Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Äiti- ja lapsimittarilla - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Julkaisut: Kehitys-Utveckling / Artikkelit

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 9.6.2010

KOMMENTTI

Äiti- ja lapsimittarilla

Mikä yhdistää Afganistania, Somaliaa ja Kongon demokraattista tasavaltaa? Tietysti se, että ne ovat kokeneet kovan sodan. Samat maat miehittävät myös surulliset kärkisijat kansainvälisissä äitiys- ja lapsikuolleisuustilastoissa.

YK:n lastenrahasto UNICEF on jo vuosia tuonut esiin aseellisen väkivallan sekä äitien ja vauvojen kuolleisuuden vahvan keskinäissuhteen. Sota tappaa äitejä ja lapsia, ja lisäksi heikko huolenpito naisten ja lasten terveydestä näyttää yhdistyvän väkivallan kulttuuriin.

YK:n ihmisoikeusraportti Afganistanista julkaistiin maaliskuussa. Siitä selviää, että Afganistanissa äitiyskuolleisuus on toiseksi korkeinta maailmassa. Se on afganistanilaisten yleisin kuolinsyy, merkittävästi suurempi kuin aseellisten iskujen aiheuttamat kuolemat.

Lapsikuolleisuuden tilastoissa Afganistan on kolmantena, siis väärässä päässä.

Kansainvälinen yhteisökin saa ottaa osansa huonosta tilanteesta. Kenties se ei ole kyennyt näkemään afgaaninaisten ja -lasten arkipäivää. Rahaa on riittänyt satoja miljardeja sotimiseen sekä kymmeniä miljardeja maan armeijan, keskushallinnon ja kansainvälisten asiantuntijoiden tukemiseen, mutta ei ihmisarvoisiin terveyspalveluihin.

Mirwaisin sairaala on 3,7 miljoonan asukaan Kandaharin alueen ainoa sairaala. Se kykenee kuukausittain hoitamaan vain 2 000 vuodepotilasta ja 3 000 lääkärikäyntiä.

Lopuksi hyvät uutiset. Lapsi- ja äitiyskuolleisuus on vähentynyt merkittävästi Nepalissa, Bangladeshissa, Eritreassa, Laosissa, Mongoliassa, Boliviassa ja Malawissa. Näistä ensiksi mainitut ovat kyenneet vähentämään aseellisen konfliktin tasoa tai riskiä, muut kehittymään ilman sotaa.

Merkittävää lapsi- ja äitiyskuolleisuuden laskua on tapahtunut myös Nigerissä, Mosambikissa ja Etiopiassa. Myös niissä on päästy eroon konflikteista, mikä on varmasti vaikuttanut myönteiseen kehitykseen.

Ja sitten vielä New Yorkiin. Katujen väkivalta on vähentynyt, ja poliitikot ovat hamunneet siitä glooriaa kehumalla nollatoleranssiohjelmaa. Silläkin varmaan on osansa, tosin viimeaikainen tutkimus on nostanut esiin kenties tärkeämmän tekijän: Aborttilaki, joka hyväksyttiin osavaltiossa parikymmentä vuotta sitten, on vähentänyt ei-toivottuja raskauksia.

 

Teksti: Rauno Merisaari

Kirjoittaja on ihmisoikeusneuvonantaja ulkoministeriössä.

 

(Kehitys-Utveckling 2.2010)

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 7.6.2010


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi