Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Kenya, mutparadiset - Utrikesministeriet: Global.finland: Global fostran: Bakgrundsmaterial för lärare

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna

Kenya, mutparadiset

Kenyas invånare är utleda på korruptionen i landet. Folkrepresentanterna och presidenten koncentrerar sig på att trygga sina egna fördelar, och det är svårt att få arbete utan att muta någon. Men ljus syns vid horisonten.

Korruptiokyltti Keniassa. Kuva: Wayan Vota/Flickr, CC BY-NC-SAKorruptionen motarbetas i Kenya, men resultaten visar sig långsamt. Foto: Wayan Vota/Flickr, CC BY-NC-SA

Enligt en undersökning som Transparency International lät göra för några år sedan hade ungefär 45 procent av kenyanerna betalat mutor under det senaste året.

Av organisationens lista över 176 länder placerar sig Kenya bland de sämsta, på 139:e plats, och landet är känt som det mest korrumperade i östra afrika.

”De vanliga människorna är verkligen utleda”, sammanfattar Marko Lehto, som är specialsakkunnig gällande god förvaltning vid Finlands ambassad i Kenya.

Även om korruptionen i Kenya omfattar alla samhällssektorer anser Lehto att de största skurkarna är politikerna.

Många partier bygger på stamtillhörighet, vilket betyder att varje politiker driver sin egen stams intressen, inte folkets. Enligt vissa uppskattningar sysslar ungefär 80 % av personalen vid Kenyas ministerier med korruption.

Det finns talrika exempel på missbruket. Förra hösten försökte till exempel de avgående folkrepresentanterna komma över väldiga avgångsvederlag och andra fördelar, så som diplomatspass och chaufförer.

”Då gick folket ut på gatorna och presidenten avslog förslaget med sin vetorätt. Men samtidigt godkände han avgångsvederlag åt sig själv”, berättar Lehto.

Till avgångsvederlaget hörde bland annat bilar och ett stort hus.

Arbetsplatser kostar pengar

I princip betyder korruption att man missbrukar sin makt för att uppnå egna fördelar, men i praktiken är det mera komplicerat.

Korruption kan vara att man ger eller tar emot mutor, att man kräver olagliga serviceavgifter av konsumenter, eller att man favoriserar släktingar eller vänner när offentliga tjänster besätts, med mera.

Korruption förekommer allmänt i hela världen, både i rika och fattiga länder. Särskilt mycket lider utvecklingsländer av det eftersom de ofta har svaga förvaltningar.

I Kenya är bakgrundsproblemen förutom ren snikenhet att rättsväsendet inte fungerar, att risken att åka fast är liten och att lönenivån i den offentliga sektorn är låg – utom när det gäller regeringen. 

Seteleitä ja rahaa. Kuva: JMR_Photography/Flickr, CC BY 2.0Korruption är lika vanligt i rika länder som i fattiga, och det är de fattigaste som drabbas värst. Foto: JMR_Photography/Flickr, CC BY 2.0

Mest lider de fattiga av korruptionen. De betalar i proportion mera för mat och mediciner varje år än andra människor. Poliser och andra tjänstemän kräver mutor, och man kan bli tvungen att muta någon för att få en arbetsplats.

Marko Lehto berättar att många grundar företag i Kenya utan att ha några som helst tillstånd, eftersom det krävs mutor för att tillstånden ska beviljas. Företag utan tillstånd betalar inte heller skatt, vilket har en direkt inverkan på de grundläggande tjänsternas kvalitet och den vägen också på de fattigas situation.

Lönar sig utvecklingssamarbete?

Kenya är ett av Finlands så kallade huvudsakliga partnerländer inom utvecklingssamarbetet. Eftersom landet är så korrupt ges inte mera direkt budgetstöd för att pengarna inte ska hamna i fel händer.

För närvarande stödjer Finland den valkommission som arrangerar valen i Kenya i maj, och vi främjar också kvinnors deltagande i politiken. Kommissionens uppgift är bland annat att ge väljarna utbildning.

Lönar det sig då att ge ett land som Kenya utvecklingsstöd, om hela landet är korrumperat?

Marko Lehto säger att Finlands biståndsmedel inte är bortslängda på Kenya – de egna offentliga medlen räcker till för politikerna att leka med. Men situationen är inte lätt, Lehto säger att Kenyas korruption har blivit värre på senare år.

Å andra sidan har landet nu en instans som bekämpar korruption, och direktörer har ställts till svar för sina handlingar under de senaste åren.

Utrikesministeriets rådgivare för demokrati och god förvaltning, Johanna Jokinen-Gavidia, tycker tvärtom att Kenya utvecklas i en positiv riktning.

Hon påpekar att det numera finns utbildat folk där, och relativt fria medier, som bland annat gräver i korruptionsfall. Det visar att någonting är på gång i samhället, säger hon. 

”När man besöker Kenya ser man att människorna har en stark vilja att förundra saker och ting. Samma gamla gubbar sitter ännu vid makten, men jag tror att vi får se ett helt annorlunda Kenya om tio år.”

Teija Laakso / maailma.net

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 26.3.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi