Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Världens bakgrund: Människohandel (4.2011) - Utrikesministeriet: Global.finland: Global fostran: Människohandel (4.2011)

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna

Människohandel 4.2011

 

Människohandel (Bild: IraGelb, Flickr.com / cc 2.0)Miljoner människor säljs varje år som handelsvaror. (Bild: IraGelb / Flickr.comcc 2.0

 

Människohandeln berör hela världen

Alla världens länder är i beröring med människohandel antingen som ursprungs-, destinations- eller transitländer - eller som alla tre. Årligen blir upp till fyra miljoner människor sålda till exempel till sex- eller tvångsarbete. Under de senaste åren har medvetenheten om problemet ändå blivit större, och de skyldiga döms allt oftare.

De okunniga faller offer för människohandeln i Kosovo

I Kosovo är det typiska offret för människohandel en tonårig flicka som har lockats eller tvingats att bli sexslav. Landet kämpar med Finlands hjälp mot människohandeln genom att stödja offren och sprida information om farorna med människohandel.

Människohandelns offer identifieras inte i Finland

Finland är årligen antingen transit- eller destinationsland för hundratals offer för människohandeln. Men största delen av offren identifieras ändå inte. Från år 2006 har man slussat bara ett hundratal personer till systemet som grundats för att hjälpa offer för människoshandeln.

Fakta

  • År 2006 identifierades sammanlagt omkring 21 400 offer för människohandeln i 111 av världens länder. I verkligheten kan antalet offer årligen vara upp till fyra miljoner.
  • Människohandel har definierats i FN:s protokoll mot människohandeln (Protocol to Prevent, Suppress and Punish Trafficking in Persons), som är en del av avtalet mot internationell organiserad brottslighet (United Nations Convention against Transnational Organized Crime). Protokollet trädde i kraft år 2003 och det förpoliktigar de deltagande staterna att kriminalisera människohandeln.
  • Olika former av människohandel är tillexempel sexuellt utnyttjande, tvångsarbete, slaveri eller tvång till förhållanden som påminner om det samt organhandel. Offret luras eller tvingas till exempel genom hot eller med våld.
  • Enligt UNODC, FN:s organisation som ansvarar för att bekämpa droger och brottslighet är 79 procent av människohandelsoffren offfer för sexuellt utnyttjande och 18 procent i tvångsarbete. Troligen är tvångsarbetets andel större än man vanligtvis tror.
  • Människohandeln är en av den internationella organiserade brottslighetens mest lönande verksamhetsformer. Det finns också kvinnor bland förövarna, som ibland är tidigare offer. Förövaren kan också vara bekant till offret, och barn kan till och med säljas av sina egna familjer.
  • Enligt FN var värdet av människohandeln år 2008 omkring 22 miljarder euro. För att bekämpa människhandeln användes under samma tid bara 0,5 procent av summan.

 

 

Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi