Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Fotboll - Utrikesministeriet: Global.finland: Global fostran: Fotboll

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna

Fotboll

Fotboll spelas överallt i världen. Tarahumara-indianerna i Mexiko spelar ett fotbollsspel som förflyttar sig från en kanjon till en annan.

Spelet kan pågå i över ett dygn. Tarahumaras är kända för sin uthållighet och anser att västerländsk maraton är rena barnleken. Pojkarna börjar träna löpning redan tidigt. Under spelet springer spelarna utan avbrott hela tiden medan de sparkar en liten boll framför sig. Bollen är gjord av trädrötter och dess diameter är cirka 7,5 cm. Byarna bildar egna lag med 3-6 män i varje. Tävlingsdagen är en stor händelse, musiken dånar och folket trängs och det är marknadsstämning.

Spelets regler

Ett lag har 3-6 spelare. Varje lag har olika färger på sina bollar. Tarahumaras springer vanligen med högra foten bar, på den vänstra har de en sandal med remmar. Tävlingsbanan är 1,5-2 kilometer lång och full av krökar och gropar. Vid startlinjen ställer lagen upp sig runt sin egen boll på några meters avstånd från varandra.

Den som gör avsparken försöker få bollen att flyga så långt som möjligt. Alla springer iväg och försöker sparka sin boll mot målet. Lagen håller ihop. Det lag som först fått sin boll i mål vinner.

Gör din egen boll

Du behöver en rulle foliepapper och innerringen från ett gammalt cykeldäck. Tryck ihop en hård boll av foliepapper så att dess diameter blir ungefär 6 cm. Klipp cykelringen till ett band som är 1,5 cm brett och vira det runt bollen tills det täcker hela bollen och är tätt. Den färdiga bollens diameter är ungefär 9 cm.

Källa: Grunfeld Frederic v. (red.) All jordens spel och lekar, Stockholm 1978, ISBN 91-7160-311-5 (original Games of the World)

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 1.2.2008


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi