseksi esimerkiksi Rumalshah ottaa esiin tanskalaisessa lehdessä vuonna 2005 julkaistuista profeetta Muhammedin pilakuvista nousseeseen kohun.

”Olen edelleen vihainen siitä tapauksesta. Miksi kukaan haluaa loukata kenenkään profeettaa? Länsimaiden lehdistö hoiti pilkkaamisen, mutta me muslimimaiden kristityt otimme vastaan lyönnit, sillä kristittyjähän niistä pilakuvista syytettiin.”

Surullisen kuuluisasta pilakuvaepisodista päästään sujuvasti piispan lempiaiheeseen – siltojen rakentamiseen. Siltoja tarvitaan uskontojen välille, mutta kaunopuheinen piispa haluaa kaksisuuntaista keskustelua myös koko maallisen lännen ja muslimimaiden välille.

”Lännellä ja muslimimaailmalla on monta yhteistä huolenaihetta, kuten köyhyys, aseet, sodat tai ympäristöuhat. Kun tämä ymmärretään, voitaisiin ryhtyä rakentamaan siltaa sen kuilun yli joka näitä maailmoja erottaa. Lännen täytyy tietoisesti luoda yhteys islamin maailmaan, jotta ihmiskunta voisi mennä eteenpäin.”

Perttu Iso-Markku (maailma.net)

 

Peshwarin hiippakunta Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyön kumppani

Piispa Rumalshah oli Suomessa Suomen Lähetysseuran vieraana. Peshwarin hiippakunta on järjestön pääyhteistyökumppani Pakistanissa. Lähetysseuran kehitysyhteistyö kohdistuu koulutuksen, sairaanhoidon sekä naisten luku- ja kirjoitustaidon ja toimeentulomahdollisuuksien parantamiseen tähtääviin hankkeisiin. Hiippakunnan kautta on ohjattu myös osa Suomen tuesta vuoden 2005 maanjäristyksen uhreille, ja hiippakunta osallistuu edelleen jälleenrakennustyöhön yhdessä paikallisten ihmisten kanssa Patekan alueella.

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 19.7.2010


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi