Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

"Negatiiviset asenteet vaikuttavat vammaisten elämänlaatuun" - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Ajankohtaista

Ulkoministeriön kehitysviestintä, puh. 0295 351182. Verkkojulkaisun päivitys päättyi 30.6.2014.
flickr facebook
reuna
Uutiset, 13.12.2011

"Negatiiviset asenteet vaikuttavat vammaisten elämänlaatuun"

Kataisen hallitusohjelmaan on kirjattu YK:n vammaissopimuksen ratifiointi. "Vaikka fyysiset esteet olisi poistettu, asenteet luovat usein esteitä", muistutti Suomessa vieraillut tohtori Thomas Shakespeare WHO:sta.

“Vammaisten ihmisten määrä maailmassa on kasvamassa”, sanoi Maailman terveysjärjestö WHO:ssa työskentelevä tohtori Thomas Shakespeare tiistaina Vammaisjärjestöjen kehitysyhteistyöyhdistys FIDIDA ry:n järjestämässä seminaarissa. Hän on yksi vammaisuutta käsittelevän maailmanraportin World Report on Disability toimittajista.

Thomas Shakespeare WHO:sta ja Tuomas Tuure Kynnys Ry:stä. Kuva: Pirjo-Liisa HeikkiläThomas Shakespeare WHO:sta ja Tuomas Tuure Kynnys Ry:stä keskustelivat FIDIDA:n järjestämässä seminaarissa. Kuva: Pirjo-Liisa Heikkilä

Raportin arvion mukaan maailman ihmisistä vammaisia on 15 prosenttia eli noin miljardi maailman asukkaista. Heistä 800 miljooaa asuu kehitysmaissa.

“Maailman väkiluku kasvaa ja sitä myöten myös vammaisten määrä”, Shakespeare sanoo ja jatkaa, että muiden muassa kaupungistuminen, luonnonkatastrofit ja infektioiden kroonistuminen vaikuttavat vammaisten ihmisten määrään.

Vammaiset kohtaavat usein syrjintää, puutteellista terveydenhuoltoa ja kuntoutuspalveluja sekä esteellisiä rakennuksia ja liikennevälineitä. Lisäksi vammaisten on usein vaikea saada oikeaa hoitoa, minkä vuoksi heidän terveydentilansa on huonompi muuhun väestöön verrattuna.

“Lääkärit näkevät vammaisessa ihmisessä ensisijaisesti vamman, mutta muut hoitoa tarvitsevat asiat kuten ylipaino tai tupakointi jäävät usein vammaisen ihmisen kohdalla huomioimatta.”

YK-sopimus täsmentää vammaisten ihmisoikeuksia

Shakespeare korosti, että vammaisuus ei ole vain terveyskysymys vaan yhtä lailla ihmisoikeuskysymys.

“Negatiiviset asenteet vaikuttavat vammaisten elämänlaatuun. Vaikka fyysiset esteet olisi poistettu, asenteet luovat usein esteitä. Ympäristö voi joko mahdollistaa tai tehdä asioita mahdottomiksi. Valitettavasti usein on niin, että ympäristö rajoittaa vammaisia.”

Tilaisuuteen osallistunut kehitysministeri Heidi Hautala korosti myös, että vammaisten ihmisten oikeuksista puhuttaessa kyse on nimenomaan ihmisoikeuksista eikä hyväntekeväisyydestä tai hyvinvointivaltiosta.

Suomi on allekirjoittanut YK:n vammaissopimuksen ja sen valinnaisen pöytäkirjan vuonna 2007. Sitä ei ole kuitenkaan vielä ratifioitu. Kataisen hallituksen ohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi YK:n vammaissopimuksen ratifiointi hallituskauden aikana.

“Olen tyytyväinen, että tämä hallitus on valmis siihen”, Hautala sanoi.

Ihmisoikeussopimukset sitovat oikeudellisesti niitä valtioita, jotka ovat ne hyväksyneet. Suomessa ihmisoikeussopimuksista tulee ratifioinnin jälkeen osa kansallista lainsäädäntöä.

YK:n vammaissopimuksella ei perusteta uusia oikeuksia vaan pyritään täsmentämään aikaisempia ihmisoikeuksia niin, että vammaisten ihmisten oikeudet voivat toteutua täysimääräisesti.

Maailman terveysjärjestö WHO ja Maailmanpankki julkaisivat ensimmäisen vammaisuutta käsittelevän maailmanraportin World Report on Disability viime toukokuussa. Suomi on yksi raportin rahoittajista.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 20.12.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi