Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Bildberättelser - Utrikesministeriet: Global.finland: Global fostran: Bildberättelser

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna

Nyaste bildberättelser

Kosovos romer vill ha rättigheter

Aheta Ramic, Kosovo. Kuva: Kukka Ranta

I Kosovo har problemen mellan serber och albaner tagit all uppmärksamhet. Nu försöker minoriteterna i landet äntligen få ta del av de rättigheter och den utveckling som det självständiga Kosovos nya konstitution och minoritetsstrategi utlovar.

Mikrokrediter förbättrar saniteten i Vietnam

Vid hembesöken får man reda på till vad krediten har använts, Vietnam. Foto: Sanna Keistinen

Finland och Vietnam producerar vattenvård i 25 små nordvietnamesiska städer.

I kläm mellan gummiplantager

Kambodza 11. Kuva: Juha PeuralaKambodjas ursprungsbefolkningars liv är hotat av de ständigt expanderande industriella plantagernas framfart. De täcker både boendeplatser och odlingsmarker.

Tung återkomst till Laos

Mekong, foto: Hannu Pesonen

På ena sidan av Mekongfloden ligger Thailand, på andra sidan Laos. Avståndet är cirka hundra meter. Gränsfloden är hundratals kilometer lång och det är lätt att ta sig över den i hemlighet.

Tonårsvåldtäkter bekämpas med fotboll i Ghana

Ghana 5. Kuva: Meeri Koutaniemi I östra Ghana får flickor spela landets favoritsport fotboll, om de förbinder sig att gå i skola. Vad som mest hotar flickornas skolgång i regionen är tidiga graviditeter, men de har minskat i samma takt som flickornas koncentration på framtida utmaningar har ökat i och med de tuffa träningarna.

Jordbrukarna i Mali tar en dag i sänder

Foto: Petri Pellikka Efter militärkuppen som försiggick våren 2012 håller Mali i västra Afrika på att kollapsa. Invånarna tar en dag i taget och söker sitt levebröd i jordbruket.

Somalias bräckliga fred

Foto: Hannu Pesonen  Somalia försöker återvända till fred efter mer än tjugo år av inbördeskrig. Den nya presidenten har tillträtt och striderna har upphört i huvudstaden Mogadishu.

Malier flyr till Burkina Faso

Flyktingar, SahelKonflikten i norra Mali har gjort att hundratusentals människor flytt från sina hem. Uppskattningsvis 175 000 malier lever som flyktingar i sitt eget land och ytterligare en kvarts miljon har flytt till grannländerna, främst till Burkina Faso. Flyktingströmmen inträffar samtidigt som Sahelområdet plågas av en allvarlig livsmedelskris, som berör nästan 20 miljoner människor.

Idrott gör skolan lockande i Tanzania

Liikunta-kuvakertomus 4. Kuva: Anna Kuokkanen Idrott är som ett gemensamt språk, och med idrottens hjälp kan man också göra utvecklingssamarbete. Den tanzaniska frivilligorganisationen Sports Development Aid (SDA) främjar barns skolgång, sunda levnadsvanor och jämställdhet med hjälp av idrott.

Levebröd med hjälp av mikrolån i Sri Lanka

Elektrisk kvarn för kokosnötter. Bild: Mari Romppanen

Mikrolånen bidrar till höjda inkomster för mikroföretagarna i byn Liyanagoda. Ett elektriskt rivjärn hjälper bagarens arbete. Hönsuppfödaren utökade sin hönsflock och motorcykelhandlaren kan marknadsföra sina tjänster. 

Sydsudan: Basket väg till bättre liv

Julia Kue, 19 år, (till höger) och Emmanuela James, 18 år. Foto: Jesper Klemedsson

I Sydsudan är basket mer än en sport. Det är även en möjlighet till ett bättre liv samt ett steg mot fred, försoning och könsjämnställdhet.

Sanitet sparar pengar i Bangladesh

Dipu visar toaletten i Bangladesh. Foto: Olli Moilanen

En färsk undersökning visar att Bangladesh förlorar så mycket som tre miljarder euro varje år på grund av sin bristfälliga sanitet. Förbättrade sanitära förhållanden märks helt konkret i hushållskassorna i många byar.

"Nepaleserna förtjänar en bättre framtid"Ansu Gulati, Nepal. Foto: Pia Heikkilä

Nepal blev demokrati år 2008 när den grundlagsstiftande nationalförsamlingen avskaffade den 240 år gamla monarkin. Det långa inbördeskriget hade upphört två år tidigare, och fredsprocessen pågår fortfarande.

”Lyssna på folket, inte på dem som förorenar”

Durban COP17, foto: Lotta Staffans ja Markus Varjonen

Många frivillighorganisationer var med i klimatförhandlingar i Durban. Deras budskap är att klimatförändringen är ett av vår tids allvarligaste hot, och att det är människorna i syd som lider mest av dess konsekvenser. Organisationerna kräver snabba och tillräckliga åtgärder av beslutsfattarna.

Vardagsdesign från Afghanistan

Saviastiat Afganistan pieni

Afghanistan är känt för sina orientaliska mattor, men de konstfärdiga träarbetena, glaset, keramiken, kläderna och den övriga designen har fått mindre uppmärksamhet. Landet har en synnerligen rik och mångsidig hantverkartradition. Traditionella metoder och motiv lever fortfarande kvar i lokala konstnärers och hantverkares produkter, anpassade till nutid. 

Stolta kvinnor från Sierra LeoneIye Koroma, kuva: Natalia Baer

När man kan läsa och skriva sitt eget namn erfar man att man blir sedd. Och det gör en starkare. Bilderna visar några starka kvinnor från Sierra Leone. 

”När jag satt och lyssnade till de berättelser som kvinnorna som hade lärt sig läsa framförde, började jag tycka att var och en av dem borde avbildas som en individ. Absolut”, säger Natalia Baer som har fotograferat kvinnor från Finlands Flyktinghjälps läsgrupp.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 23.12.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi