Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Molly Melchingin läpimurto: Tuhannet luopuvat naisten ympärileikkauksista - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 11.9.2007

Molly Melchingin läpimurto: Tuhannet yhteisöt luopuvat naisten ympärileikkauksista

Naisten ympärileikkauksia vastustava Molly Melching on saavuttanut läpimurron afrikkalaisissa kylissä. Ihmisoikeuskoulutuksen myötä yli 2 300 yhteisöä on luopunut naisten ympärileikkauksista.

Molly Melchingin perustama järjestö taistelee tyttöjen ympärileikkausta vastaan. Kuva: Mirva ViitanenMolly Melchingin perustama järjestö taistelee tyttöjen ympärileikkausta vastaan. Kuva: Mirva Viitanen

Melching osallistui Espoossa viikonvaihteessa tyttöjen ympärileikkausta käsittelleeseen konferenssiin.  Se kokosi yhteen alan asiantuntijoita ympäri maailmaa.

Tostan-liikkeen perustaja Molly Melching on aikaansaanut yllättäviä parannuksia naisten oikeuksien saralla. Läpimurtoa wolofin kielellä tarkoittava Tostan on edistänyt miljoonien ihmisten oloja demokratia- ja ihmisoikeuskoulutuksen myötä. Melching uskoo, että naisille vahingolliset ympärileikkaukset voidaan saada loppumaan pikemmin kuin olisi uskottu.

Senegalilaiset naiset tekivät vastikään kunnianhimoisen aloitteen: Senegalin halutaan Afrikan ensimmäisenä maana luopuvan kokonaan naisten ympärileikkauksista. Tostanin avulla monen kylän äiti- ja lapsikuolleisuus on vähentynyt, perheväkivalta on päättynyt, terveyspalvelut ja ravitsemus ovat edistyneet ja koulutusta pystytään tarjoamaan entistä useammille.  

Yli 30 vuotta Senegalissa viettänyt, Yhdysvalloista kotoisin oleva Melching haukkaa suomalaista pullaa ja aloittaa: "Toimintatapamme on yksinkertainen. Mietimme kyläläisten kanssa, mihin suuntaan he haluavat viedä kylää. Koulutuksella osoitamme, että ihmisoikeuksista on hyötyä kaikille, ja ne koskevat kaikkia. Koulutamme naisten ja tyttöjen lisäksi myös miehiä ja nuoria."

Ihmisoikeuksista lauletaan ja runoillaan

Tostan

  • kansainvälinen kansalaisjärjestö, jonka Molly Melching perusti 1991
  • tehtävänä luoda pysyvää, myönteistä kehitystä, joka perustuu ihmisoikeuksiin ja paikallisilla kielillä annettavaan koulutukseen
  • toimintaa yhdeksässä Afrikan maassa
  • rahoittajina mm. Unicef, Unfpa, Sida

 

Molly Melching matkusti Yhdysvalloista Senegaliin vuonna 1976. Silloin hän osallistui pieneen ympäristöhankkeeseen eräässä kylässä. Lliitimme opetukseen muun muassa teatteria, ja saimme ihmiset kiinnostumaan." Tänäkin päivänä Tostan opettaa afrikkalaisin menetelmin, esimerkiksi runojen ja laulujen avulla.

Tostanin lukutaitohankkeet ovat osoittautuneet yllättävän tuloksellisiksi, ja isommatkin järjestöt, kuten YK:n lastenrahasto Unicef, ovat kiinnostuneet niistä. "Olemme havainneet, ettei kouluttamisesta ole hyötyä, ellei ihmisiä opeteta lukemaan. Lukutaito koetaan hyödylliseksi vasta kun tekstistä saadaan jotakin tärkeää tietoa."

Melching lentää pian Yhdysvaltoihin noutamaan mittavan Conrad N. Hilton -palkinnon onnistuneesta kehitysyhteistyöstä. Myös YK:n kasvatus- tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco palkitsi Tostanin menestyksekkäästä työstä. Tostan on toiminut jo yhdeksässä maassa: Senegalissa, Guineassa, Gambiassa, Mauritaniassa ja vastikään myös Djiboutissa. Aiemmin liike on järjestänyt onnistuneita koulutuksia Sudanissa, Malissa ja Burkina Fasossa. Hankkeille suunnitellaan nyt jatkoa.

Muutos lähtee ihmisen sisältä

Malicounda Bambaran naiset haastateltavina, kuva: Tostan. Malicounda Bambaran kylän naiset kertoivat 1997 toimittajille päättäneensä lopettaa tyttöjen sukuelinten silpomisen. Kuva: Tostan

Muutoksen on lähdettävä ihmisen sisältä, Molly Melching pohtii. "Emme voi mennä vieraaseen kulttuuriin osoittelemaan sormella ja tuomitsemaan ihmisiä. Tostan tarjoaa ihmisille tietoa. Sen jälkeen kyläläiset tekevät itse muutokset, ilman kenenkään apua."

Tostan on tarjonnut ihmisoikeus- ja demokratiakoulutusta yli 160 000 ihmiselle.  Koulutuksen saaneet taas ovat kymmenkertaistaneet opit levittämällä tietoa kylissään ja yhteisöissään. Sana leviää myös mediassa: "Meillä on oma radio-ohjelma, joka keskittyy ihmisoikeuksiin ja demokratiaan."

"Ei riitä, että yhdessä kylässä luovutan naisten ympärileikkauksista. Kylät ovat yhteydessä toisiinsa, ja usein yhden kylän naiset menevät naimisiin toisen kylän miesten kanssa. Jos naisten ympärileikkauksesta ei luovuta molemmissa kylissä, luvassa on suuria ongelmia."

Molly Melching on tyytyväinen työhönsä, mutta toivoo silti erästä asiaa: "Tahtoisin, että minua pidettäisiin edes puoliksi senegalilaisena, olenhan viettänyt siellä suurimman osan elämästäni."

Mirva Viitanen

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 10.9.2007


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi