Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Antti Tuisku som WWF:s natursändebud i Malawi - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 17.10.2007

Antti Tuisku som WWF:s natursändebud i Malawi

"Hjälp, hur skall jag hjälpa?"

Popstjärnan Antti Tuisku fick en möjlighet att bekanta sig med natursköna Malawi som WWF:s natursändebud. Resan blev också till en dokumentärfilm som kommer att visas i tv och som också finns på popsångarens kommande samlings-DVD.

Antti TuiskuAntti Tuisku. Bild: Mirva Viitanen

"I det här fattiga landet finns det mycket vackert och mycket hemskt”, börjar mannen från norr. Skönheten finns förutom i den fantastiska naturen också i människorna: “Finländarna borde lära sig konsten av att njuta av ögonblicket av malawierna.”

Också malawierna har enligt Antti Tuisku mycket att lära. Naturskyddet är svårt att främja i ett land där många saknar grundutbildning. “Malawierna behöver framför allt utbildning.”

Tuisku reste till Malawi tillsmamans med dokumentärregissören Maria Kaurismäki och finländska Världsnaturfonden WWF:s kommunikationsdirektör Päivi Rosqvist. Rosqvist anser att resan var lyckad: “Då det finns en massiv fattigdom och människornas medellivslängd är 35 år så kan det vara svårt att få igenom budskapet om naturskydd. Med hjälp av underhållning är det lättare att nå fram till människor.”

Finländsk pop vid Malawisjön

 

Antti Tuiskus scen vid Malawisjön. Bild: WWF/Päivi RosqvistAntti Tuiskus scen vid Malawisjön. Bild: WWF/Päivi Rosqvist

Malawierna fick bekanta sig med Antti Tuski precis som popmusikern fick bekanta sig med Malawi. Tuisku uppträdde från däcket på ett gammalt segelfartyg för de tusentals människor som samlats vid Malawisjöns strand. “Vi lyckades berätta åt malawierna att de har ett vackert land och att det är värt att bevaras”, glädjer sig Päivi Rosqvist.

Då det handlar om ett fattigt land som Malawi måste naturskyddet också främja det lokala välmåendet på kort sikt. Till exempel försöker man motverka överfiskandet genom att planetera in fiskstammar, så att de för hälsan farliga bilhartzialarverna inte sprids. “De lokala invånarna får också lära sig nya utkomstsätt som inte tär på naturen”, berättar Päivi Rosqvist.

Också mycket gott i utvecklingsländerna

Enligt Antti Tuisku borde det höras mer positiva nyheter från Afrika. “Nyheterna från Afrika är grymma och ynkande. Då man bedriver välgörenhet han man drabbas av en maktlös känsla eftersom det behövs så mycket hjälp. Då kan man drabbas av känslan hjälp, hur skall jag hjälpa”, beskriver Tuisku.

Samarbetet med WWF ger en bra balans till livet som artist. “Livet som kändis är väldigt materialistiskt. Man tänker bara på sin egen framgång och sörjer om man inte syns tillräckligt i medierna.”

Tusiku sade att han kunde vänta sig att de finländska medierna skulle ha fördomar om hans resa. Mne han lät det ändå inte störa. “Jag kan inte påstå att jag skulle ha ändrats som människa under resan och jag kan inte heller i fortsättningen sätta ner all min tid på välgörenhet.”

Tusiku säger att han förlåter sig själv för det här för han tycker att det viktigaste är att man ens hjälper på något sätt.

“Kärleken till sin nästa och att tjäna andra änniskor är en utomordentlig form för hjälp.”

Mirva Viitanen

TV-dokumentären om Antti Tuisku och WWF: För Malawi sänds på MTV3-kanalen lördagen den   27 oktober kl. 11.25. Dokumentären publiceras också på Antti Tuiskus DVD som kommer ut i november.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 17.10.2007


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi