Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

FN: Tre miljoner vaccineras mot mässling i Niger - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 10.1.2008

FN: Tre miljoner vaccineras mot mässling i Niger

I en massiv vaccineringskampanj i Niger i början av januari vaccineras omkring 2,9 miljoner barn mot mässling. Projektet som genomförs av landets hälsoministerium stöds bland annat av FN:s barnfond Unicef och Världshälsoorganisationen WHO.

Kostnaderna för den veckolånga kampanjen är omkring 2,3 miljoner dollar, dvs cirka 1,6 miljoner euro. Förutom mässlingsvaccinet får också 1-5 år gamla barn en dos av parasitmedicin för att minska anemi och undernäring.

Antalet dödsoffer minskade kraftigt

Mässling har varit en av de vanligaste dödsorsakerna för barn i Niger. De vanligaste dödliga komplikationerna har varit diarré och lunginflammation. Sjukdomen kan också leda till svåra förändringar i munnens slemhinnor och är en av de vanligaste orsakerna till dövhet.

De intensiva vaccinationskampanjerna som inleddes 2004-2005 har ändå klart minskat antalet dödsfall och invalidiseringar. Enligt Unicef rapporterades omkring 40.000 sjukdomsfall år 2003, medan antalen år 2006 var bara 500. Samtidigt minskade antalet dödsfall från 500 till 4.

Unicef betonar ändå att mässlingen ännu inte har nedkämpats. Varje år föds det nästan 700.000 barn i Niger, och deras veccineringar måste man enligt FN sköta om också i framtiden.

En av de största hälsooperationerna i Niger

Mässlingskampanjen är en av de största enskilda operationerna i Nigers hälsovårdshistoria. Prestationens värde ökas av att kommunikationsförbindelserna i det vidsträckta landet är dåliga. Också resten av landets infrastruktur är i dåligt skick.

Kampen mot mässling har enligt FN gett goda resultat också annorstädes i Afrika. Enligt Unicef och WHO har antalet dödsfall pågrund av sjukdomen under det här decenniets första hälft minskat med 91 procent.

År 2000 var antalet dödsoffer enligt FN:s statistik 396 000 medan antalet år 2006 var bara 36 000. Omkring 95 procent av dem som dör i mässling är under 15 år gamla.

Matti Remes

Mer information: Unicef

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 10.1.2008


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi